Επίκαιρα

Ιος Δυτικού Νείλου: Στο νοσοκομείο Ρίου κρούσμα, πού εντοπίστηκε στην Αχαΐα

Ιος Δυτικού Νείλου: Στο νοσοκομείο Ρίου κρούσμα, πού εντοπίστηκε στην Αχαΐα

Αποκάλυψη στον peloponnisos fm 104.1, για κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Δυτική Αχαΐα. Μαστοράκου: «Εχουμε ήδη παρέμβει στο πεδίο με ψεκασμούς».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αφορμή αποτέλεσε κρούσμα που εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες κι αφορούσε επισκέπτη της περιοχής της Δυτικής Αχαϊας, ο οποίος νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες στο ΠΓΝΠ στο Ρίο κι ευτυχώς είναι, πλέον, καλά στην υγεία του.

Την αποκάλυψη έκανε χθες Τετάρτη 31/07/2024 στον Peloponnisos FM 104,1 η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου. «Ηταν δεδομένο ότι ο ιός θα επισκεφτεί και τη χώρα μας και την περιοχή μας. Εχουμε ήδη παρέμβει στο πεδίο με ψεκασμούς έτσι ώστε να υπάρξει καταπολέμηση στην περιοχή ενδιαφέροντος, στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Ολοι όσοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η νόσος μεταφέρεται από τα πουλιά στα κουνούπια, οπότε βρισκόμαστε σε επαφή και με κτηνιάτρους της Δυτικής Αχαΐας εκτός από τον ΕΟΔΥ, τον Δήμο Δυτ. Αχαΐας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται», ανέφερε η Αννα Μαστοράκου και πρόσθεσε τα εξής: «Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειάς μας, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών και την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης. Επιπλέον, από το Μάρτιο του 2024 προχωρήσαμε στην εντατικοποίηση των δράσεων του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, η οποία θα συνεχιστεί με συστηματικούς ψεκασμούς και στο προσεχές διάστημα στις περιοχές ενδιαφέροντος. Τέλος, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες με σκοπό το συντονισμό για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Είμαι αισιόδοξοι ότι έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την κατάσταση, αρκεί και οι συμπολίτες μας να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Είναι σημαντικό να υπάρχουν τα μέσα απώθησης των κουνουπιών από τα σπίτια μας».

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας έδωσε και περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου: «Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τα κοινά κουνούπια και κατά 80% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματική. Τυχόν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, θα πρέπει να εξεταστούν από τον θεράποντα ιατρό. Ο χρόνος επώασης είναι από δύο έως 14 ημέρες. Ενδεχομένως σε κάποιους συμπολίτες μας να υπάρξουν πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, διάρροιες, εμετοί, ζαλάδες. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν υπαναχωρούν, τότε οφείλουμε να επισκεφτούμε άμεσα τον γιατρό μας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι μετρήσεις του πληθυσμού των κουνουπιών είναι συνεχείς και κάνουμε από την πλευρά μας ό,τι είναι δυνατό».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ανακοίνωση για τα μέτρα προστασίας των πολιτών από τον ιό του Δυτικού Νείλου εξέδωσε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Συστήνεται στους πολίτες, η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σύμφωνα με τα κάτωθι:

• Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

• Εκείνες τις ώρες προτιμούμε να φοράμε ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια.

• Απλώνουμε εντομοαπωθητικό στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα –όχι κάτω από τα ρούχα, όταν βρισκόμαστε εκτός οικίας. Μετά την επιστροφή μας συστήνεται πλύσιμο του δέρματος με νερό και με σαπούνι. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση ποσότητας κατά την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού. Δεν εφαρμόζεται πάνω σε ερεθισμένο δέρμα, κοψίματα και τραύματα.

• Στις ομάδες των ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην προφύλαξη ανήκουν οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

• Εφαρμόζουμε σίτες σε πόρτες και παράθυρα των σπιτιών.

• Η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μειώνει τη δράση των κουνουπιών. Ιδίως οι ανεμιστήρες οροφής δυσχεραίνουν την προσέγγιση των κουνουπιών.

• Τοποθετούμε κίτρινους λαμπτήρες για το φωτισμό υπαίθριων χώρων.

• Κουρεύουμε το γρασίδι, θάμνους και φυλλωσιές, γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.

• Ποτίζουμε κατά τις πρωινές ώρες,

• Απομακρύνουμε στάσιμα νερά από γλάστρες, βάζα, λεκάνες, λάστιχα, υδρορροές καθώς τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά εναποθέτουν τα αβγά τους».

Πηγή: Pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις