Στο «σφυρί» κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι και αγροτεμάχια
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Δύσκολος προβλέπεται ο Σεπτέμβριος για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας καθώς την πρώτη βδομάδα του μήνα ξεκινούν και πάλι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και αγροτεμάχια. Στην Ηλεία βγαίνουν στο «σφυρί» το επόμενο διάστημα 182 ακίνητα και πολλά από αυτά αφορούν την πρώτη κατοικία.
Την δυσάρεστη «πρωτιά» κρατά, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Landea ο δήμος Πύργου με 65 ακίνητα να βγαίνουν σύντομα σε πλειστηριασμό και ακολουθούν ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης με 30, ο δήμος Ήλιδας με 30, ο δήμος Πηνειού με 22 και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με 23 ακίνητα. Στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων βγαίνουν 4 ακίνητα σε πλειστηριασμό και στο δήμο Ζαχάρως 3. Η αυξητική πορεία των πλειστηριασμών του τρέχοντος έτους ξεκίνησε από το πρώτο δίμηνο του 2024 κατά το οποίο οι μεταβιβάσεις διαμερισμάτων παρουσίασαν αύξηση κατά 47,7% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 ενώ η μέση τιμή αγοράς ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε κατά 9,9%.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πολλά ακίνητα, όχι μόνο κατοικίες αλλά και επαγγελματικά ακίνητα εκτίθενται σε πλειστηριασμό. Τον Σεπτέμβριο, από την εικόνα που έχουμε που πρόκειται να διενεργηθούν πολλοί πλειστηριασμοί» δηλώνει στο ilialive.gr η δικηγόρος Μαριάννα Σταθοπούλου και υπογραμμίζει την ελλιπή προστασία των οφειλετών.
«Δυστυχώς το πλαίσιο προστασίας για τους οφειλέτες είναι εξαιρετικά δυσχερές. Υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που προσφέρει μια ευκαιρία αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλές από τις αιτήσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτό, δυστυχώς απορρίπτονται. Υπάρχει και η δυνατότητα για έκδοση βεβαίωσης ευαλώτου αλλά πάλι και εκεί είναι τέτοια τα κριτήρια που μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δεν γίνονται δεκτοί. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε για την απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες διαχείρισης οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ανεπιτυχείς, διότι αιτούνται προκαταβολές δυσθεώρητες, και όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, οι πολίτες δεν μπορούν να καταβάλουν».
Όπως σημειώνει η κ. Σταθοπούλου, η προστασία της κύριας κατοικίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υφίσταται, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των οφειλετών. Τονίζει ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις κυρίως ως προς τη δέσμευση των πιστωτών να αποδέχονται τις αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών.
«Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν ένδικα βοηθήματα, αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν οφειλέτες που τα ακίνητά τους βγαίνουν στον πλειστηριασμό, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν ο οφειλέτης παραλαμβάνει μια κατασχετήρια έκθεση να μην επαναπαύεται, να απευθύνεται στον δικηγόρο του προκειμένου να τύχει και της ανάλογης καθοδήγησης» καταλήγει.
Πολλά τα προβλήματα της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού
«Ο μόνος τρόπος να αποφύγει ο κόσμος τους πλειστηριασμούς είναι οι ρυθμίσεις» τονίζει η δικηγόρος Δώρα Καλάκου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τόσο οι Τράπεζες όσο και οι Διαχειριστικές εταιρείες των απαιτήσεων δεν είναι τόσο ευέλικτες στις ρυθμίσεις που κάνουν. «Απαιτούν μεγάλο ποσοστό προκαταβολής για να ματαιώσει πλειστηριασμούς και ένα δοσολόγιο που ναι μεν μπορεί να ανακουφίζει προσωρινά τον οφειλέτη, δεν τον απαλλάσσει όμως από τόκους και προσαυξήσεις και ουσιαστικά παρατείνει το πρόβλημά του».
Ως το κυριότερο εργαλείο που δίνει λύσεις και μια ανάσα στους οφειλέτες, χαρακτηρίζει τον εξωδικαστικό μηχανισμό η κ. Καλάκου, που όμως ενσωματώνει πολλά προβλήματα.
« Ο μόνος τρόπος που κάπως μπορούμε να πούμε ότι κάποιους έχει βοηθήσει και έχουν ρυθμίσει πιο ανθρώπινα τις οφειλές τους, είναι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όμως έχει πάρα πολλά προβλήματα και κάνουν όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτές, να καθυστερούμε την οριστικοποίηση των αιτήσεων και να κερδίζουν οι αντίδικοί μας χρόνο και όχι εμείς. Έχει πολλά λειτουργικά προβλήματα τεχνικής φύσεως και βέβαια κατά τη γνώμη μου υπάρχει περιθώριο πολλών και σημαντικών βελτιώσεων. Για παράδειγμα, όταν αποτύχει μία προσπάθεια ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού, ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να επανέλθει μετά από ένα ημερολογιακό έτος. Δηλαδή για έναν χρόνο είναι εντελώς απροστάτευτος από το κράτος και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι απορρίπτει αιτήσεις για πολύ ευφάνταστους λόγους, όπως για παράδειγμα αν μια οφειλή ρυθμίστηκε μέσα σε προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δηλαδή αντί να επιβραβεύσουμε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να ρυθμίσει την οφειλή του, τον τιμωρούμε» καταλήγει η κ. Καλάκου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός νέου νόμου που θα κινείται στο πλαίσιο του καταργηθέντος νόμου Κατσέλη.