22 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα όταν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες δεν ξεπερνούσε τους 8
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και η φθίνουσα ανοσία από τυχόν προηγούμενη νόσηση είναι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το επιδημικό κύμα, το δεύτερο από την αρχή του έτους.
Τρεις μήνες νωρίτερα, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας δεν ξεπερνούσαν τους 80 και καταγράφονταν μονοψήφιος αριθμός εισαγωγών.
Τέλος Μαρτίου είχαν αναφερθεί μόλις επτά εισαγωγές σε όλη τη χώρα. Ενώ μέσα Μαρτίου ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είχε κάνει με ανάρτησή του γνωστό πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε εφημερία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας χωρίς καμία εισαγωγή ασθενούς με κορωνοϊό.
Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 άνω των 60 χρόνων
Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κορωνοϊού σε ετήσια βάση είναι αναγκαίος για τους ηλικιωμένους, όπως ακριβώς γίνεται και με την εποχική γρίπη. Προς το παρόν, όμως, και παρά το γεγονός ότι οι μνήμες της πανδημίας δεν είναι πολύ μακρινές, ο στόχος ετήσιας αναμνηστικής δόσης για τις ευπαθείς ομάδες δεν επιτυγχάνεται.
Παρά τις αυστηρές συστάσεις των ειδικών, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι παραμένουν ακάλυπτοι, αποτελώντας τον εύκολο στόχο του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί ήπια μεν αλλά προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στην υγεία των ατόμων της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024 εμβολιάστηκε με το εμβόλιο του κορωνοϊού μόλις το 7,1% των ατόμων 60-69 ετών.
Το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ανήλθε σε 11,6% και για τους πολίτες άνω των 80 ετών σε 8,8%. Αξιοσημείωτα χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας (μόλις 4,4%).