Η φανουρόπιτα, για να κάνει το «θαύμα» της, πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες της όταν τη φτιάχνουμε και όταν την πηγαίνουμε στην εκκλησία για τη διαβάσει ο παπάς.
27 Αυγούστου γιορτάζει η εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και σε πολλά ελληνικά σπίτια οι νοικοκυρές έφτιαχναν παλιότερα την παραδοσιακή φανουρόπιτα. Ήταν μια πίτα με 7 υλικά -μετά έγιναν 9- την οποία πήγαιναν στην εκκλησία ανήμερα της γιορτής του αγίου για να τη διαβάσει ο παπάς και κατόπιν μοιράζονταν στο εκκλησίασμα.
Με τον καιρό καθιερώθηκε οι νοικοκυρές να παρασκευάζουν την φανουρόπιτα μία ή δύο ημέρες πριν από τη γιορτή. Την πήγαιναν στην εκκλησία την παραμονή της γιορτής στον εσπερινό και στη συνέχεια γύριζαν με αυτήν στο σπίτι, για να μοιραστεί όλη η οικογένεια την ευλογία του αγίου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα δοξασία, αν κανείς ακολουθούσε όλες τους κανόνες για την παρασκευή της πίτας, τότε ο άγιος θα του φανέρωνε ό,τι επιθυμούσε -και στις ανύπαντρες τον άνδρα που θα παντρεύονταν.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βάλει ο άγιος το χέρι του, είναι, όσο παρασκευάζουμε την πίτα, διαβάζουμε την παρακάτω ευχή:
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.
Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν».