Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 07:32

Πύργος: Όταν ο Χρήστος συνάντησε τον δότη μυελού των οστών Μίχαλ, που του έσωσε τη ζωή - “Είμαστε πλέον σαν αδέρφια”

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στέλνουν το πιο ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και εθελοντισμού

της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Το μήνυμα που έλαβε ο Πολωνός Μίχαλ έγραφε “Γενετικό δίδυμο”. Ο δότης μυελού των οστών ήταν 100% συμβατός με τον τότε 19χρονο Χρήστο Σοφιανόπουλο απο τον Πύργο. Η ζωή του Χρήστου κρέμονταν κυριολεκτικά απο μια κλωστή...Κάθε μέρα που περνούσε άδειαζε την κλεψύδρα του. Η συμβατότητα των δύο αντρών, του έσωσε τη ζωή. Σήμερα ο Χρήστος καλωσόρισε στον Πύργο τον “φύλακα άγγελό του”. Τον καινούργιο του αδερφό, όπως τον αποκαλεί. Ο Μίχαλ Μίχαλακ ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα, και ήρθε στον Πύργο μόνο για να γνωρίσει τον Χρήστο και την οικογένειά του από κοντά, επτά χρόνια μετά την επιτυχή επέμβαση...

Η ιστορία του Χρήστου είναι από αυτές που σου σφίγγουν το στομάχι. Ένα παιδί γεμάτο όνειρα και σχέδια για τη ζωή, φοιτητής στο δεύτερο έτος της Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Ρόδο το 2016. Τότε που ο χρόνος πάγωσε για τον ίδιο και την οικογένειά του στον άκουσμα μόνο μιας λέξης: λευχαιμία! Μόνη λύση, η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Όλοι κινητοποιούνται για να βοηθήσουν, αδέρφια, συγγενείς φίλοι...Καμία συμβατότητα με κανέναν. Ο χρόνος γίνεται ο χειρότερος εχθρός και ο Θεός η μόνη παρηγοριά. Οι προσευχές όλων εισακούστηκαν. Βρέθηκε συμβατός δότης!

Την ίδια εποχή στην Γερμανία, όπου ζει πλέον ο Μίχαλ με την οικογένειά του, διαδραματιζόταν μια παράλληλη ιστορία. Ήταν ήδη δότης, καταγεγραμμένος στην Παγκόσμια Τράπεζα Μυελού των Οστών, είχαν περάσει σχεδόν επτά χρόνια και δεν τον είχαν ειδοποιήσει ποτέ. “Μα δεν είμαι συμβατός με κανέναν;” αναρωτιόταν. Ο χρόνος πίεζε και τον ίδιο, καθώς τα ηλικιακά περιθώρια που θα μπορούσε να δώσει το πολύτιμο δώρο του για να σώσει έναν συνάνθρωπο, στένευαν. Όσο και να θέλει κάποιος, δότης δεν μπορεί να γίνει απο μια ηλικία και μετά...Τελικά το πολυπόθητο τηλεφώνημα έγινε. “Είστε συμβατός, θέλετε να προχωρήσουμε τη διαδικασία;” ακούστηκε στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Δεύτερες σκέψεις δεν έγιναν για τον Μίχαλ. Πέρασε τις επόμενες εξετάσεις και όλα τα υπόλοιπα πλέον είναι ιστορία....Μια ιστορία που ένωσε για πάντα δύο ανθρώπους, δύο οικογένειες!

Dotis 2

Στιγμές συγκίνησης στο κέντρο του Πύργου

Το ραντεβού είχε δοθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο συντριβάνι της πλατείας του Πύργου. Ο Μίχαλ με τη σύζυγό του Κατρίν και ο Χρήστος με τη μητέρα του Ιωάννα και τον πατέρα του Δημήτρη, επιτέλους συναντιούνται! Μόνο οι ίδιοι μπορούν να γνωρίζουν καλά πώς πραγματικά ένιωσαν όταν ο ένας είδε τον άλλον και αγκαλιάστηκαν σαν αδέρφια που είχαν να ιδωθούν χρόνια! Γιατί τέτοια συναισθήματα δεν είναι εύκολο να εκφραστούν με λόγια...

Για τον Μίχαλ είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Πύργο αλλά όχι την Ελλάδα καθώς οι ρίζες του κρατούν απο την Αναγέννηση Σερρών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν πριν πολλά χρόνια, μετά τον εμφύλιο, στην Πολωνία. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα του, οπότε και ο ίδιος είναι κατά το ήμισυ Έλληνας. Τα ελληνικά του όμως περιορίζονται σε δυο-τρεις λέξεις, οπότε όλη η επικοινωνία με τον Χρήστο και την οικογένειά του, γίνεται στην αγγλική γλώσσα.

Με σπασμένη, απο τη συγκίνηση, φωνή ο Χρήστος μιλά στο ilialive.gr και μοιράζεται μαζί μας λίγες απο τις στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή του. “Όταν διαγνώστηκα με λευχαιμία ξεκίνησα τις χημειοθεραπείες. Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά οι γιατροί μου είπαν ότι υπάρχει κίνδυνος μετάστασης στον εγκέφαλο. Λίγο πριν την τελευταία μου θεραπεία, ένας έντονος πονοκέφαλος μας θορύβησε όλους. Είχε γίνει μετάσταση και η μόνη λύση ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών...”.

Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία και το όνομά του ήταν πρώτο στους πίνακες για μεταμόσχευση. Η ευχάριστη είδηση για τον συμβατό δότη ήρθε λίγους μήνες μετά...

“Ένιωσα μεγάλη χαρά γιατί βρέθηκε κάτι...κάποιος που θα μπορούσε να με σώσει ή έστω να είμαι σε καλύτερη κατάσταση. Μου έφυγε ένα άγχος...Η αιματολόγος μου, κ. Γεωργία Κούρτη μου μίλησε λεπτομερώς για όλη τη διαδικασία και την πορεία μου μετά τη μεταμόσχευση. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά”.

Πως αισθάνεται ο ίδιος για τον Μίχαλ; “Σαν αδέρφια!”.

Βάσει πρωτοκόλλου, έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να γνωρίσει ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Η αλληλογραφία τους όμως είχε ξεκινήσει απο την πρώτη στιγμή, μέσω των ιατρών του Χρήστου.

“Στο πρώτο του γράμμα ο Μίχαλ με αποκάλεσε αδερφό του. “Hello my little brother!”, έτσι ξεκίνησε το γράμμα του”...

Είναι ο ήρωάς μας

“Για εμάς ο Μίχαλ είναι ο άγγελος που έστειλε ο Θεός στη γη, όταν τον παρακαλούσα να πάρει εμένα για να σωθεί το παιδί μου. Παρακαλούσαμε όλοι το Θεό για ένα θαύμα...Είναι ο ήρωάς μας!” μας λέει, εμφανώς συγκινημένη, η μητέρα του Χρήστου, Ιωάννα.
“Ο Χρήστος ζει απο θαύμα! Σαν ασθενής όλο χανόταν η μάχη αλλά τελικά συνερχόταν. Η μεταμόσχευση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ο ίδιος πέρασε από 40 κύματα και πάντα ξεπερνούσε τις δυσκολίες. Όλα διορθώνονταν γιατί ο Χρήστος είναι πάρα πολύ δυνατός και εισακούγονται οι προσευχές μας”.

Dotis 3

Δίνεις ένα κομμάτι απο την ψυχή σου και σώζεις έναν άνθρωπο

Δεν χρειάζεται να πει πολλά λόγια ο Μίχαλ για να καταλάβουμε ότι έχουμε απέναντί μας έναν, φύσει και θέσει, δοτικό και αισιόδοξο άνθρωπο. Χαμογελαστό, με χιούμορ και καθαρή ματιά. Ο μόνος του φόβος πριν χρόνια ήταν ότι δεν θα βγει συμβατός δότης. “Περίμενα 7 χρόνια να με ειδοποιήσουν. Έναν χρόνο πριν βγω συμβατός, τηλεφώνησα για να μάθω αν έχουν ακόμη το δείγμα μου, αν χάθηκε, αν παραμένω, λόγω ηλικίας, ακόμη δωρητής. Μου απάντησαν “φυσικά και παραμένετε δωρητής αλλά είναι πολύ δύσκολο να είστε συμβατός με κάποιον. Μπορεί και να μην βρεθεί ποτέ ο κατάλληλος λήπτης”. Λίγους μήνες όμως μετά μου ζήτησαν να πάω για τις επιπλέον εξετάσεις αίματος γιατί βρέθηκα συμβατός”.

“Ήθελα να έρθω να γνωρίσω τον Χρήστο από κοντά χρόνια τώρα. Να του χτυπήσω την πόρτα και να του κάνω έκπληξη. Να με δει ξαφνικά μπροστά του. Πάντα όμως κάτι συνέβαινε και ανέβαλλα το ταξίδι. Φέτος είχα ήδη κλείσει τα εισιτήρια και έκανα όλες τις κρατήσεις, χωρίς να ξέρει κάτι ο ίδιος και η οικογένειά του. Και κάποια στιγμή μου έστειλε μήνυμα η Ιωάννα να με προσκαλέσει, και της απαντώ: έχω ήδη κλείσει τα εισιτήρια!”.

“Το να δώσεις ένα μέρος της ψυχής σου για τον συνάνθρωπο, ίσως και να είναι σωτήριο! Είναι κάτι που το λέω σε όλους τους φίλους μου. Μην περιμένετε πολύ, γιατί δωρητές δεν μπορούμε να είμαστε για πολλά χρόνια. Σήμερα είναι ο Χρήστος, αύριο κάποιος άλλος, μπορεί κάποιος απο την οικογένειά μου ή ακόμη και εγώ ο ίδιος. Πρέπει να βοηθάμε και να μοιραζόμαστε, χαρά και ζωή”.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 11:09

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Με κάθε επισημότητα τιμά η Ηλεία την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Την Κυβέρνηση στο νομό θα εκπροσωπήσει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα τον Πύργο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα εκπροσωπήσει στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ενώ στην Αμαλιάδα θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων

    Ώρα 08.00: Έπαρση της σημαίας στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩN».

    ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού.
    Ώρα 09.55: Πέρας προσέλευσης Αρχών.
    Ώρα 09.58: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Νικόλαου Κοροβέση.
    Ώρα 09.59: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου.

    Ώρα10.00: Επίσημη δοξολογία Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Β΄.

    Μετά τη Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, εντός του Ιερού Ναού, από τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Πύργου, κα Θεοδωροπούλου Κωστούλα.

    Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & κατάθεση στεφάνων από τους:
    Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Ανώτερο Δ/κτή Φ. Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Πύργου, Εκπροσώπους Κομμάτων, Πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών, Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Πολεμιστών & Τραυματιών Κύπρου 1974 Ν. Ηλείας, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών, Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εκπρόσωπο Προσκόπων και Οδηγών, Προέδρους Σωματείων και Συλλόγων.

    Τήρηση ενός λεπτού Σιγής στη Μνήμη των Ενδόξων Ηρώων και Πεσόντων κατά την Εποποιία του 1940.

    Εθνικός Ύμνος.

    Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης Στεφάνων, ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Ώρα11.30: Στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων ασφαλείας (διάρκειας 40-60 λεπτών).

    Ώρα 17.30: Υποστολή σημαίας.

  • Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο
    Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο

    Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο.

    Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες, μέλη σωματείων, λαογραφικοί σύλλογοι, πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μηχανοκίνητα τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Κατασβήστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής
    Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην τοπική κοινόνητα Κορυφής, το μεσημέρι της Κυριακής.

    Η φωτιά καίει πλησιόν παλιότερα καμένης έκτασης και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να προλάβει να επεκταθεί και να απειλήσει την ευρύτερη περιοχή.

    pyrkagia koryfi 1

    pyrkagia koryfi 2

    Περισσότερα σε λίγο…

  • Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10
    Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10

    Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Πύργου για την προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης για την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

    Αναλυτικά:

    Στα πλαίσια εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Πύργου θα πραγματοποιηθεί γενική διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10/2024 από τις 8.30 π.μ. Προβλεπόμενη ώρα αποκατάστασης της υδροδότησης 13.00μ.μ.

    ΕΚ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ

  • Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες
    Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο που συνέβη περίπου στις οχτώ το πρωί του Σαββάτου στην επαρχιακή οδό Λαστεικων - Σκουροχωρίου.

    Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας άνδρας και επέβαιναν δύο παιδιά υπό συνθήκες που ερευνώνται από το τμήμα τροχαίας Πύργου εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαντάκι παραπλεύρως της οδού

    Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την διακομιδή τους στην νοσηλευτική μονάδα Πύργου

    troxaio skouroxori 2

    troxaio skouroxori 1

  • 28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…
    28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας…»

    Γράφει ο Χάρης Β. Μικελόπουλος*

    Ο αείμνηστος Βάσος Μικελόπουλος,μας άφησε μια παρακαταθήκη με τα βιβλία του.Με γλαφυρό τρόπο,αφηγείται ιστορίες του Πύργου, τις προσωπικές του αναμνήσεις, γεγονότα και περιστατικά που μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά μέσα από τις αφηγήσεις του,τα χρόνια εκείνα που σημάδεψαν όλη την Ελλάδα. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, η Κατοχή κι ο Εμφύλιος. Όπως τα έζησε κι όπως τα είδε ο ίδιος. Ήταν δέκα ετών παιδί το 1940. Και μέχρι να τελειώσουν όλα είχε φτάσει τα δεκαεννιά.Πως να μην τα θυμόταν, πως να μην τα αναφέρει. Παρακάτω,ενδεικτικά αποσπάσματα από τα βιβλία του,μας μεταφέρουν σε εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια και την ζωή στην πόλη.

