Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024 15:04

Αδιανόητο: Ζήτησαν αναβολή κηδείας για να μην ακυρωθεί πανηγύρι χωριού στην Κεφαλονιά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια είδηση που λογικά δεν περιμέναμε να διαβάσουμε έρχεται από χωριό της Κεφαλονιάς, καθώς φαίνεται πως ζητήθηκε σε οικογένεια να αναβάλει κηδεία για να γίνει το... πανηγύρι του χωριού.

Όπως μεταδίδει το artinos.gr, πριν λίγες ημέρες ένα μικρό χωριό στην Κεφαλονιά βρέθηκε αντιμέτωπο με μια ασυνήθιστη και δυσάρεστη κατάσταση, που προκάλεσε βαθύ διχασμό στους κατοίκους. Ένας 55χρονος άνδρας με καταγωγή από το χωριό απεβίωσε και η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του προγραμματίστηκαν να γίνουν στον γενέθλιο τόπο του. Ωστόσο, την ίδια ημέρα είχε ήδη προγραμματιστεί ένα πανηγύρι.

Αν και κάποιος θα περίμενε ότι η εκδήλωση θα μεταφερόταν σε άλλη ημέρα, ώστε να τιμηθεί ο θανών και να επιδειχθεί ο απαιτούμενος σεβασμός προς την οικογένεια του εκλιπόντος, αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, υπήρξε πρόταση να αναβληθεί η κηδεία, κάτι που φυσικά ήταν αδύνατον...

Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν μια εικόνα που άφησε πολλούς προβληματισμένους: μέσα στον ναό τελούνταν η εξόδιος ακολουθία, ενώ σε απόσταση αναπνοής, λίγες δεκάδες μέτρα πιο πέρα, οι προετοιμασίες για το πανηγύρι ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Αναμμένα κάρβουνα, ταψιά γεμάτα φαγητά, γέλια και χαρές συνόδευαν τις ετοιμασίες.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024 18:44

Σχετικά Άρθρα

  • Βάσω Παπανδρέου: Το τελευταίο αντίο στην πρώην υπουργό - Πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το παρών στην κηδεία
    Βάσω Παπανδρέου: Το τελευταίο αντίο στην πρώην υπουργό - Πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το παρών στην κηδεία

    Το τελευταίο αντίο στην Βάσω Παπανδρέου είπαν συγγενείς, φίλοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Ανδρουλάκης

    Την Βάσω Παπανδρέου αποχαιρέτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου συγγενείς, φίλοι και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, εκφώνησε τον επικήδειο.

    Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε το γεγονός πως, μία ημέρα μετά την ιστορική επέτειο της 18ης Οκτωβρίου του 1981 και 43 χρόνια από την πρώτη κυβέρνηση της Αλλαγής του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, «αποχαιρετούμε σήμερα στη γενέτειρά της, την αγαπημένη μας Βάσω Παπανδρέου».

    «Η Βάσω ήταν η δική μας ‘σιδηρά κυρία’: Με ευαισθησία και πίστη σε μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία. Mία στιβαρή, δυναμική και ακριβοδίκαιη κυρία της πολιτικής, που περπατούσε αγέρωχη σε όλη της τη ζωή, χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα για τη μεγάλη προσφορά και τον αγώνα της για τη δημοκρατία και την κοινωνική αλλαγή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αφού αναφέρθηκε στην σημαντική πορεία της εκλιπούσας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανς πως «ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, λειτουργούσε με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης. Οι απόψεις της ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς».

    «Πολιτικοί με τη στόφα της Βάσως Παπανδρέου εμφανίζονται σπάνια. Το αποτύπωμα της βαρύ στην ιστορία του τόπου, στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Ανδρουλάκης: Έφυγε ήσυχα και διακριτικά, όπως περήφανα αποχώρησε και από την πολιτική

    Μια μέρα μετά την ιστορική επέτειο της 18ης Οκτωβρίου του 1981, 43 χρόνια από την πρώτη κυβέρνηση της Αλλαγής του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, αποχαιρετούμε σήμερα στη γενέτειρά της, την αγαπημένη μας Βάσω Παπανδρέου.

    Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τη συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, μια σπουδαία γυναίκα που σφράγισε με την παρουσία της τα χρόνια της μεταπολίτευσης έχοντας καθοριστική επιρροή σε σημαντικές στιγμές και του Κινήματος και της πολιτικής ζωής του τόπου.

    Η Βάσω ήταν η δική μας «σιδηρά κυρία»: Με ευαισθησία και πίστη σε μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία. Mία στιβαρή, δυναμική και ακριβοδίκαιη κυρία της πολιτικής, που περπατούσε αγέρωχη σε όλη της τη ζωή, χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα για τη μεγάλη προσφορά και τον αγώνα της για τη δημοκρατία και την κοινωνική αλλαγή.

    Μετρημένη στα λόγια, γιατί μιλούσε με το έργο της.

    Έφυγε ήσυχα και διακριτικά, όπως περήφανα αποχώρησε και από την πολιτική.
    «Η ‘σιδηρά κυρία’ των προοδευτικών»

    Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της έδειξε μαχητικό πνεύμα, συνδυάζοντας τη διανοητική οξύνοια με την κοινωνική ευαισθησία.

    Χωρίς να έχει τα οικονομικά μέσα, κατάφερε να κάνεις λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα αρχικά και στη Μεγάλη Βρετανία, στη συνέχεια.

    Εκεί γνωρίζεται με τον Ανδρέα και αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

    Από το 1985, όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής και μπήκε στην κυβέρνηση, διέτρεξε μια σπουδαία διαδρομή έργου και προσφοράς που παραμένουν έως σήμερα ανεξίτηλα. Κομβική στιγμή στην πορεία της ήταν το 1989, όταν ορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ήταν η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις, τις Κοινωνικές υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, τη Δημόσια Υγεία και την Ισότητα των δύο φύλων.

    Ο Ντελόρ συνήθιζε να λέει ότι «δεν ερωτεύεται κανείς μια ενιαία αγορά». Σε αυτή την προσπάθεια, για μια προοδευτική Ευρώπη των λαών, η Βάσω Παπανδρέου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο.

    Με τη συνεργασία του σοσιαλιστή Ντελόρ ως Προέδρου τότε της Κομισιόν, προώθησε δεκάδες δράσεις και πολιτικές που βελτίωσαν τις συνθήκες ζωής και εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη.

    Στην Ευρώπη υπερασπίστηκε, με πνεύμα ανυποχώρητο, τις αρχές και αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού της εποχής.

    Οι διαμάχες της με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την ανέδειξαν σε «σιδηρά κυρία» των προοδευτικών αλλά και σε «Καρυάτιδα της δημοκρατίας» όπως χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο.
    «Αγωνίστηκε με όραμα για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας»

    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1993, η δημοφιλία της σπάει κάθε ρεκόρ στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

    Εφάρμοσε πρωτοποριακές κοινωνικές πολιτικές, όπως τα ΚΕΠ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η καλλιτεχνική εκπαίδευση, η δημιουργική απασχόληση.

    Πολλά από τα μεγάλα έργα στη χώρα φέρουν τη δική της σφραγίδα, αλλά και ορισμένες εμβληματικές κοινωνικές και πολιτικές τομές, όπως η νομοθέτηση και η ποσόστωση των γυναικών στα δημόσια αξιώματα.

    Ως υπουργός Ανάπτυξης χάραξε πολιτικές που συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Ως υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, επίσης, πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Βάσω Παπανδρέου αγωνίστηκε με γνώση και όραμα για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την είσοδο της Ελλάδας στον στενό πυρήνα της Ευρώπης.

    Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, λειτουργούσε με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης. Οι απόψεις της ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς.

    Πολιτικοί με τη στόφα της Βάσως Παπανδρέου εμφανίζονται σπάνια.

    Το αποτύπωμα της βαρύ στην ιστορία του τόπου, στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

    Θα κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας

    Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στους οικείους της

    Πηγή: in.gr - Φωτογραφία: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

  • Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
    Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

    Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλλονιά.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.

    Σεισμός

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου
    Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου

    Στα 15,4 χιλιόμετρα υπολογίστηκε το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά, στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου.

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλονιά.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου, σε απόσταση 285 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά των Αθηνών.

    Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στην Κεφαλονιά (εικόνα gein.noa.gr)

    Εστιακό βάθος

    Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 15,4 χιλιόμετρα.

    Πηγή: In.gr
  • Κεφαλονιά: Οχιά δάγκωσε τουρίστρια και κινδύνευσε η ζωή της
    Κεφαλονιά: Οχιά δάγκωσε τουρίστρια και κινδύνευσε η ζωή της

    Σαν να μην έφτανε το δηλητήριο, εμφάνισε αλλεργία και στο αντίδοτο

    Mια ανάσα από τον θάνατο βρέθηκε μια τουρίστρια που κάνει διακοπές στην Κεφαλονιά, όταν δέχθηκε επίθεση από μια οχιά που την δάγκωσε κατά την διάρκεια πεζοπορίας που έκανε σε μια δύσβατη περιοχή καθώς, σαν να μην έφτανε το δηλητήριο, εμφάνισε αλλεργία και στο αντίδοτο.
    Η άτυχη γυναίκα κατάφερε να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ από το κινητό της τηλέφωνο και αμέσως οργανώθηκε επιχείρηση για την άμεση μεταφορά της. Επειδή βρισκόταν σε ένα μονοπάτι που οδηγεί από την κοινότητα Αθέρα προς την παραλία Αμίδι, ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου για την διακομιδή της.
    Όμως, ο δυνατός άνεμος το εμπόδισε να προσγειωθεί. Έτσι, οι διασώστες ακινητοποίησαν την τουρίστρια για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος και στο σημείο έφτασε ένα όχημα της Πυροσβεστικής το οποίο τη μετέφερε σε σημείο προσβάσιμο για το ασθενοφόρο που την παρέλαβε.
    Στο νοσοκομείο του Αργοστολίου όπου μεταφέρθηκε, της χορηγήθηκε ειδικός αντιοφικός ορός, όμως παρουσίασε αλλεργική αντίδραση και η κατάστασή της θεωρήθηκε κρίσιμη. Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί αντιμετώπισαν τους φρικτούς πόνους και τα οιδήματα που κάλυψαν το σώμα της και, πλέον, η πορεία της υγείας της εξελίσσεται ικανοποιητικά.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μεσσήνη: Άγριο ξύλο σε πανηγύρι για τις θέσεις μικροπωλητών (video)
    Μεσσήνη: Άγριο ξύλο σε πανηγύρι για τις θέσεις μικροπωλητών (video)

    Η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης μετατράπηκε σε... ρινγκ.

    Σε ρινγκ μετατράπηκε η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ένα πανηγύρι.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το MEGA, δύο ομάδες Ρομά πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στον χώρο μικροπωλητών.

    Η συμπλοκή ήταν ιδιαίτερα άγρια και μάλιστα μπροστά στα έντρομα μάτια των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί.

    Όπως θα δείτε στο βίντεο ντοκουμέντο από το περιστατικό, η μουσική έχει σταματήσει και κάποιοι σπεύδουν να απομακρύνουν τα παιδιά τους.

    Σύμφωνα με τους θαμώνες, ομάδες μικροπωλητών Ρομά διεκδικούσαν τον ίδιο χώρο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Επεισόδια και «καρεκλοπόλεμος» σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό - Τραυματίστηκαν αντιδήμαρχοι
    Επεισόδια και «καρεκλοπόλεμος» σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό - Τραυματίστηκαν αντιδήμαρχοι

    Συμπλοκή ατόμων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (22/9) σε πανηγύρι στην πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, εκ των οποίων οι δύο αντιδήμαρχοι.

    Το επεισόδιο ξέσπασε υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες και σε αυτό ενεπλάκησαν δέκα άτομα.

    Από αυτό τραυματίστηκαν δύο αντιδήμαρχοι, ο ένας στο κεφάλι από αντικείμενο που δέχτηκε και ο άλλος στο χέρι, καθώς και ένας 16χρονος από γροθιά στο πρόσωπο. Από την ένταση μια 40χρονη γυναίκα λιποθύμησε.

    Ο 41χρονος αντιδήμαρχος και η γυναίκα που λιποθύμησε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικό», ενώ επί τόπου έσπευσε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον 40χρονο αντιδήμαρχο και τον ανήλικο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τηρήθηκε το μακραίωνο έθιμο στο Λογγό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Παραδοσιακό ξεφάντωμα σε ειδυλλιακό περιβάλλον
    Τηρήθηκε το μακραίωνο έθιμο στο Λογγό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Παραδοσιακό ξεφάντωμα σε ειδυλλιακό περιβάλλον

    Πλήθος κόσμου από Ηλεία και γειτονικές περιοχές στην εορτή της γέννησης της Θεοτόκου

    Παρουσία πλήθους κόσμου τηρήθηκε και φέτος στις 8 Σεπτεμβρίου το έθιμο του εορτασμού της γέννησης της Θεοτόκου, στον ειδυλλιακό καταπράσινο χώρο στο Λογγό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πανηγύρι το οποίο έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν, το οποίο ωστόσο και σήμερα λαμβάνει διαστάσεις λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού κατοίκων αλλά και επισκεπτών, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, καθώς γειτονικών Νομών.

    Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βρεστού κ. Νικ. Κλωνάρης καθώς και τα στελέχη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου με επικεφαλής τον κ. Αναστ. Χριστακόπουλο, είχαν την επιμέλεια για την άψογη προετοιμασία της εκδήλωσης, η οποία εκτός από τα νόστιμα εδέσματα και ποτά περιλάμβανε και παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τους Γιώτα Κόκκορη και Νικ. Ζάρρα.

    Παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ.κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλος και Δημ. Μικέλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Δρακόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών, ενώ εκ μέρους του προέδρου του χωριού εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τον αντιδήμαρχο κ. Αν. Καρνάρο, για την προσφορά του στο ψήσιμο της γουρνοπούλας.

    Το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και διήρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα.

    logos andr theot 2

    logos andr theot 3

    logos andr theot 6

    logos andr theot 4

    logos andr theot 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πήγατε φέτος πανηγύρι; Τα 5 οφέλη που κερδίσατε
    Πήγατε φέτος πανηγύρι; Τα 5 οφέλη που κερδίσατε

    Στα πανηγύρια, την ψυχή του ελληνικού καλοκαιριού, κρύβεται ένα μυστικό για σωματική και ψυχική ευεξία, καλύτερο γήρας και προστασία από κινδύνους όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η άνοια

    Για ένα ακόμα καλοκαίρι, νέοι και νέες τίμησαν -και με το παραπάνω- τα πανηγύρια σε νησιά και ηπειρωτικά μέρη, κάνοντας από κοινού με τους μεγαλύτερους ηλικιακά θαμώνες των πανηγυριών την κίνηση-ματ για καλή υγεία και ευεξία, μέσα από το τρίπτυχο συγκέντρωση πολλών ανθρώπων, φαγητό και ποτό, γιορτή με συγκεκριμένη αφορμή, όπως ο εορτασμός του πολιούχου αγίου και η διατήρηση της παράδοσης. Αυτή είναι η «μαγική συνταγή», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 στο Journal of Public Policy & Marketing.

    Αυτό που η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα δεν ανέδειξε -και πώς θα μπορούσε άλλωστε- είναι τα οφέλη που χαρίζουν οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, το αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών που φέρνει κοντά νέους και ηλικιωμένους, συνεισφέροντας στην ψυχική και σωματική υγεία, προάγοντας την ατομική και συνολική ευεξία. Αυτή είναι, συνεπώς, η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά αν πήγατε σε πανηγύρι. Αν πιαστήκατε στον κύκλο και χορέψατε με την ψυχή σας συρτάκι, συρτό, καλαματιανό και τσάμικο, προσφέρατε στην υγεία σας τα παρακάτω σημαντικά δώρα.

    1. Μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

    Οι ρυθμικές κινήσεις των παραδοσιακών χορών, που μπορεί να ποικίλουν από αργές έως γρήγορες και δυναμικές, αποτελούν μια μορφή μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, τη βελτίωση της ευλυγισίας και την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, εφόδια απαραίτητα για ποιοτική ζωή και αυτονομία στην τρίτη ηλικία. Έρευνες δείχνουν ότι ο χορός μέτριας έντασης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από το περπάτημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύνδεση πιθανώς εξηγείται από τις στιγμές αυξημένης έντασης κατά τη διάρκεια του χορού, τη ζωντανή επαφή ή τα επαγόμενα ψυχοκοινωνικά οφέλη.

    2. Μεγαλύτερη κινητικότητα και αυτονομία

    Το 2016, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε μελέτη ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τους καθηγητές Αστέριο Δεληγιάννη και Ζαχαρία Βορδό, τα ευρήματα της οποία έδειξαν ότι ένα τρίμηνο πρόγραμμα ελληνικών παραδοσιακών χορών επέτρεψε στους συμμετέχοντες με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια να πηδούν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, και αύξησε τη δύναμη των ποδιών τους κατά 10%, σε σχέση με όσους διατήρησαν το συνηθισμένο μοτίβο καθιστικής ζωής.

    Ο κ. Βορδός είχε επισημάνει ότι «τα σωματικά οφέλη του ελληνικού χορού μπορούν να χαρίσουν στους ασθενείς μεγαλύτερη αυτονομία στην καθημερινή ζωή, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον συντονισμό [των κινήσεών] τους και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού. Είναι πιθανό επίσης ο ελληνικός χορός να προσφέρει και καρδιακά οφέλη, όπως έχει αποδειχθεί για τα προγράμματα γυμναστικής Zumba με μουσική latin».

    Σε αντίστοιχα ευρήματα κατέληξε και άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε Frontiers in Aging Neuroscience, που διαπίστωσε επιπλέον σημαντική αύξηση στην αερόβια αντοχή, η οποία συνδέεται με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, και βελτίωση 20% στη στατική ισορροπία, απαραίτητη για την πρόληψη των πτώσεων.

    3. Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας

    Μια ακόμα μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για την επίδραση ενός προγράμματος ελληνικών παραδοσιακών χορών στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα ατόμων τρίτης ηλικίας τη φορά αυτή, συμπέρανε ότι η αερόβια ικανότητα, όπως υπολογίζεται από τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), αυξήθηκε κατά 8,23%, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα ερευνών για άλλες σωματικές δραστηριότητες συνυφασμένες με την παράδοση, όπως το Tai Chi και οι χοροί της Σαρδηνίας, οι οποίοι επίσης ενισχύουν την καρδιαγγειακή ικανότητα.

    4. Θωράκιση της ψυχικής υγείας

    Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί θωρακίζουν και την ψυχική υγεία, μειώνοντας το στρες, το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο ομαδικός τους χαρακτήρας και τα κοινά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται υπό τον ίδιο ρυθμό, προάγουν το αίσθημα του ανήκειν και της κοινωνικής σύνδεσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ψυχική ευεξία. Ο χορός θεωρείται εν γένει μια δραστηριότητα με ψυχοθεραπευτικά αποτελέσματα, που βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων και στην καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων.

    5. Πρoστασία από τη γνωστική φθορά

    Τέλος, δημοσιεύεται έρευνα που επιβεβαιώνει τα οφέλη για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία των ηλικιωμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με Ήπια Γνωστική Διαταραχή. Ιδίως στην ομάδα αυτή, η συμμετοχή σε παραδοσιακούς χορούς βελτιώνει την επιλεκτική και παρατεταμένη προσοχή και την οπτικοακουστική αντίληψη, ενώ μειώνει τα επίπεδα άγχους. Για τους υγιείς ηλικιωμένους συμμετέχοντες, ο χορός ενισχύει τη μνήμη, την ευλυγισία και την ισορροπία, απαραίτητα για την πρόληψη των πτώσεων και τη διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας.

    Επιπλέον, ο χορός προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και μειώνει τη μοναξιά, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη και άνοια.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο