Για τις δύο σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Βαρθολομιού και ευρύτερα της Κυλλήνης και τη μετασεισμική δραστηριότητα μίλησε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στα δεδομένα που υπάρχουν, στην εκπομπή "Οι Αταίριαστοι" του ΣΚΑΙ. "Η Κυλλήνη και η ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και της Ζακύνθου είναι περιοχές με αυξημένη σεισμικότητα. Κατά διαστήματα έχουμε σεισμικές εξάρσεις όπως αυτή που είδαμε προχθές και χθες. Η ιστορία δείχνει πως αυτές οι εξάρσεις διατηρούνται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά όμως δεν έχουμε μεγάλα μεγέθη.
Δηλαδή σπάνια ξεπερνάμε του 5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Αυτές οι δυο δονήσεις έγιναν έντονα αντιληπτές και στην Ηλεία και στην Ζάκυνθο, τα επίκεντρά τους είναι στη νότια ακτή της χερσονήσου της Κυλλήνης, δηλαδή λίγο πιο νότια από τα λουτρά της Κυλλήνης, μια περιοχή που προκαλεί σεισμούς αντίστοιχου μεγέθους.
Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν ανησυχούμε, γιατί οι κατασκευές που χτίστηκαν και στον Πύργο, μετά την σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1993, με βάση τους αντισεισμικούς κανονισμούς, έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και αντέχουν σε ακόμα πολύ μεγαλύτερους σεισμούς.
Απαντώντας αν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων στην περιοχή ανέφερε ότι "... υπάρχουν πάρα πολλά ρήγματα στην περιοχή, ας μην ξεχνάμε ότι είναι δίπλα στο ελληνικό τόξο, και στην Ζάκυνθο κυρίως στον υποθαλάσσιο χώρο αλλά και μέσα στην Ηλεία, που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό αλλά σπάνια θα φτάσουμε πάνω από 5 βαθμούς. Σε ακραία περίπτωση θα φτάσουμε τους 5,5 και 6 βαθμούς. Αλλά και σε αυτά τα μεγέθη, μπορούν να αντισταθούν οι οικοδομές και να μην έχουμε βλάβες στον δομημένο ιστό" κατέληξε..