    Vasos 2

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας. Δεν υπήρχε περιθώριο για «λιποταξία».Γιατί ένας πόλεμος φέρνει τα πάνω-κάτω. Τα χρόνια που ακολούθησαν,ήταν χρόνια ανασυγκροτήσεως. Χρόνια δύσκολα.Σαν να άρχιζαν όλα από την αρχή.»

    28 Οκτωβρίου 1940

    «Πήγαινα τότε στο δημοτικό.Ήταν ένα πρωινό σαν όλα τ’άλλα.Έτσι τουλάχιστον νόμιζα. Μόνο που αντί να με ξυπνήσει η ήρεμη γλυκειά φωνή της μητέρας μου και το χέρι της να μου χαϊδέψει ελαφρά το μέτωπο όπως συνήθιζε, με ξύπνησε ο θόρυβος του δρόμου. Μια ασυνήθιστη κίνηση, φασαρία κι έντονες φωνές έφταναν στα αυτιά μου. Ήταν εκείνη η σημαδιακή μέρα του Οκτωβρίου του ’40. Από τα χαράματα είχε κυκλοφορήσει το φοβερό μαντάτο: «ΠΟΛΕΜΟΣ».Οι άντρες σε επιστράτευση ετοιμάζονταν για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Τα τρένα θα έφευγαν γεμάτα για το μέτωπο. Πίσω γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς αποχαιρετούσαν τους νέους δίχως να ξέρουν αν και πότε θα τους ξαναδούν.»

    Vasos 4

    Τα καταφύγια της πλατείας

    «Στην Κεντρική Πλατεία, τότε, είχαν δημιουργηθεί τρία καταφύγια. Τα δύο ήταν χωμάτινα, σκεπασμένα με αρκετό χώμα, σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ που χωρούσαν το καθένα εκατό περίπου άτομα. Το τρίτο καταφύγιο ήταν τσιμεντένιο με δυο εισόδους πάνω στην πλατεία, σε τετράγωνο σχήμα και κατάτι μικρότερο σε φάρδος από την πρόσοψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν όμως άχρηστο γιατί από το τσιμεντένιο δάπεδο ανέβλυζε νερό. Έμπαινες στεγνός κι έβγαινες βρεγμένος. Όταν χτυπούσαν οι σειρήνες, υπήρχαν τρεις, του Αγίου Νικολάου, του παλαιού εργοστασίου «Δήμητρα» και της Δεξαμενής, ο κόσμος έτρεχε προς τα καταφύγια με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα. Τα καταστήματα κατέβαζαν τα ρολά κι όσοι δεν χωρούσαν στα καταφύγια ,κατέβαιναν στα υπόγεια των σπιτιών τους ή των μαγαζιών. Για να ακούει ο κόσμος τα νέα από το μέτωπο, είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία μεγάφωνα. Κάθε λίγο ακουγόντουσαν εμβατήρια και ο βασιλιάς να αναγγέλει: “Nυν υπέρ πάντων ο αγών» και «Το Έθνος θα αγωνιστεί υπέρ βωμών κι εστιών» και φιλούσε ο ένας τον άλλον λέγοντας: «Θα τους φάμε τους μακαρονάδες».

    Vasos 7

    Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί στον Πύργο

    Aφού το μέτωπο είχε πια πέσει, οι δυνάμεις του Άξονα προέλαυναν. Ιταλοί και Γερμανοί κατέλαβαν διάφορα κτίρια για τον στρατό τους και την διοίκηση. Ένα από αυτά ήταν και το καφενείο μας, το «Ερμείον» στην Κεντρική Πλατεία, ο μετέπειτα κινηματογράφος Rex. Οι Ιταλοί επίταξαν τον χώρο, μας τον πήραν μέσα από τα χέρια μας ουσιαστικά, μας άφησαν χωρίς δουλειά, μετατρέποντάς το σε «Σπίτι του Στρατιώτη –La Casa di Soldato». Εκεί περνούσαν τις ώρες τους οι αξιωματικοί κι οι στρατιώτες, έπιναν τους καφέδες και τα ποτά τους, όσο ο κόσμος άρχιζε να δυστυχεί. Κι οι Γερμανοί... Μπήκαν στον Πύργο την Άνοιξη του ’41,πάνω σε τρίκυκλες μοτοσικλέτες. Πνιγμένοι στην σκόνη,στην κυριολεξία πατόκορφα. Ένα ατελείωτο κομβόϊ από επίλεκτους “SS”. Για τον Πύργο όπως και για ολόκληρη την Ελλάδα, από εκείνη την στιγμή άλλαζαν τα πάντα. Το νήμα της ζωής του καθενός βρισκόταν στα χέρια τους. Εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα,ο δρόμος του γνωστού στους Πυργιώτες «νυφοπάζαρου» η τότε οδός Κατακόλου,έμοιαζε εφιαλτικός. Ένα πλήθος περίεργων παρακολουθούσε τους οπλισμένους σαν αστακούς στρατιώτες .Όσοι από αυτούς βρέθηκαν δίπλα στις νεραντζιές που είχε τότε η Κεντρική Πλατεία και που ήταν γεμάτες καρπούς, κυριολεκτικά τις ρήμαξαν. Διψασμένοι από την πολύωρη διαδρομή από Αθήνα,δάγκωναν με βουλιμία τα πικρά νεράντζια νομίζοντας πως είναι πορτοκάλια. Λίγα λεπτα μεσολάβησαν,όταν τους είδαμε να ορμούν στα ζαχαροπλαστεία «Παλλάδιο» και «Αίγλη» για να μπορέσουν με ένα γλυκό να διώξουν το φαρμάκι από το στόμα τους. Παρά εκείνη την φαιδρή εικόνα της στιγμής,ο Ναζιστικός εφιάλτης μόλις άρχιζε.»

    Vasos 6

    Η ζωή άλλαξε.

    «Η ήρεμη και αμέριμνη ζωή των Πυργιωτών άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη. Σταμάτησαν οι καντάδες και τα γλέντια, σταμάτησαν οι παρέες των ξενύχτηδων, τα ραντεβουδάκια και οι ρομαντικές βόλτες των ερωτευμένων. Βουβάθηκαν τα γραμμόφωνα και κατόπιν αυστηροτάτης διαταγής εντός 48 ωρών παραδόθηκαν όλα τα ραδιόφωνα για να μην ακούμε ειδήσει από ξένους σταθμούς. Οι κινηματογράφοι Πάνθεον και Τιτάνια και μετά από ένα χρόνο το 1943, το Rex, έπαιζαν μέχρι της 7ης ή 8ης εσπερινής, ανάλογα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Ό,τι κινιόταν μέσα στη νύχτα και δεν σταματούσε στο πρόσταγμα «αλτ» Ιταλού ή Γερμανού στρατιώτη, την έτρωγε στο ψαχνό. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, στους δρόμους του Πύργου συναντούσες κοκορόφτερους «φρατέλλους» και «καμαράτς» που οι βαριές τους μπότες αντηχούσαν από μακριά. Φάτσες βλοσυρές κι αγέλαστες, με αυτόματα στους ώμους και χειροβομβίδες στην μέση έριχναν βαριά την σκιά τους πάνω στα νεοκλασικά κτίρια της ήρεμης πόλης. Φορτηγά πηγαινοερχόντουσαν με στρατιώτες, κι άλλα γεμάτα με εφόδια και προϊόντα της ελληνικής γης που με κόπο έβγαζαν οι αγρότες, για να τραφούν Ιταλοί και Γερμανοί. Οικοσκευές, καζάνια, αντίσκηνα, ασύρματοι με ραδιογωνιόμετρα για τον εντοπισμό παράνομων πομπών και ασυρμάτων, ως και κάτι μουλάρια, ήταν τα συνηθισμένα φορτία των στρατιωτικών οχημάτων που διέσχιζαν κάθε μέρα τους δρόμους του Πύργου. Και όπως ήταν φυσικό, σαν στρατός είχαν φέρει μαζί τους αρκετά άλογα και μουλάρια, εκτός από αυτά που άρχισαν να επιτάσσουν. Επειδή όμως τα χάνια της εποχής έπεφταν σε κάποια απόσταση από την Κομαντατούρ, την γερμανική διοίκηση και την Καραμπινιερία, την αντίστοιχη ιταλική, επέλεξαν ελαφρά τη καρδία για τα άλογα των αξιωματικών ως χάνι, το νεοκλασικό αριστούργημα, το θέατρο Απόλλων. Αυτό τους βόλευε. Ποιός τολμούσε να αντιδράσει; H αφόρητη δυσοσμία που απλωνόταν σε όλη την γύρω περιοχή από τις ακαθαρσίες ήταν τόσο έντονη που οι περίοικοι έπαυσαν πλέον να ανοίγουν τα παράθυρά τους, ενώ οι περαστικοί άλλαζαν δρόμο.»

    Vasos 8

    Η Μαύρη Αγορά κι ο φρενήρης πληθωρισμός.

    Σε όλη την διάρκεια της Κατοχής το πρόχειρο υπαίθριο εμπόριο οργίαζε. Η μαύρη αγορά έδινε κι έπαιρνε,ενώ η δραχμή κατρακυλούσε συνεχώς. Η αξία και η αγοραστική ικανότητα της Κατοχικής δραχμής βασιζόταν στην τιμή της χρυσής λίρας και στην κρίση των μαυραγοριτών. Αυτοί διαμόρφωναν τις τιμές που ανέβαιναν από την μια μέρα στην άλλη κυρίως στα δυσεύρετα είδη διατροφής που αγόραζαν από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τα πουλούσαν όσο ήθελαν. Ένας πονηρός μαυραγορίτης πουλώντας είκοσι ντενεκέδες λάδι αγόραζε ένα σπίτι! Πως; Aπλούστατα. Κάθε ντενεκές περιείχε μια οκά λάδι που επέπλεε πάνω πάνω και από κάτω δεκατέσσερις οκάδες νερό αμφιβόλου ποιότητας. «Κρύψτο στο σπίτι γρήγορα μην το αρπάξουν οι Γερμανοί» έλεγε ο μαυραγορίτης κι ο αγοραστής που να προλάβει να το ελέγξει. Για να καταλάβει ο αναγνώστης την πλήρη ασυδοσία, τις απάτες και την άγρια εκμετάλλευση που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια μπορώ να αραδιάσω πληθώρα περιστατικών.Θα περιοριστώ μόνο ενδεικτικά στις τιμές των προϊόντων για να καταλάβουν οι νεότεροι τι γινόταν. Μια οκά ψωμί τον Οκτώβριο του 1940 κόστιζε 10 δραχμές. Τον Ιούλιο του 1944 πήγε στα 5.600.000 δραχμές και τον Νοέμβριο του 1944 έφτασε να πουλιέται 1,6 τρισεκατομμύρια! Το κρέας από 50 δραχμές η οκά έφτασε τα 3,2 τρισεκατομμύρια. Θυμάμαι που το 1943 πήγαμε με την μητέρα μου στον γνωστό έμπορο-σαράφη της Ερμού που μάζευε όλα τα τιμαλφή εκείνη την ζοφερή περίοδο, του έδωσε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι, μας έδωσε 120.000 δραχμές, με τις οποίες αγοράσαμε 3 οκάδες πατάτες από το κτήμα άλλου γνωστού Πυργιώτη ο οποίος τις ζύγισε μαζί με το χώμα κι έτσι έφτιαξε πουρέ για τον εγχειρισμένο πατέρα μου. Πολλοί που δεν γνωρίσατε την Κατοχή, θα αναρωτιέστε, ποιοί αγόραζαν τότε αυτά τα πανάκριβα είδη για να τα φάνε και που τα έβρισκαν τόσα χρήματα. Όλα αυτά, είχαν καταντήσει είδη πολυτελείας και τελείως απρόσιτα. Αυτά τα έτρωγαν, ο στρατός Κατοχής, οι δοσίλογοι,οι μαυραγορίτες, οι ρουφιάνοι κι όσοι είχαν «στενές» σχέσεις με τα στρατεύματα Κατοχής. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορούσαν να τα πλησιάσουν. Το ψωμί μας στο σπίτι ήταν η μπομπότα, το κυρίως φαγητό μας επί καθημερινής βάσεως η σταφίδα και ό,τι έβραζε στην κατσαρόλα ήταν χωρίς λάδι ή έστω μια κουταλιά αν βρισκόταν κάποιες φορές. Αυτοσχέδια επαγγέλματα κάθε είδους εμφανίστηκαν ενώ οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από μικροπωλητές που πουλούσαν ότι έβρισκαν αδειάζοντας τις προθήκες των καταστημάτων. Τα ζαχαροπλαστεία της Κεντρικής Πλατείας μετατράπηκαν σε μανάβικα, ενώ κουρεία και δικηγορικά γραφεία αποκτούσαν άλλες ιδιότητες. Μπορούσε να βρει κανείς εκεί ένα ντενεκέ λάδι, ίσως κάποιο κεφάλι τυρί ή ακόμη ένα σακί αλεύρι. Ήταν η μεγάλη τραγωδία της πείνας. Ό,τι χειρότερο έζησε ο κόσμος.»

    Vasos 3

    Οι αναφορές του Βάσου Μικελόπουλου είναι πάρα πολλές και δεν χωρούν σε ένα άρθρο και μόνον. Είναι αληθινές ιστορίες και γεγονότα εκείνης της περιόδου. Και φυσικά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, δεν λείπουν οι ηρωίδες και οι ήρωες εκείνης της εποχής. Οι ερυθροσταυρίτισες που έδωσαν ως και την ζωή τους στο Μέτωπο, ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος με τον πύρινο λόγο του και την δράση του στην Εθνική Αντίσταση, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που πολέμησαν στην Αλβανία και στην Ήπειρο, ο δήμαρχος Τάσης Καζάζης και η σωτήρια παρέμβασή του που κράτησε ζωντανούς από σίγουρη εκτέλεση εκατοντάδες Πυργιώτες. Κι ύστερα ο τραγικός Εμφύλιος. Στους δικούς του ανθρώπους έλεγε πάντα : «Να μην ζήσετε ποτέ όσα ζήσαμε εμείς ως παιδιά κι έφηβοι,όσα πέρασαν οι γονείς μας,όσα έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο. Και ποτέ να μην ξανασυμβεί πόλεμος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον άνθρωπο.»

    Όπως δεν ξέχασε ποτέ μέχρι να φύγει από την ζωή το 2020 στα ενενήντα του, την παγωμένη κάνη στον κρόταφό του από το περίστροφο του Γερμανού αξιωματικού ενώ ήταν μόλις δώδεκα ετών παιδί...

    * Ο Χάρης Β. Μικελόπουλος είναι διακοσμητής και πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

    Vasos 5

  • Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ''Γυνή πλέουσα'' ταξιδεύει στον Πύργο Ηλείας 
    Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ''Γυνή πλέουσα'' ταξιδεύει στον Πύργο Ηλείας 

    "Γυνή πλέουσα''

    Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

    Σκηνοθεσία Αρκαδία Ψάλτη

    στον Πύργο Ηλείας

    Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ''Γυνή πλέουσα'', σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη, ταξιδεύει στον Πύργο Ηλείας.

    Η παράσταση της θεατρικής εταιρείας «Αγγελοπετριά», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Αθήνα, στο διατηρητέο οίκημα της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Πλάκα, τελώντας υπό την αιγίδα της, και περιόδευσε στην Ελλάδα και στην Ρουμανία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 9:00 μμ, στο θέατρο Απόλλων.

    Ένα διήγημα, 2 ηθοποιοί, 6 ρόλοι.

    ''Εἰς τὸν μικρὸν λιμένα τῆς ὡραίας νήσου του, ὅλες τὶς χρονιές, συνήθως τὸν Ὀκτώβριον, κατέπλεεν ἐπιστρέφων ἀπὸ τὰ ταξίδια μὲ τὴν σκούναν του, ὁ καπετὰν Γιάννης ὁ Καραντής, ὁ ἐπιλεγόμενος καὶ Καραβοκύρης.''

    Στο μικρό νησί, αρχές του 1900, οι γυναίκες των ναυτικών ψάχνουν τρόπους να αναπληρώσουν ό,τι δεν τους επιτρέπεται να νιώσουν, να σκεφθούν, να εκφράσουν, να ονειρευτούν. Ιδιοσυγκρασίες έντονες, ψυχισμοί πολύπλοκοι, ζουν μυστικές ζωές, ενδύονται ρόλους κοινωνικούς, στριμώχνονται και ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς.

    Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος,την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς.

    Ο Παπαδιαμάντης, με χιούμορ, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία φανερώνει τα αφανέρωτα. Με τρόπο που να μην φανερωθούν ποτέ. Μα να έχουν κιόλας ειπωθεί. Και όλο αυτό να είναι γεμάτο από αγνή αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο.

    papad guni Klaiousa 2

    Συντελεστές

    Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

    Ενδυματολόγος: Αφροδίτη Αναστοπούλου

    Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

    Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή, Νατάσσα Χιωτάκη

    Παραγωγή: ΑΜΚΕ ''Αγγελοπετριά''

    Ερμηνεύουν: Αρκαδία Ψάλτη, Ελευθερία Λουπασάκη

    Θέατρο Απόλλων, Συλαιδοπούλου 2 , Πύργος Ηλείας

    Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα

    Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗΣ,

    Ερμού 3, τηλέφωνο 26210 22674

    Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο( φοιτητικό, συνταξιούχων, ανέργων) 12 ευρώ

    Λίγα λόγια για την «Αγγελοπετριά»:

    Η «Αγγελοπετριά» διερευνά και επανασυνδέει οργανικά τη θεατρική πράξη με τον χώρο και το κοινό της. Μέσα από το έργο μας αναδεικνύουμε ότι κάθε χώρος (ανοικτός, κλειστός, σύγχρονος, παραδοσιακός, ακμάζον, παραμελημένος) μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή. Για να γίνει αυτό, η θεατρική πράξη λειτουργεί ως καταλύτης για την επανανοηματοδότηση της υλικότητας του χώρου με τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων του. Στις παραγωγές μας παρουσιάζουμε έργα Ελλήνων, ως επί των πλείστον συγγραφέων τα οποία μας βοηθούν να αναστοχαστούμε για προγενέστερες αλλά και σύγχρονες σχέσεις, ανάγκες και αγωνίες ανθρώπων σε χώρους και χρόνους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην ιδέα της «επιστροφής» του έργου στην πραγματική ζωή και υλοποιείται μέσα από την επιλογή των χώρων της παράστασης σε αστικές η μη περιοχές, της δραματουργικής και σκηνικής παρουσίασης και της οργανικής εμπλοκής του κοινού τόσο στο επίπεδο της ενσυναίσθησης οικείων βιωμάτων όσο και της συμμετοχής στο στήσιμο της παράστασης. Στόχος της «Αγγελοπετριάς» είναι η σύνδεση του πειραματισμού στη θεατρική πράξη με τις κοινωνικές ανάγκες και πρακτικές, ώστε οι θεατρικές παραγωγές μας να αναδεικνύουν όχι μόνο «τι

    σήμαιναν» κάποιοι χώροι ως γεγονότα αλλά και «τι μπορεί να γίνουν» μέσα από τη θεατρική εμπειρία των δημιουργών μαζί με το κοινό.

    Ενδεικτικές για την εργασία μας είναι οι εξής παραστάσεις μας. Η ''Πρώτη φλέβα'' του Γ. Μακριδάκη (2018-2019), που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ''Ανοιχτή πόλη''. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε Cabaret στην Τρούμπα, σε λαϊκά καφενεία στο Κερατσίνι, την Δραπετσώνα και το Αιγάλεω, στην γειτονιά με τους οίκους ανοχής της Χίου (Bar Νυχτοπούλι) και σε Bar σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Κεφαλλονιάς της Κρήτης κ.α. Το ''Πιτσιμπούργκο'' της Σώτης Τριανταφύλλου (2014-2017), που παιζόταν και σε αυλές σπιτιών στην Αθήνα και σε λιμανάκια, παραλίες, χωράφια, αύλειους χώρους εκκλησιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Χίο, Αίγινα, Κρήτη).

    Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο, στο αρχοντικό του Χωρέμη και στο φεστιβάλ θεάτρου της Αίγινας το 2020. Από τον Ιούνιο του 2023 παρουσιάζεται στην Πλάκα, Πολυγνώτου 3, στο διατηρητέο της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, όπου τελεί υπό την Αιγίδα του, περιόδευσε σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στην Ρουμανία, στο Buzau International Arts Festival.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα
    Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα

    Η πρόληψη είναι ζήτημα ΖΩΗΣ

    Ενημερωτικές δράσεις για τον καρκίνο του μαστού σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Βάρδα υλοποιεί η 6η ΥΠΕ στην Ηλεία, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έναντι της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

    Συγκεκριμένα:

    - στη Βάρδα μέχρι και σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου επαγγελματίες υγείας του ΚΥ ΒΑΡΔΑΣ στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» θα υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντός της δομής. Ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιήσουν ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Βάρδας.

    -Στην Αμαλιάδα, σήμερα οι επαγγελματίες υγείας του Γ.Ν. Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», θα υλοποιήσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 18.30 ενημερωτική δράση.

    -Στον Πύργο, οι Επισκέπτες Υγείας του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου, την Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα κάνουν ανάλογη δράση στο χώρο της εισόδου των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και ώρες 09:00 έως 13:00.

    -Στην Αρχαία Ολυμπία, οι επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας, θα ενημερώνουν το κοινό την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10:00 έως 13:00 π.μ.. στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10.00 έως 13:00 στο Περιφερειακό ιατρείο Λάλα.

    Φωτογραφία: Freepik/shajeelahmed

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο