Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 12:17

Στη φυλακή Καλαβρυτινός για ενδοοικογενειακή βία, οι απειλές και η καταγγελία της συζύγου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι υποστήριξε ο 50χρονος που καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή βία και οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου. Τον κατήγγειλε η σύζυγός του και την κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης!

Στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, μετά την επιβολή ποινής ενός χρόνου φυλάκισης χωρίς αναστολή, οδηγήθηκε ο 50χρονος που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, στην Κλειτορία Καλαβρύτων, μετά την αποκάλυψη πως η 32χρονη σύζυγός του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει την Κυριακή, καταναλώνοντας ποσότητα χαπιών. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς, η γυναίκα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της, νιώθοντας φόβο από τις απειλές που εξαπέλυσε ο άνδρας της μια ημέρα πριν το συμβάν, ότι θα σκοτώσει την ίδια και τα παιδιά τους.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δυο παιδιά ηλικίας 15 και 3 ετών. Η γυναίκα, για αδιευκρίνιστο λόγο, στις αρχές Ιουνίου φέρεται να έφυγε από το σπίτι παίρνοντας μαζί της το μικρότερο παιδί, ωστόσο επέστρεψε λίγες ημέρες μετά. Η εξήγηση που φέρεται κατά πληροφορίες να έδωσε στο σύζυγό της, για τη ξαφνική «φυγή», ήταν πως είχε πάει στους γονείς της που ζουν σε χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων. Εκτοτε, σύμφωνα με μαρτυρίες, το ανδρόγυνο κυκλοφορούσε μαζί, αγαπημένο και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που ακολούθησε.

«Πλέον δεν μπορείς να βρεις το δίκιο σου, μπορεί να πούμε κάτι λεκτικά, αλλά αυτά συμβαίνουν καθημερινά στα ζευγάρια» φέρεται να υποστήριξε ο 50χρονος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με φιλικό του πρόσωπο του, αναμένοντας να δικαστεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Από την πλευρά του κατηγορούμενου υπεβλήθη αίτημα να καταθέσουν ως μάρτυρες τόσο η γυναίκα όσο και το 15χρονο παιδί τους, όμως δεν έγινε δεκτό.

Οπως ανέφεραν πηγές στην «Πελοπόννησο», ήταν πεπεισμένος πως η σύζυγός του θα παρίστατο στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης κάτι που δεν έγινε, με τον ίδιο να υποστηρίζει «πως εάν ερχόταν θα είχαν τελειώσει όλα». Πληροφορίες θέλουν ο ανήλικος, που ήταν παρών στο δικαστήριο, ν’ ανέφερε: «Ημασταν μια χαρά, καμία φορά διαφωνούσαμε, όπως συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες».

Μετά την ανακοίνωση της ποινής για τον 50χρονο, σύμφωνα με πληροφορίες, η 32χρονη τον επισκέφθηκε στο ΑΤ Κλειτορίας, όπου κρατείτο μέχρι να μεταφερθεί στις φυλακές.

Οσοι γνωρίζουν το ζευγάρι κάνουν λόγο για μια οικογένεια βιοπαλαιστών που προσπαθούσαν για το καλύτερο.

Σύμφωνα πληροφορίες της «Π», μάλιστα, προ 10ημέρου ο 50χρονος είχε προσληφθεί στον δήμο Καλαβρύτων για δεύτερη χρονιά, μέσω προγράμματος πεντάμηνης διάρκειας, ως υπάλληλος στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

«Ερχόταν και μου έλεγε, εάν μπορείτε πάρτε με πάλι για δουλειά γιατί τα χρήματα που παίρνω αυτούς τους πέντε μήνες συμβάλλουν πολύ στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής και των παιδιών μου και της γυναίκας μου» δήλωσε στην «Π», ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας Σωτήρης Δουκλιάς και κατέληξε: «Είναι καταδικαστέο, εάν το γεγονός είναι πραγματικό, γιατί δεν γνωρίζει κανείς τι συνέβη».

Πηγή: Pelop.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 11:19

Σχετικά Άρθρα

  • Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 28χρονος που ξυλοκόπησε την εγκυμονούσα αδελφή του και τον σύντροφό της
    Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 28χρονος που ξυλοκόπησε την εγκυμονούσα αδελφή του και τον σύντροφό της

    Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 28χρονος που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια την 21 ετών εγκυμονούσα αδελφή του και τον 45χρονο σύντροφό της

    Το επεισόδιο σημειώθηκε έπειτα από καβγά που ξέσπασε μεταξύ τους, το βράδυ της Τετάρτης, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

    Θεσσαλονίκη: Τι είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος

    Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι άσκησε βία, αλλά αρνήθηκε τον ανθρωποκτόνο δόλο που του αποδίδεται με την απαγγελθείσα δίωξη η οποία είναι σε βαθμό κακουργήματος.

    Ανέφερε δε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ότι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό, "απαντώντας" σε προηγούμενο χτύπημα που δέχθηκε από τον 45χρονο, ενώ αρνήθηκε ότι κρατούσε κουζινομάχαιρο, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα (με όρους), έχοντας εκτίσει ποινή πολυετούς κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πράξη την οποία τέλεσε στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, στη Θεσσαλονίκη.

    Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος

    Αξιολογώντας και το ποινικό του παρελθόν, εισαγγελέας και ανακρίτρια ομόφωνα αποφάσισαν να επιστρέψει στις φυλακές, αφού τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο.

    Σημειώνεται ότι τα δύο θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στην εγκυμονούσα αδελφή του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία της, όπως και το βρέφος της, ενώ ο 45χρονος σύντροφός της επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή τον κλείδωσε έξω όταν άργησε να επιστρέψει από βραδινή έξοδο
    Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή τον κλείδωσε έξω όταν άργησε να επιστρέψει από βραδινή έξοδο

    Φώναζε και απειλούσε, έλεγε ότι δεν είχα δικαίωμα να τον κλειδώσω έξω από το σπίτι, κατέθεσε η γυναίκα

    Στο «σκαμνί» του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης έκατσε ένας άντρας που επιτέθηκε στη σύζυγό του όταν επέστρεψε από βραδινή έξοδο με τους φίλους του και διαπίστωσε ότι η εξώπορτα του διαμερίσματος ήταν… κλειδωμένη.
    Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου μέσα στο σπίτι που ζει το ανδρόγυνο, με τον άντρα να βγαίνει «εκτός εαυτού» και να συλλαμβάνεται για ενδοοικογενειακή βία, καθώς θεώρησε προσβολή ότι η σύζυγός του τον άφησε εκτός σπιτιού επειδή βγήκε για να διασκεδάσει και άργησε να επιστρέψει.
    Όπως περιέγραψε στην κατάθεσή της η γυναίκα, όλα έγιναν όταν ο κατηγορούμενος επέστρεψε στην οικία τους αφού κατανάλωσε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της διασκέδασής του και νευρίασε όταν διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη.
    «Κλείδωσα και ξάπλωσα για να κοιμηθώ, δεν ήξερα αν θα γυρνούσε στο σπίτι. Τα μεσάνυχτα τον άκουσα που χτυπούσε και του άνοιξα. Μόλις μπήκε μέσα ξεκίνησε ένας μεγάλος καβγάς που αναστάτωσε όλη την πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να κατέβει και μια γειτόνισσα για να δει τι συμβαίνει. Εκείνη ειδοποίησε την αστυνομία», είπε η γυναίκα.

    «Νευρίασε επειδή κλείδωσα την πόρτα. Νόμιζα θα κοιμόταν στην μάνα του. Φώναζε και απειλούσε, έλεγε ότι δεν είχα δικαίωμα να τον κλειδώσω έξω από το σπίτι. Έλεγε πάρα πολλά, ότι θα με διώξει από την οικία μας, ότι θα με χτυπήσει αν δεν φύγω από το σπίτι κι άλλα. Με έπιασε από τα χέρια δυνατά, μου όρμησε. Κάποια στιγμή τον χτύπησα με σφαλιάρα στο μάγουλο για να συνέλθει, ήταν μεθυσμένος. Τρόμαξα πολύ, ίσως να ήταν λάθος που τον κλείδωσα έξω από το σπίτι», σημείωσε.

    Η γυναίκα ανέφερε στους δικαστές ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μαλώνει με τον σύζυγό της καθώς, παρόλο που έχουν δύο παιδιά και τρία εγγόνια, εκείνος εξακολουθεί να τη ζηλεύει παθολογικά. «Όλα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες, όταν ανακάλυψα ότι είχε βάλει κοριό στο σπίτι για να ακούει με ποιον μιλάω. Ζηλεύει πολύ, πραγματικά δεν ξέρω τι άκουσε με τον κοριό αλλά από τότε άρχισαν οι καβγάδες», πρόσθεσε.

    «Ήθελα να κοιμηθώ και είχε κλειδώσει την πόρτα»

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι βγήκε εκτός εαυτού όταν γύρισε από την έξοδό του και βρήκε κλειδωμένη την πόρτα του διαμερίσματος.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το Σάββατο βγήκα με τους φίλους μου μετά από τη δουλειά και ήπια λίγο παραπάνω. Ήθελα να κοιμηθώ αλλά μόλις γύρισα η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Όταν δεν μπόρεσα να μπω στο σπίτι νευρίασα πολύ. Δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Έχουμε παιδιά και τρία εγγόνια, δεν έχει συμβεί ξανά τέτοιο περιστατικό. Οι γείτονες κατέβηκαν γιατί άκουσαν τις φωνές και νόμιζαν ότι έγινε κάτι σοβαρό, έτσι κάλεσαν την αστυνομία. Είναι ψέματα ότι τους κυνήγησα ως το διαμέρισμά τους, απλά τους ρώτησα γιατί κατέβηκαν στο σπίτι μου», είπε.

    Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ενδοοικογενειακή απειλή και του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τραγωδία με τον 14χρονο στο Ναύπλιο - Σοκάρει ο πατέρας του, «μόνος του έπεσε» λέει
    Τραγωδία με τον 14χρονο στο Ναύπλιο - Σοκάρει ο πατέρας του, «μόνος του έπεσε» λέει

    Συγκλονισμένη εξακολουθεί να παραμένει η τοπική κοινωνία του Ναυπλίου από την αδιανόητη τραγωδία που σημειώθηκε χθες το πρωί (21/10) στο δημοτικό γήπεδο της πόλης.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, ένας 14χρονος έπεσε από τις κερκίδες του γηπέδου, από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Την ώρα λοιπόν που οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 14χρονος, ο πατέρας του παιδιού έδωσε μια νέα τροπή στην ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε.

    Τι υποστηρίζει ο πατέρας του 14χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο

    Αναλυτικότερα, σε χθεσινές του δηλώσεις που μετέδωσε η εκπομπή Live News του Mega έκανε λόγο για αυτοκτονία του 14χρονου. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ατύχημα, καθώς του 14χρονου του άρεσε να ανεβαίνει στην περίφραξη της κερκίδας και να ασκείται.

    «Μόνο του έπεσε. Πήρε αποβολή από το σχολείο, το έβαλα και εγώ τιμωρία και έπεσε, πήδηξε από πάνω. Δεν μας έστειλε κάποιο μήνυμα. Έπεσε από ύψος, τον μάλωσα λίγο στο τηλέφωνο, τον έβαλα τιμωρία. Του είπα ‘σπίτι θα κάτσεις, δεν θα πας πουθενά’. Αυτός διάλεξε να πάει να πηδήξει από εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας του 14χρονου, δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση.

    Λαμβάνει καταθέσεις η ΕΛ.ΑΣ.

    Την ίδια ώρα καθοριστικής σημασίας για τις συνθήκες θανάτου του 14χρονου θα είναι το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα διενεργηθεί στην σορό του 14χρονου, ενώ οι Αρχές ήδη λαμβάνουν καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς βρέθηκε ο ανήλικος στο γήπεδο και υπό ποιες συνθήκες προκλήθηκε η πτώση.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Τραγωδία στο Ναύπλιο: 13χρονος έπεσε από τις εξέδρες γηπέδου και σκοτώθηκε
    Τραγωδία στο Ναύπλιο: 13χρονος έπεσε από τις εξέδρες γηπέδου και σκοτώθηκε

    Οι πρώτες πληροφορίες για το τραγικό περιστατικό στο Δημοτικό Στάδιο του Ναυπλίου.

    Ένα τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (22/10) στο Δημοτικό Στάδιο του Ναυπλίου, όπου ένα μικρό παιδί έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από τις κερκίδες του γηπέδου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αδικοχαμένο παιδί έπεσε από υψος περίπου 20 μέτρων και βρήκε ακαριαίο θάνατο.

    Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο, ήταν ήδη αργά.

    Το άτυχο αγόρι με καταγωγή από την Αλβανία φαίνεται να είχε πάει στο σημείο με φίλους του, μετά το σχολείο.

    Η αστυνομία διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ανήλικος βρέθηκε στο κενό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καλάβρυτα: Τέλος Νοεμβρίου η νέα "Στύγα" - Νέα εποχή για το Χιονοδρομικό Κέντρο
    Καλάβρυτα: Τέλος Νοεμβρίου η νέα

    Τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η β' φάση των έργων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων με την ολοκλήρωση της "Στύγας".

    Τα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζονται σε πλήρη ανάπτυξη και με γοργούς ρυθμούς, καλύπτοντας ότι κενό υπήρχε με τις καθυστερήσεις στην καταβολής της δόσης 6,8 εκατ. η οποία και πιστώθηκε στον ανάδοχο.

    Επίκεντρο των έργων η ολοκλήρωση του αναβατήρα "Στύγα" που ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των συρματόσχοινων, ενώ τα νέα σύγχρονα καρεκλάκια έχουν από μέρες φτάσει στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού.
    «Τα χρήματα, που αφορούν την β’ φάση των έργων, έχουν πιστωθεί στον εργολάβο, ο οποίος δεν σταμάτησε να δουλεύει παρά τις καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων και έτσι θα είμαστε έτοιμοι και για τον Αναβατήρα "Στύγα" εντός χρονοδιαγράμματος. Ο Στόχος μας, που θα επιτευχθεί, είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αλλά και οι πιστοποιήσεις για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, μέχρι τέλη Νοεμβρίου και να περιμένουμε για την έναρξη λειτουργιάς του κέντρου», δήλωσε ο Διευθυντής του Χιονοδρομικού κ. Αλέξης Άγριος.

    Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, τις εγκαταστάσεις αλλά και τα εργοτάξια, επιστέφθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευθύμιο Τζόβολο και ενημερώθηκε πλήρως για την πορεία των έργων.

    Η πορεία των έργων

    Η αντικατάσταση του αναβατήρα της Στύγας, γίνεται με νέα 6θεσια (ανοιχτά φορεία) καρέκλα, με σημαντική βελτίωση της ασφάλειας, της μεταφορικής ικανότητας και της ταχύτητας του αναβατήρα, συνεπώς μειώνουν τον χρόνο αναμονής και ανάβασης των επισκεπτών. Όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, σύμφωνα με την ενημέρωση, έχει γίνει η τοποθέτηση των πυλώνων, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του σταθμού αφετηρίας ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στον σταθμό επιστροφής καθώς και οι οικοδομικές εργασίες, σε κτίρια και οικίσκους, απαραίτητα για την λειτουργία των συστημάτων και συνολικά του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση του συρματόσχοινου στους πυλώνες της Στύγας.
    Τα έργα και όλες οι υποδομές είναι προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη λειτουργικότητά τους. Ο υποσταθμός που έχει κατασκευαστεί, παρέχει δεκαπλάσια δυνατότητα από τις ανάγκες του κέντρου και είναι εφοδιασμένος με όλα τα σύγχρονα μέσα, ενώ παράλληλα έχει τοποθετηθεί και μία γεννήτρια, ώστε να μην σταματά η λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος
    Η ταχύτητα της "Στύγας" διπλασιάζεται
    Για παράδειγμα, μέχρι τώρα η "Στύγα" χρειαζόταν 16 – 17 λεπτά για να ανέβει από τη μέση ως την κορυφή του χιονοδρομικού, ενώ μετά τον εκσυγχρονισμό θα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά. Ταυτόχρονα διπλασιάζει την δυναμικότητα μεταφοράς. Μέχρι τώρα ο κάθε αναβατήρας μπορούσε να εξυπηρετήσει το πολύ 1.000 άτομα ανά ώρα, ενώ μετά την αναβάθμιση θα εξυπηρετούνται περισσότερα από 2.000 άτομα από τον καθένα αναβατήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διελεύσεις που θα κάνει κάθε χιονοδρόμος ανά ώρα.
    Ο κ. Παπαδόπουλος, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία των έργων δηλώντας οτι «με την ολοκλήρωση των έργων που είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων, ξεκινά μία νέα εποχή για τα Καλάβρυτα, με ένα υπερσύγχρονο έργο, που δίνει πλέον ζωή στο χιονοδρομικό κέντρο για τα επόμενα 40 χρόνια, για όλους τους επιχειρηματίες, για όλους τους δημότες, αλλά και όχι μόνο των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαΐας».
    Το Χιονοδρομικό, πράγματι μπαίνει σε νέα εποχή. Στόχος με αυτήν την αναβάθμιση αλλα και με άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι δημιουργηθούν υποδομές και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, έχοντας ήδη και το επιτυχημένο παράδειγμα του περασμένου καλοκαιριού με πάνω από 14.000 επισκέπτες μέσα από τη δράση του Helmos Mountain Festival με ένα τριήμερο φεστιβάλ μουσικής, υπαίθριων δραστηριοτήτων και αναψυχής τον Ιούνιο. Έτσι οι περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι μόνο, είναι η λειτουργία όλους τους μήνες, προσελκύοντας επισκέπτες σε ένα πολυλειτουργικό πάρκο τεσσάρων εποχών και ένας προορισμός που θα προσελκύει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες.
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
  • Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή δεν έβαλε στο καφενείο της το τραγούδι που ήθελε
    Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή δεν έβαλε στο καφενείο της το τραγούδι που ήθελε

    Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα ξαναπλησιάσει τη σύζυγό του σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων

    Ένας άγριος καβγάς ενός ζευγαριού για τη μουσική που έπαιζε στο καφενείο που διατηρεί η γυναίκα, οδήγησε στη σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία και έφερε στην επιφάνεια μια χρόνια κακοποιητική συμπεριφορά.
    Η υπόθεση απασχόλησε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με τους δικαστές να επιβάλουν στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης έξι μηνών, κρίνοντας τον ένοχο για ενδοοικογενειακή απειλή, και να αποφασίζουν να αναστείλουν την ποινή του επί τριετία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσει από την οικογενειακή εστία και δε θα ξαναπλησιάσει το θύμα σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων.
    Επιπλέον, αποφάσισαν η επικοινωνία του ζευγαριού, σχετικά με τα ανήλικα τέκνα τους, να γίνεται μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν αποδείξεις ότι η γυναίκα συναινεί όταν ο σύζυγός της βλέπει σε προκαθορισμένο χρόνο και τόπο τα τέκνα τους.
    Ο καβγάς για τη μουσική

    Το περιστατικό εκτυλίχθηκε την περασμένη Τετάρτη, μέσα στο καφενείο που διατηρεί η γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, όταν ο σύζυγός της έφτασε ως πελάτης και έκατσε στο μπαρ απαιτώντας να αλλάξει την μουσική που έπαιζε στο μαγαζί. «Ζήτησε να βάλω τη μουσική που ήθελε να ακούσει και μου είπε να μη παίζω λαϊκά τραγούδια στο καφενείο. Απάντησα ότι δεν γίνεται να βάλω τη μουσική που ήθελε να ακούσει εκείνος. Τότε μου είπε "είμαι πελάτης και πληρώνω, εδώ μέσα θα βάζεις ό,τι θέλω εγώ". Αρνήθηκα λέγοντάς του ότι αυτό δεν γίνεται», κατέθεσε η γυναίκα στους δικαστές.

    Σύμφωνα με την ίδια, αμέσως μετά ο «νταής» σύζυγός της ξεκίνησε να τσακώνεται με έναν πελάτη του καταστήματος όταν εκείνος έσπευσε για να τον ηρεμήσει, ενώ η γυναίκα επέμενε να του λέει ότι δε θα μπει η μουσική που ζητούσε. «Δεν ήταν μεθυσμένος, είχε πιει μερικές μπύρες, αλλά γενικά είναι νευρικός. Του ζήτησα ξανά να ηρεμήσει και εκείνος συνέχισε να με βρίζει και να απειλεί», τόνισε.

    Ο γιος μπήκε στη μέση για να προστατεύσει τη μητέρα του

    Όπως περιέγραψε στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος της επιτέθηκε και σωματικά, με τον ανήλικο γιό τους να μπαίνει στη μέση και να προσπαθεί να προστατέψει τη μητέρα του. «Ο γιος μου ήταν στο μπαρ και μπήκε μπροστά, τον τράβηξε για να μη με χτυπήσει», πρόσθεσε σε επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση.

    Το θύμα κατέθεσε στους δικαστές ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σύζυγός της γίνεται βίαιος καθώς, όπως είπε, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος της είναι συχνά.

    «Του έχω ζητήσει να χωρίσουμε και εκείνος με απειλεί, με προσβάλει και με βρίζει. Είναι ζηλιάρης, δεν μπορώ ούτε να κουνηθώ. Μαλώνει κάθε ημέρα με τον κόσμο», ανέφερε και κατήγγειλε πως έχει δεχθεί πολλές φορές επιθέσεις από τον σύζυγό της. «Με έχει χτυπήσει πολλές φορές με γροθιές στο κεφάλι, φοβάμαι ότι θα κάνει και κάτι χειρότερο. Του έχω ζητήσει πολλές φορές να μη με χτυπάει και απλά να μου μιλάει αλλά εκείνος συνεχίζει. Ακόμα και στο τελευταίο περιστατικό τον κρατούσαν για να μη με χτυπήσει», σημείωσε.

    «Της είπα να βάλει ένα τραγούδι»

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι έχει χτυπήσει τη σύζυγό του, ενώ σχετικά με το επίμαχο περιστατικό υποστήριξε ότι όλα έγιναν επειδή της ζήτησε να βάλει ένα τραγούδι, ως πελάτης.

    «Δεν τη χτύπησα ποτέ, μόνο μια φορά στο παρελθόν αλλά δεν έγινε κάτι. Την αγρίεψα μόνο, την εκφόβισα, δεν τη χτύπησα. Την Τετάρτη με κατηγόρησε μπροστά στον κόσμο. Πήγα ως πελάτης στο μαγαζί και ζήτησα να αλλάξει μουσική. Της είπα να βάλει ένα τραγούδι και άρχισε να με κατηγορεί. Απλά σηκώθηκα επάνω... Δε της είπα ότι θα τη ρίξω στο ποτάμι και ότι θα δει αν θα φύγει από εμένα. Λογικοί άνθρωποι ήμαστε, όχι χαζοί, παλεύουμε για να ζήσουμε τα παιδιά μας. Το μετάνιωσα, δεν ήθελα να γίνει κάτι τέτοιο», είπε.

    Σημειώνεται ότι στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έννομου βίου, ενώ την καταδίκη του πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί
    Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί

    Ομάδα ανηλίκων ξυλοκοπά άγρια 14χρονη σε κεντρικό σημείο της Γλυφάδας. Μαθητής στη Ζάκυνθο κυκλοφορεί με μαχαίρι και επιχειρεί να ληστέψει συμμαθητές του. Στον Βόλο ομάδα ανηλίκων κουρεύει 16χρονο και του σπάει τα δόντια. Περιστατικά σαν αυτά έκαναν την κυβέρνηση να προσδώσει χαρακτήρα «κρίσης» στην παραβατικότητα των ανηλίκων. Κρίσης που προτίθεται να αντιμετωπίσει με το φόβητρο της φυλάκισης και του προστίμου. Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Είναι τα σχολεία μας ο πιο επικίνδυνος χώρος στον οποίο μπορεί να βρεθεί κανείς;

    Οι ειδικοί καλούν να δούμε το πρόβλημα νηφάλια και να αναλογιστούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, που μπορεί να έχουν τα ποινικού τύπου μέτρα.

    Είναι η βία των ανηλίκων σε έξαρση;

    «Από τα διαθέσιμα ποσοτικά στοιχεία για παράδειγμα από την Eurostat δεν προκύπτει να υπάρχει συγκυριακά τώρα μια αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας ή βίας με δράστες ανήλικους. Προκύπτει ότι υπήρξε μία αύξηση που είχε ήδη συντελεστεί τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα έχει σταθεροποιηθεί εκεί», επισημαίνει, μιλώντας στο ethnos.gr ο Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. «Δεν λέω ότι είναι όλα τέλεια. Αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός ηθικού πανικού. Να μη θεωρούμε το παιδί του διπλανού μας δυνητικά απειλή για το δικό μας το παιδί. Το να γίνουμε μία κοινωνία που φοβάται τα ίδια της τα παιδιά», συμπληρώνει.

    Τις επιφυλάξεις της εκφράζει και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Βιδάλη. Παρατηρεί, ωστόσο, πως υπάρχουν κάποιες ποιοτικές διαφοροποιήσεις. «Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι η ένταση και οι όροι. Επίσης, το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το έχουν κάνει πρώτο θέμα», λέει και προσθέτει «αυτό που βλέπουμε ότι πολλοί δέρνουν έναν δεν το είχαμε παλιά. Ότι γίνεται ο ξυλοδαρμός θέαμα. Να μαζεύονται πολλοί εκεί και να μην παρεμβαίνουν».

    Το στερεότυπο θέλει τα παιδιά χαμηλότερων μορφωτικών και οικονομικών στρωμάτων να είναι πιο επιρρεπή σε παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Γιώργος Νικολαΐδης, «αυτό που διαβάζουμε και ενδεχομένως αναπαράγεται είναι μια παλαιότερη εικόνα για το ποιο είναι το προφίλ των παιδιών. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι πιο πολύπλοκο και πολλαπλό. Διατέμνει μορφωτικά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα».

    Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει, επίσης, ότι ο ανήλικος που περνάει στον ρόλο του θύτη σε άλλες περιστάσεις της ζωής του μπορεί να έχει υπάρξει σε αυτόν του θύματος. «Αντιδρά σε αυτό προβαίνοντας σε πράξεις βίας. Από την άλλη είναι τα πρότυπα. Ότι με το να ασκήσει βία γίνεται άνδρας, τον σέβονται. Μαθαίνει ότι καταξιώνει τον εαυτό του, ασκώντας βία», λέει η Σοφία Βιδάλη.

    Παιδιά και γονείς στα κελιά;

    Από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ξεχωρίζει η μείωση του ορίου της ανηλικότητας στα 14 έτη από τα 15 έτη, που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά 14 ετών και άνω θα μπορούν να οδηγηθούν σε κατάστημα κράτησης. Μάλιστα, οι ποινές που θα εκτίουν θα φτάνουν έως και τα 5 έτη. «Το μόνο που θα κάνουν είναι θα γεμίσουν τα κρατητήρια και οι φυλακές. Θα διαμορφωθεί μια νέα οικονομία κράτησης. Θα έχουμε τα παιδιά, που θα γίνουν δακτυλοδεικτούμενα και τα θύματα θα εξακολουθούν να ζουν με όρους φόβου», σχολιάζει η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και παρατηρεί ότι τα μέτρα διακρίνονται από την ίδια «αντίληψη καταστολής, που διέπει όλη την αντιεγκληματική πολιτική, που έχει διαμορφώσει τα τελευταία 5 χρόνια».

    «Αναρωτιέμαι στ' αλήθεια αυτοί που προτείνουν τέτοια πράγματα στις πολιτικές ηγεσίες δεν αναλογίζονται ότι ένα παιδί που θα το βάλεις σε αναμορφωτήριο, σε φυλακή ανηλίκων, σε τόσο σε νεαρή ηλικία κατά τεκμήριο θα κλειδώσει τη ζωή του στο ποινικό έγκλημα;», λέει, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και υπενθυμίζει ότι, «οι ίδιοι κύκλοι είχαν προτείνει πριν ένα χρόνο στη διαδικασία αναθεώρησης του ποινικού κώδικα το ηλικιακό όριο της νομικής υπαιτιότητας να πέσει από τα 12 στα 10 έτη».

    Η επιστροφή στη φυλακή μετά την αποφυλάκιση δεν είναι μονόδρομος, ωστόσο, ο ποινικός στιγματισμός στενεύει τα περιθώρια επανένταξης. «Εξαρτάται από το έγκλημα, την κοινωνική θέση. Την ηλικία. Πολύ σημαντικό, σε ποια ηλικία βγήκε. Πολλές φορές έχουμε μια υποτροπή, ακριβώς, γιατί έχει στιγματιστεί νομικά. Άλλες φορές είναι ένα τυχαίο γεγονός. Δεν είναι ενιαίο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οποίος έρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και μπλέκεται με το ποινικό σύστημα, δύσκολα μετά μπορεί να απεμπλακεί τελείως. Όχι, γιατί κάνει παρανομίες, αλλά γιατί δεν υπάρχει διέξοδος», τονίζει η Σοφία Βιδάλη.

    Σύμφωνα με τα προωθούμενα μέτρα οι γονείς των παιδιών που παραβατούν θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δυο χρόνων, ενώ προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε περίπτωση που η πράξη τους θα χαρακτηριζόταν κακούργημα, αν ήταν ενήλικες. «Και μετά τι γίνονται τα παιδιά;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και προσθέτει «οι γονείς ελέγχουν τα παιδιά; Τι νομίζουμε ότι είναι παιδονόμοι; Υπάρχει μία αμέλεια και μία κακή διαπαιδαγώγηση, αλλά το να βάζεις πρόστιμο στους γονείς και να επιβάλεις ποινές κράτησης είναι ακραίο. Ουσιαστικά καταργεί τον διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα που είχε μέχρι τώρα το δίκαιο ανηλίκων. Είναι τιμωρητικό αλλάζει παράδειγμα».

    Το μέτρο θα επηρεάσει δυσανάλογα πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκτιμά ο Γιώργος Νικολαΐδης. «Σε αυτή την κοινωνική κατάσταση που ζούμε, μην μου πείτε ότι θα πάει στη φυλακή ο εύπορος ο μορφωμένος ο καλά ενταγμένος γονιός ενός ανηλίκου, που παραβατεί. Αυτός κατά τεκμήριο θα έχει νομική εκπροσώπηση και θα τη γλιτώσει. Αυτός που θα οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι ο μετανάστης, η σεξεργάτρια, ο Ρομά, ο κοινωνικά αποκλεισμένος. Οι ομάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρα πολλά προβλήματα και οικογενειακές δυσλειτουργίες».

    Τι πρέπει να γίνει;

    Αν η καταστολή και τα ποινικού τύπου μέτρα είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά επικίνδυνα, τότε τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του υπαρκτού προβλήματος της ανήλικης παραβατικότητας;

    «Υπάρχουν αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας μέτρα και προγράμματα που κινούνται σε ακριβώς αντιδιαμετρική κατεύθυνση. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να γενικευτούν σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν σε σχολεία, που να προάγουν την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Αντί να πάμε να φοβίσουμε τα παιδιά και να τους πούμε ότι ο διπλανός του είναι κίνδυνος και στη βία να απαντήσουμε με μεγαλύτερη βία θα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δουλέψουμε με τα παιδιά για εμπεδώσουν την αίσθηση ότι οποτεδήποτε βλέπω τα δικαιώματα ενός ανίσχυρου να παραβιάζονται δεν χαζογελάω, δεν τρέχω να πάρω θέση ως ισχυρός και να θυματοποιήσω έναν ανίσχυρο, δεν κοιτάω αδιάφορα τη δουλειά μου και την πάρτη μου. Άλλα παρεμβαίνω ενεργά», καταλήγει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καλάβρυτα: Δρόμος-καρμανιόλα το σημείο του ατυχήματος - «Ήταν αναμενόμενο, έχουμε προειδοποιήσει»
    Καλάβρυτα: Δρόμος-καρμανιόλα το σημείο του ατυχήματος - «Ήταν αναμενόμενο, έχουμε προειδοποιήσει»

    Ο πρόεδρος της Βλασίας, Παναγιώτης Λιβάνης, μιλώντας στο Newsbomb.gr για την κατάσταση των δρόμων στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο σημείο του ατυχήματος, τόνισε ότι το σημείο είναι επικίνδυνο και ότι έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα στο παρελθόν

    Το πρωί της Παρασκευής, 18 Οκτωβρίου, 15 άτομα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον τρόμο στα Καλάβρυτα, όταν ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας μαζί με πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς, βγήκε εκτός δρόμου και έπεσε σε βάθος 7 μέτρων. Το περιστατικό συνέβη στη διαδρομή Πάτρα-Καλάβρυτα, λίγο μετά τη Βλασία, κοντά στο χωριό Μάνεσι.

    Ο οδηγός του λεωφορείου, σε κατάσταση σοκ, εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι ενώ οδηγούσε, ένα αυτοκίνητο που ερχόταν κατά πάνω του τον ανάγκασε να κάνει έναν ελιγμό προς τα δεξιά. «Ερχόταν ένα αυτοκίνητο και έκανα λίγο δεξιά για να το αποφύγω. Εκείνη τη στιγμή, άκουγα ουρλιαχτά από τα παιδιά μέσα. Ευτυχώς, δεν έπαθαν ούτε γρατζουνιά», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

    Ο δρόμος όπου συνέβη το ατύχημα δεν είναι άγνωστος για την περιοχή. Ο Πρόεδρος της Βλασίας, Παναγιώτης Λιβάνης, μιλώντας στο Newsbomb.gr για την κατάσταση των δρόμων στην περιοχή, τόνισε ότι το σημείο είναι επικίνδυνο και ότι έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα στο παρελθόν. «O συγκεκριμένος δρόμος είναι καρμανιόλα», είπε, αναφερόμενος στο σημείο του δυστυχήματος. Θυμήθηκε ότι παλαιότερα, μια νταλίκα είχε πέσει σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο, ενώ και ο ίδιος, όταν ήταν μαθητής, είχε γίνει μάρτυρας άλλου τροχαίου με λεωφορείο στην ίδια περιοχή. «Όταν έγινε αυτό το τροχαίο, το λεωφορείο είχε τρακάρει και τρία παιδιά είχαν τραυματιστεί», ανέφερε, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο σημείο παραμένει επικίνδυνο εδώ και δεκαετίες.

    Παρά τις επανειλημμένες αναφορές και τις επισκέψεις των αρμόδιων Αρχών στην περιοχή, τίποτα δεν έχει γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση του δρόμου. «Έρχονται συνεχώς βουλευτές, το βλέπουν, υπόσχονται, και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα», είπε απογοητευμένος ο Παναγιώτης Λιβάνης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι τοπικές Αρχές έχουν υποβάλλει αιτήματα για τη βελτίωση της σήμανσης και των γραμμών στους δρόμους, καθώς και για τη διόρθωση των γουβών, αλλά οι υποσχέσεις δεν έχουν μετατραπεί σε δράση. «Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει και κάθε μήνα μένουμε στο ίδιο σημείο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα άμεσα.

    Ο οδηγός του λεωφορείου που ενεπλάκη στο ατύχημα ανέφερε στο Newsbomb.gr επίσης ότι η κατάσταση των δρόμων είναι δύσκολη. «Ο δρόμος είναι στενός, μόνο 6 μέτρα πλάτος, και το λεωφορείο δεν χωράει καλά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ατύχημα προκλήθηκε όταν το άλλο όχημα ήρθε κατά πάνω τους με μεγάλη ταχύτητα. Παρά το σοκ του, ο οδηγός διατήρησε την ψυχραιμία του και κάλεσε αμέσως τις αρχές, οι οποίες έφτασαν γρήγορα στο σημείο. «Πήρα αμέσως την αστυνομία, την πυροσβεστική και το ασθενοφόρο. Ήρθαν γρήγορα, σε 10-15 λεπτά», είπε.

    Η ψυχολογική πίεση, ωστόσο, παραμένει έντονη. «Δεν μπορώ να κάνω σύντομα αυτή τη διαδρομή. Δεν είμαι σε ψυχολογική κατάσταση να οδηγήσω», δήλωσε ο οδηγός, φανερώνοντας την επιβάρυνση που του άφησε το περιστατικό. Ο Λιβάνης συμφώνησε ότι το ατύχημα αποτελεί μια ευκαιρία για να προωθηθούν άμεσα λύσεις. «Τώρα που έγινε το ατύχημα, είναι ευκαιρία να το τρέξουμε κι εμείς από την Περιφέρεια, γιατί αυτός ο δρόμος είναι περιφερειακός, όχι δημοτικός», τόνισε, εξηγώντας ότι οι αρμοδιότητες είναι μπερδεμένες και συχνά αυτό οδηγεί σε αδράνεια.

    Πηγή: Newsbomb.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο