Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 07:22

Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα χαρακτηρίζει άγονο το Νοσοκομείο Ηλείας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Χρ. Γιαννικούλης «Να δούμε αν θα περιέχει αυτά που έχουν υποσχεθεί»

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας την επίσημη απόφαση χαρακτηρισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ως «Άγονο τύπου Α», τόσο ως προς την τελική ένταξή του όσο και στο περιεχόμενο αυτής με τα κίνητρα που θα δίνονται στους ιατρούς.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ως Σύλλογος, την τελική απόφαση για τις άγονες περιοχές, διότι αν το περιεχόμενο της ΚΥΑ, που θα ενσωματώνει και τον χαρακτηρισμό του ΓΝ Ηλείας «Άγονο τύπου Α» είναι σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, θα περιέχει και κάποιες θετικές πρωτοβουλίες οι οποίες διατηρούν την κατεύθυνση και των δικών μας προτάσεων. Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά περιμένουμε πρώτα να δούμε το ΦΕΚ», δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, η υπογραφή της ΚΥΑ για τα κίνητρα των άγονων περιοχών, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενσωματώνεται και η αλλαγή χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου Ηλείας, αναμένεται από μέρα σε μέρα.
Μια αλλαγή που διεκδικεί τα τελευταία χρόνια σθεναρά και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, ο οποίος την περασμένη Άνοιξη είχε αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας όλες τις προτάσεις του για το Νοσοκομείο Ηλείας, μετά και την συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων φορέων στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 10:13

Σχετικά Άρθρα

  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ναι μεν αλλά… για το νέο νομοσχέδιο του προσωπικού ιατρού
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ναι μεν αλλά… για το νέο νομοσχέδιο του προσωπικού ιατρού

    Χρ. Γιαννικούλης «Προβληματισμός για την ένταξη αγροτικών ιατρών στο θεσμό»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το προβληματισμό του ως προς τις διατάξεις του νέου νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση, για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας. Ενώ, επί της αρχής του νόμου και του θεσμού, δηλώνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκφράζεται η αντίθεση στην ένταξη αγροτικών ιατρών με την ελάχιστη εξειδίκευση και εμπειρία.

    «Ως Ιατρικός Σύλλογος, επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, όπως δεν είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και θεωρούμε αρνητικό στοιχείο στο τελευταίο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση είναι η υποχρεωτικότητα συμμετοχής στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, την οποία επιβάλλει και στους μόλις αποφοιτήσαντες από την ιατρική σχολή, στους αγροτικούς ιατρούς» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλη.

    «Ενσωματώνει στο θεσμό συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν ούτε την εξειδικευμένη γνώση ακόμη ούτε την εμπειρία για να αναλάβουν αυτό το έργο. Εκτός αν τους θέλουν μόνο για να γράφουν φάρμακα αλλά αυτό στην ουσία δεν συνιστά το έργο του θεσμού. Αν θέλουμε ιατρούς για να εκτελούν ουσιαστικό έργο, αυτό δεν μπορεί να γίνεται από συναδέλφους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, όση προθυμία και να έχουν και γενική κατάρτιση πάνω στην ιατρική. Αυτό είναι ένα σημείο, που μας προβληματίζει πολύ στο νομοσχέδιο» καταλήγει ο κ. Γιαννικούλης.

    Το νομοσχέδιο έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση έως και τις 8 Οκτωβρίου και μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας θα καταθέσει τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς του, στο συγκεκριμένο άρθρο.

  • Ηλεία: Ο νέος Διοικητής της 6ης ΥΠΕ στην πρώτη του επίσκεψη στο Γ.Ν. Ηλείας - «Να αποτελέσει το Νοσοκομείο Πύργου τον βασικό πόλο υγείας για την Ηλεία»
    Ηλεία: Ο νέος Διοικητής της 6ης ΥΠΕ στην πρώτη του επίσκεψη στο Γ.Ν. Ηλείας - «Να αποτελέσει το Νοσοκομείο Πύργου τον βασικό πόλο υγείας για την Ηλεία»

    Τον Οκτώβριο «τρέχει» η πρώτη προκήρυξη με τα νέα κίνητρα Άγονου τύπου Α

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Γ.Ν. Ηλείας πραγματοποίησε χθες ο νέος Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ηλίας Θεοδωρόπουλος, συνοδευόμενος από τους υποδιοικητές κ.κ. Γεώργιο Δέντσικα και Βασίλη Στασινόπουλο , υπεύθυνους για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αντίστοιχα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισκέφθηκε αρχικά τη Ν.Μ. Κρεστένων, ακολούθησε η Ν.Μ. Πύργου και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Ν.Μ. Αμαλιάδας, όπου πραγματοποίησε ενημερωτικές συναντήσεις με τους τρεις διοικητές των μονάδων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και διευθυντές των ΚΥ, προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των θεμάτων υγείας στο νομό.

    Άριστος γνώστης των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι ο νομός Ηλείας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της 6ης ΥΠΕ, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για στελέχωση στο Νοσοκομείο Πύργου καταθέτοντας την άποψη ότι είναι εφικτό αυτό το αποτέλεσμα μετά τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του σε Άγονο Τύπου Α (όπως και το ΚΥ Ανδρτίτσαινας), με τα νέα κίνητρα που δίνονται σε ιατρούς.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε εκτενή ενημερωτική συζήτηση με τον Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Σπύρο Πολίτη όπου και οι δύο πλευρές υπερθεμάτισαν στην άριστη συνεργασία και συχνή επικοινωνία με κοινό γνώμονα την βελτίωση των παροχών υγείας στο νομό.
    «Για την 6η ΥΠΕ ο νομός Ηλείας είναι πολύ κρίσιμος στον σχεδιασμό μας, στην οργάνωση και τη διαχείριση των περιστατικών. Γνωρίζουμε τα προβλήματα της περιοχής, είναι διαχρονικά, και από κοινού θα δούμε, τί λύσεις μπορούμε να δώσουμε για να βελτιωθεί η παρεχόμενη υπηρεσία υγείας στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

    nosokom 6ype 2

    «Να μην υπάρχει ανάγκη μετακίνησης στην Πάτρα και την Αθήνα»

    Κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων ήταν η επαρκής στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου και κυρίως της Παθολογικής Κλινικής, με την εκτίμηση να καλυφθούν τα οργανικά κενά στην επόμενη προκήρυξη που θα «τρέξει» τον επόμενο μήνα. «Το Νοσοκομείο Πύργου είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο, το οποίο θα πρέπει να στελεχωθεί και αυτό πλέον είναι και απαίτηση του υπουργείου Υγείας.

    Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον υπουργό η ένταξή του στη ζώνη «Άγονο τύπου Α» και ευελπιστούμε στην προσεχή προκήρυξη που θα τρέξει μέσα στον Οκτώβρη θα προκηρυχθούν αρκετές θέσεις να καλύψουν τα οργανικά κενά, να στελεχωθεί επαρκώς και να αποτελέσει τον βασικό πόλο υγείας για την Ηλεία και για τη Δυτική Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετακίνησης στην Πάτρα και την Αθήνα. Όλοι μαζί, σε συνεργασία, επικοινωνία και με καλή διάθεση, συν τα κίνητρα που ήδη ανακοινώθηκαν και νομοθετήθηκαν θα προσπαθήσουμε να καταστεί ένα δυνατό νοσοκομείο, στελεχωμένο που να παρέχει υπηρεσίες νοσηλείας υψηλής ποιότητας» σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει σχεδιασμός για τις Ν.Μ. Αμαλιάδας και Κρέστενας για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των ασθενών.

    Αναφερόμενος στο πάγιο και χρόνιο πρόβλημα του νοσοκομείου που δεν είναι άλλο από την έλλειψη παθολόγων αλλά και άλλων ειδικοτήτων, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, τόνισε ότι κρίσιμες ειδικότητες ιατρών, όπως παθολόγοι, ακτινολόγοι και αναισθησιολόγοι βρίσκονται πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά σε έλλειψη. «Η «καρδιά» του νοσοκομείου είναι ο παθολογικός τομέας και στον Πύργο υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα . Ευελπιστούμε με την προσεχή προκήρυξη να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό. Θα γίνει προτεραιοποίηση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου που είμαστε σε άριστη επικοινωνία και συνεργασία, θα καταγραφούν οι ελλείψεις, να προκηρυχθούν οι θέσεις και θεωρώ ότι με τα νέα κίνητρα θα καλυφθούν οι θέσεις και θα λειτουργήσει το νοσοκομείο όπως πρέπει και όπως θέλουμε».

    nosokom 6ype 3

    Σπ. Πολίτης «Να καταστεί το ΓΝ Ηλείας ισχυρός φορέας»

    Ο κ. Πολίτης καλωσόρισε τον Διοικητή και του Υποδιοικητές της 6ης ΥΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επίσκεψη ουσιαστικού και όχι κοινωνικού, τύπου και τόνισε ότι η παρουσίας σύσσωμης της νέας διοίκησης αποδεικνύει εμπράκτως την σοβαρότητα και την βαρύτητα με την οποία αντιμετωπίζεται η υγεία στην Ηλεία.

    «Όλη η πυραμίδα πρέπει να δουλέψει παραγωγικά και να συνεργαστούμε με έναν κοινό στόχο: να μπορέσουμε να παρέχουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες. Ήδη, οι πολίτες εξυπηρετούνται με μερικές χιλιάδες χειρουργείων και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις και νοσηλειών που μπορούμε να καλύψουμε και μπορούμε να το κάνουμε ακόμη καλύτερα. Αυτή είναι η διάθεση που δείχνει η επίσκεψη, μόλις στον πρώτο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της, της καινούργιας διοίκησης της 6ης ΥΠΕ. Υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στο ΓΝ Ηλείας. Η στελέχωση του νοσοκομείου μετά και από την ένταξή του στη ζώνη Α μετά από χρόνια απαίτηση, ικανοποιήθηκε όχι μόνο σαν αίτημα των πολιτών και των φορέων αλλά σαν ουσιαστικό εργαλείο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε θέσεις».

    Ο κ. Πολίτης τόνισε επίσης ότι η πληρέστερη στελέχωση του ΓΝ Ηλείας αφορά και τις άλλες δύο Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού καθώς θα υπάρξει ευελιξία στην κάλυψη των κενών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. «Ο στόχος της κάλυψης των θέσεων, αφορά κυρίως και πρωτίστως στο ΓΝ Ηλείας, ώστε να καταστεί ένας ισχυρός φορέας στο κέντρο του νομού που θα δώσει σίγουρα δυνατότητα καλύτερης λειτουργίας και στις άλλες δύο Ν.Μ. Αμαλιάδας και Κρεστένων. Αυτό είναι αυτονόητο και αυτός είναι ο στόχος της 6ης ΥΠΕ που τόσα χρόνια ενισχύει και βοηθάει»

    nosokom 6ype 4

    nosokom 6ype 5

    Σε Κρέστενα και Αμαλιάδα

    Νωρίτερα ο κ. Θεοδωρόπουλος επισκέφτηκε τη ΝΜ Κρεστένων όπου συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝ Ηλείας Αριστέα Παπαδοπούλου, είχε εκτενή ενημέρωση από την ίδια, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την βελτίωση των υπηρεσιών της Μονάδας.

    Ο Διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε, συνεχάρη τη διοίκηση και όλο το προσωπικό για τις υπηρεσίες τόσο κατά την περίοδο του covid , όσο και σήμερα, καθώς και για τις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και προγραμματίζονται για το μέλλον.

    Η επίσκεψη της νέας διοίκησης της 6ης ΥΠΕ ολοκληρώθηκε στη Ν.Μ Αμαλιάδας όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε από την διοικήτρια Μαρία Μπαχού.

    nosokom 6ype 7

    nosokom 6ype 8

    nosokom 6ype 9

  • Γ.Ν. Ηλείας: Πύργος και Ανδρίτσαινας με τη βούλα στην κατηγορία «Άγονο τύπου Α»
    Γ.Ν. Ηλείας: Πύργος και Ανδρίτσαινας με τη βούλα στην κατηγορία «Άγονο τύπου Α»

    Αλλάζουν τα δεδομένα της Υγείας στο νομό - Άμεσα η πρώτη προκήρυξη για Παθολόγους

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Και επισήμως πλέον το ΓΝ Ηλείας εντάσσεται στην κατηγορία «Άγονο τύπου Α», μετά την πολυαναμενόμενη ΚΥΑ που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με την απόφαση, στο ειδικό καθεστώς μπαίνει το Νοσοκομείο του Πύργου και το ΚΥ Ανδρίτσαινας, καθιστώντας τις μονάδες πιο ελκυστικές για την προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού ιατρών και την βελτίωση της λειτουργίας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη προκήρυξη για θέσεις Παθολόγων αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

    Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τις ανακοινώσεις που είχε κάνει από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, που είχε συναντηθεί για το σκοπό αυτό με τον υπουργό Υγείας ΆΔωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

    Η απόφαση αλλάζει τα δεδομένα της Υγείας στο νομό, καθώς η διεκδίκηση να μετατραπεί το ΓΝ Ηλείας από «άγονο τύπου Β» σε «άγονο τύπου Α» ήταν πλέον μονόδρομος τα τελευταία χρόνια, ως μοναδικό «όπλο» προσέλκυσης ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και κυρίως παθολόγων και καρδιολόγων, καθώς όλες οι προκηρύξεις θέσεων έβγαιναν άγονες.

    «Η υπογραφή της ΚΥΑ είναι μια πολύ αισιόδοξη εξέλιξη για το νομό, καθώς δίνονται πλέον ιδιαίτερα σοβαρά και ελκυστικά κίνητρα για τους ιατρούς. Με την εξέλιξη αυτή μπορούμε να πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα καλύψουμε σημαντικά κενά σε ειδικότητες στο Νοσοκομείο Πύργου και κυρίως στην Παθολογική και Καρδιολογική που τόσο έχουμε ανάγκη και έχουμε δυσκολευτεί πολύ» δηλώνει στο ilialive.gr ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας-ΝΜ Πύργου Σπύρος Πολίτης.
    «Παράλληλα όμως με τη Ν.Μ. Πύργου, μπορούμε να πούμε ότι θα ενισχυθούν οι συνδεδεμένες Νοσηλευτικές Μονάδες της Αμαλιάδας και της Κρέστενας, και σίγουρα θα επωφεληθεί όλος ο νομός γιατί θα παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες παντού. Με την ενίσχυση του κεντρικού Νοσοκομείου της Ηλείας, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του ιατρικού προσωπικού για στις άλλες μονάδες».

    Θετική χαρακτηρίζει την εξέλιξη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρήστος Γιαννικούλης, με τα οικονομικά κίνητρα να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr «Η ένταξη του ΓΝ Ηλείας στην κατηγορία «άγονο τύπου Α» είναι θετική και κινείται στο πνεύμα των προτάσεων που έχουμε καταθέσει και εμείς ως Σύλλογος. Τα οικονομικά κίνητρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν και θα αναμένουμε πρώτα την έκδοση του ΦΕΚ για να δούμε ολοκληρωμένη την απόφαση, καλό θα είναι να υπάρξει μια σωστή φορολογική ρύθμιση για τους ιατρούς όπως και ανάλογα κίνητρα να δοθούν και στους επικουρικούς ιατρούς».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεκδίκηση χαρακτηρισμού του ΓΝ Ηλείας ως Άγονο τύπου Α έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια απ’ όλους τους φορείς του νομού, και εντάθηκε τους τελευταίους μήνες τόσο από την Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας όσο και από τον πολιτικό χώρο, με τον υφυπουργό Ανδρέα Νικολακόπουλο να ανακοινώνει επίσημα αυτή την εξέλιξη τον περασμένο Ιούλιο.

    Τα οικονομικά κίνητρα

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

- Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ. 


    - Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλεον μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α' και β) οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β'.


- Ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες, 7.200€.

(β) Ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια απο τις 18 ειδικότητες 4.800€.

    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ένταξη της Ηλείας στις άγονες περιοχές

    Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία καθορίζονται αυξήσεις στα επιδόματα άγονων περιοχών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Την Τετάρτη, η Βουλευτής Ηλείας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει και της υπογραφής της ΚΥΑ, στην διάρκεια της οποίας η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε το θέμα για ένταξης της Ηλείας στις άγονες περιοχές. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να θέσει στον κ. Μητσοτάκη, προτεραιότητα της πολιτικής του οποίου αποτελεί ο τομέας της υγείας, και μια σειρά άλλων θεμάτων που σχετίζονται με τις παροχές υπηρεσιών υγείας στην περιοχή. Για τα ίδια θέματα άλλωστε είχε προηγηθεί συνάντησής της, πριν λίγο καιρό, με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

    Οι αυξήσεις αυτές είναι κατακόρυφες για 18 ιατρικές ειδικότητες ώστε να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς για την πλήρωση θέσεων σε δομές υγείας σε προβληματικές και άγονες περιοχές, μεταξύ αυτών και στα νοσοκομεία της Ηλείας. Η ΚΥΑ αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσει η επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων με το νέο μισθολογικό καθεστώς, με τις νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα. Η ένταξη της Ηλείας στο νέο καθεστώς άγονων περιοχών θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της υποστελέχωσης νευραλγικών κλινικών των τριών νοσοκομείων.

    Όπως τόνισε σε δήλωσή της η κα. Αυγερινοπούλου, «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαντά με πράξεις και με αυτή την απόφαση συμβάλει καθοριστικά να δοθεί τέλος στα προβλήματα που υπήρξαν, σε έναν νευραλγικό τομέα, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή και ευρύτερα στην περιφέρεια. Το μηνιαίο επίδομα εξαπλασιάζεται για 18 ιατρικές ειδικότητες και τριπλασιάζεται για όλες τις υπόλοιπες ενώ άμεσα αναμένεται και η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων. Με την απόφαση αυτή, το Υπουργείο Υγείας ενισχύει τα κίνητρα και αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και μείζον πρόβλημα στις υγειονομικές δομές της Ηλείας».

    Η κα. Αυγερινοπούλου είχε θέσει τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Υπουργό Υγείας το θέμα της αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό και της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας ενώ είχε περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας και Κρέστενας, τις ελλείψεις και το μικρό ποσοστό κάλυψης των μόνιμων οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, είχε παραθέσει στοιχεία με τις άγονες προκηρύξεις από το 2020 μέχρι σήμερα και για τα τρία νοσοκομεία, που καταδείκνυαν το μειωμένο ενδιαφέρον ιατρικού προσωπικού να ενισχύσει τις δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ηλεία.

  • Γ.Ν Ηλείας: Εν αναμονή επίσημου χαρακτηρισμού «Άγονου τύπου Α»
    Γ.Ν Ηλείας: Εν αναμονή επίσημου χαρακτηρισμού «Άγονου τύπου Α»

    Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η ΚΥΑ

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα χαρακτηρίζει το ΓΝ Νοσοκομείο Ηλείας «Άγονο τύπου Α», όπως και τα νέα κίνητρα που δίνονται στους ιατρούς για τις άγονες περιοχές. Μια πολυαναμενόμενη απόφαση, που δρομολογεί την θετική εξέλιξη μεγαλύτερου αριθμού ιατρών και την βελτίωση της λειτουργίας των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

    Όπως δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, στόχος του υπουργείου είναι η ΚΥΑ για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, όπου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εντάσσεται και η απόφαση χαρακτηρισμού του ΓΝ Ηλείας, να βγει το επόμενο δεκαήμερο. Ανάμεσα στα κίνητρα που θα δίνονται σε ιατρούς οι οποίοι θα επιλέγουν μια άγονη περιοχή, είναι 7.200 ευρώ επιπλέον στο μισθό του, επιπλέον χρήματα στην εφημερία, δωρεάν κατοικία από τον δήμο και άλλα.

    Να σημειωθεί ότι η διεκδίκηση χαρακτηρισμού του ΓΝ Ηλείας ως Άγονο τύπου Α έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια και εντάθηκε τους τελευταίους μήνες τόσο από την Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας όσο και από τον πολιτικό χώρο του νομού, με τον υφυπουργό Ανδρέα Νικολακόπουλο να ανακοινώνει επίσημα αυτή την εξέλιξη σχετικά πρόσφατα. Μετά από σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπ. Υγείας όπου ετέθησαν όλα τα δεδομένα και τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδειξαν επί της ουσίας την ανάγκη στελέχωσής του Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση χαρακτηρισμού από τη ζώνη «Άγονου Β» στη ζώνη «Άγονου Τύπου Α» με ότι συνεπάγεται αυτό στην προσπάθεια της αναβάθμισής του.

  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

    Με δεδομένη την επίσημη καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατά το τρέχον έτος σε όλη την χώρα, ορισμένα εκ των οποίων και στην Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα), όπως και κρουσμάτων ελονοσίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας επιθυμεί να ενημερώσει τους κατοίκους για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, μέσω των οποίων μεταδίδονται οι ανωτέρω νόσοι. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από την λοίμωξη με ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

    Ως ατομικά μέτρα προφύλαξης προτείνονται:

    • Μακριά ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από το σώμα
    • Εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
    • Εντομοαπωθητικά στον αέρα ( «φιδάκια», ταμπλέτες)
    • Κουνουπιέρες για τα βρέφη
    • Συχνά λουτρά ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας
    • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα
    • Απομάκρυνση στάσιμου νερού από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς (π.χ. αυλές, μπαλκόνια) χώρους των σπιτιών.
    • Κούρεμα γρασιδιού θάμνων φυλλωσιών
    • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
    • Χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών.
    • Πότισμα φυτών κατά τις πρωινές και όχι κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

    Λεπτομερέστερη ενημέρωση για τις παραπάνω νόσους παρέχεται, και για τους πολίτες, στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr .

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γ.Ν. Ηλείας: Χωρίς κενά στις εφημερίες για τον Αύγουστο - Πολίτης: «Θα πιεστούμε πολύ αλλά το καλοκαίρι θα βγει»
    Γ.Ν. Ηλείας: Χωρίς κενά στις εφημερίες για τον Αύγουστο - Πολίτης: «Θα πιεστούμε πολύ αλλά το καλοκαίρι θα βγει»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ο πιο δύσκολος και απαιτητικός μήνας του καλοκαιριού, από άποψης επισκεψιμότητας στο νομό είναι προ των πυλών και ήδη τις δύο τελευταίες βδομάδες στο ΓΝ Ηλείας η κίνηση στα ΤΕΠ και σε συγκεκριμένες κλινικές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ αναμένεται να κορυφωθεί τον Αύγουστο. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν για να διαχειριστούν όλα τα περιστατικά και στις τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού που εφημερεύουν όλο το χρόνο επί 24ώρου βάσεως. Παρά τις αυξημένες απαιτήσεις και την υποστελέχωση σε προσωπικό, ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις εφημερίες του Αυγούστου.

    «Θα πιεστούμε πολύ αλλά δεν θα υπάρξει κανένα κενό στις εφημερίες και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι ποιοτικές και άρτια επιστημονικές» δηλώνει ο κ. Πολίτης στο ilialive.gr, τονίζοντας ότι το Νοσοκομείο είναι πάντα σε ετοιμότητα και οι Τομείς που δέχονται και τα περισσότερα περιστατικά βρίσκονται πάντα σε εφημερία, παρά τον μειωμένο αριθμό ιατρών σε σχέση τις πραγματικές ανάγκες.

    «Το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας είναι πάντα σε ετοιμότητα για να καλύψει όλο το χρόνο εφημερίες και να αντιμετωπίσει περιστατικά. Συνεπώς και το καλοκαίρι, όπου πολλαπλασιάζεται ο κόσμος λόγω της τουριστικής περιόδου και της καθόδου των ετεροδημοτών και επισκεπτών, η ετοιμότητα είναι αντίστοιχη. Και ο αριθμός των γιατρών που διαθέτει το Νοσοκομείο μας είναι πάντα σε εφημερία. Και ειδικά για την Ορθοπεδική, Χειρουργική, Καρδιολογική και Παθολογική κλινική υπάρχουν και γιατροί που είναι σε ετοιμότητα να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους σε περίπτωση που συμβεί κάτι πιο μεγάλο σε αριθμό ή ένταση».

    Αναφορικά με την αντιστοιχία ιατρών-εφημεριών ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας τονίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο πρόγραμμα των εφημεριών, χάρη και στην υπευθυνότητα των ιατρών απέναντι στους ασθενείς. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να μπορεί να καλυφθεί η καθημερινότητα έστω και με τον ίδιο αριθμό γιατρών αλλά με μεγαλύτερο αριθμό εφημεριών. Υπάρχει σαφώς ένα ζήτημα σε διάφορες κλινικές και λόγω της υποστελεχωσης αλλά δεν θα υπάρχει κανένα κενό στις εφημερίες. Οι γιατροί κάνουν υπέρβαση εφημεριών, υπερβάλλουν εαυτόν, με σαφή γνώση του καθήκοντος που έχουν απέναντι τόσο στον κόσμο της Ηλείας όσο και τους επισκέπτες. Σε συνεργασία πάντα με τις άλλες δύο Νοσηλευτικές Μονάδες, Κρεστένων και Αμαλιάδας και φυσικά με τα Κέντρα Υγείας -μαζί είναι μια πυραμίδα που οδηγούν στο ΓΝ Ηλείας που εκεί διακομίζονται τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω περίθαλψης.

    Τέλος ο κ. Πολίτης ζητά την κατανόηση του κόσμου, καθώς οι συνθήκες εργασίες του προσωπικού με τις υπεράριθμες εφημερίες και τα αυξημένα περιστατικά ενισχύουν το άγχος όλων. « Ζητούμε την κατανόηση του κόσμου στον τρόπο που επικοινωνεί με τους γιατρούς. Ένα νοσοκομείο που εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο δεν έχει μόνο ένταση στο ιατρικό και νοσηλευτικό αλλά και το διοικητικό προσωπιοκό. Όλοι βρίσκονται σε ένταση εργασίας και καλό είναι να μην το ξεχνάμε… Τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μια απίστευτη κίνηση τόσο στα επείγοντα όσο και τις κλινικές, ειδικά στην παθολογική. Δεν έχουμε δεχτεί κανένα παράπονο. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να βγει από τους γιατρούς, η αγωνία το άγχος, …». Τέλος ο κ. Πολίτης σημειώνει ότι ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου σε άγονο, που αναμένεται με την υπογραφή της ΚΥΑ, δημιουργεί ελπίδες για την κάλυψη των κενών θέσεων.

    Αριστέα Παπαδοπούλου «Εκ των ενόντων το πρόγραμμα»
    Για αυξημένη κίνηση και στη Ν.Μ. Κρεστένων τις τελευταίες εβδομάδες κάνει λόγο η Αν.Διοικήτρια του Γ.Ν Ηλείας -Ν.Μ.Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου, η οποία υπογραμμίζει ότι με δυσκολία βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών καθώς η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό αλλά και η μετακίνησή τους για εφημερίες στο Νοσοκομείο Πύργου, δημιουργεί προβλήματα που λύνονται εκ των ενόντων. «Εμείς αυτή τη στιγμή «αιμοδοτούμε» το Νοσοκομείο Πύργου συνέχεια και με αγροτικούς και γενικούς ιατρούς. Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια σε αριθμό προσωπικού και προσπαθούμε εκ των ενόντων να βγει το πρόγραμμα των εφημεριών. Η Μονάδα λειτουργεί όλο το χρόνο επί 24ωρου βάσεως. Λειτουργεί και ως Κέντρο Υγείας και ως Νοσηλευτική Μονάδα, και αυτός είναι ο στόχος μας: να γίνουμε «ανάχωμα» για τον Πύργο, προσφέροντας άριστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να ελαφρύνουμε τον όγκο των επειγόντων περιστατικών που δέχεται το Νοσοκομείο Πύργου. Οι γιατροί μεταξύ τους προσπαθούν εκ των ενόντων και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Πραγματικά, κάνουν μεγάλη υπέρβαση για να μπορούν να σταθούνε απέναντι στους πολίτες με αξιοπρέπεια και συνέπεια» υπογραμμίζει η κ. Παπαδοπούλου ζητώντας και η ίδια με τη σειρά της την κατανόηση του κοινού στο ιατρικό προσωπικό.

  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Αποχή από την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Αποχή από την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας ενημερώνει του πολίτες ότι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου όπως και από την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας της 24ης /7/2024 αποφασίσθηκε όπως κηρυχθεί αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς και από την αναγραφή και εκτέλεση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών όσον αφορά τόσο τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς όσο και όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους συνάδελφους για την Παρασκευή 26 και την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. Αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά. Η απόφαση θα επικυρωθεί σήμερα (25/7/2024) σε τοπικό επίπεδο και από το Δ. Σ. του Ιατρικού Συλλόγου. Της κινητοποίησης εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑΜΕΑ.

    Η αιτία της κινητοποίησης είναι η απαράδεκτη τροπολογία την οποία προωθεί το Υπουργείο Υγείας περί επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών, η οποία δεν θα βοηθήσει αλλά θα επιδεινώσει το σύστημα υγείας και θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς, όπως αναλυτικά έχουμε εξηγήσει σε πρόσφατες ανακοινώσεις μας, σκοπός δε της κινητοποίησης είναι η απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

    Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η κινητοποίηση αυτή δεν επιχειρείται απλώς και μόνο υπέρ των ιατρών αλλά εξίσου υπέρ της προστασίας των πολιτών από μέτρα τα οποία κινούνται σε λάθος κατεύθυνση σε σχέση με την δημόσια υγεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιατρικοί σύλλογοι Ηλείας & Αμαλιάδας: Αναβρασμός στον ιατρικό κόσμο για τις «ποινές» όσων δεν δεχτούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ
    Ιατρικοί σύλλογοι Ηλείας & Αμαλιάδας: Αναβρασμός στον ιατρικό κόσμο για τις «ποινές» όσων δεν δεχτούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ

    Κατηγορηματικά αντίθετοι στην άτυπη επίταξη ιδιωτών γιατρών - Ετοιμάζονται προσφυγές στον Άρειο Πάγο και την Ε.Ε.

    Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη νέα διάταξη του Υπ. Υγείας που προβλέπει έντονες κυρώσεις-από διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ έως και διακοπή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε ιδιώτες ιατρούς που θα αρνηθούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ, εκφράζει ο ιατρικός κόσμος της Ηλείας στη νέα διάταξη του Υπ. Υγείας, κάνοντας λόγο για προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά και την Ε.Ε.

    Συγκεκριμένα , η διάταξη προβλέπει ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ. Και στις δύο περιπτώσεις η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων.

    Για επίταξη υπηρεσιών, αντιδημοκρατικές διαδικασίες και αντικίνητρα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής σε άγονες περιοχές, κάνουν λόγο οι ιατροί του νομού και προβλέπουν ότι αυτή η διάταξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε χρόνια θέματα του συστήματος υγείας.

    Χρήστος Γιαννικούλης: « Αδιανόητες ποινές σε συνθήκες κανονικότητας»

    Σημαντικά προβλήματα τόσο στις δημόσιες δομές όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμά ότι θα δημιουργήσει η εν λόγω διάταξη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, μεταφέροντας την αντίθεση του ιατρικού κόσμου. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικότητας. Η απειλή επιβολής ποινής διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνιστά άτυπη επίταξη υπηρεσιών, η οποία είναι αδιανόητη σε συνθήκες υποτιθέμενης κανονικότητας. Αν δεν είμαστε σε κατάσταση κανονικότητας, ας βγει η πολιτεία να το δηλώσει επίσημα» δηλώνει στο ilialive.gr.

    «Με τη διάταξη αυτή δημιουργείται αντικίνητρο ακόμη και με την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής σε άγονες περιοχές. Υπάρχει δηλαδή αντικίνητρο ακόμη και για έναν ιδιώτη γιατρό να εγκατασταθεί σε άγονη περιοχή αφού γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιταχθεί. Με αποτέλεσμα στο τέλος οι άγονες περιοχές, εκτός από έλλειψη σε δημόσιες δομές να έχουν έλλειψη και σε ιδιώτες. Διακόπτοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όποιον δεν συμμορφωθεί, αυτό θα έχει ως συνέπεια να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία από ασθενείς που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες γιατρούς και να απευθύνονται αναγκαστικά στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία. Έτσι τελικά μπορούμε να δούμε τις δημόσιες δομές να επιβαρύνονται από ένα μέτρο το οποίο υποτίθεται ήρθε να του βοηθήσει».

    Τέλος ο κ. Γιαννικούλης υπογραμμίζει ότι ο ΙΣ Ηλείας δεν είναι αντίθετος στην επιθυμία ιατρού να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, παρά μόνο στην υποχρεωτικότητα που επιβάλλει η πολιτεία, και σημειώνει για άλλη μια φορά τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους ιατρούς σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, είτε γεωγραφικά είτε λειτουργικά, άγονες.

    «Η λύση είναι η μισθολογική αναβάθμιση και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πανελλαδικά στο ΕΣΥ και η παροχή επιπλέον ενισχυμένων κινήτρων σε περιοχές όπου ή είναι γεωγραφικά άγονες ή εμφανίζουν χαρακτηριστικά άγονης σε λειτουργικό επίπεδο. Συντασσόμαστε με τις προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για διπλασιασμό των αποδοχών των ιατρών, αφορολόγητες εφημερίες, εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίες και ειδικότερα για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, να υπάρξει παροχή επιπλέον ενισχυμένων κινήτρων για να γίνουν ελκυστικές οι θέσεις αυτές, μεταξύ των οποίων και το Γ.Ν. Ηλείας. Φυσικά, δεν είμαστε αντίθετοι αν κάποιος συνάδελφος θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα».

    Κωνσταντίνος Τσαούσης: «Αυτά δεν συμβαίνουν σε Δημοκρατίες»

    Αρκετά καυστικός στο λόγο του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης τονίζει στο ilialive.gr : «Είμαστε η τελευταία…Σοβιετική Δημοκρατία στον πλανήτη μετά την Κορέα! Εμείς ως γιατροί έχουμε αποφασίσει να προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο και την Ε.Ε. Αυτά δεν συμβαίνουν σε Δημοκρατίες. Που έχει ακουστεί το 2024, για τις αδυναμίες του κράτους και της πολιτείας να επιτάσσονται οι γιατροί.

    Η συνταγογράφηση θεσμοθετήθηκε για τον ορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων από το σύστημα. Για την επιστημονικότητα και τη διευκόλυνση. Δεν έγινε για να έχει κάποιος το «κλειδί» και να εκβιάζει. Αν το Υπουργείο θέλει να επιτάξει κάποιους, γιατί δεν επιτάσσει τους στρατιωτικούς γιατρούς;».

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣ Αμαλιάδας τονίζει:

    «Ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. δεν επιτυγχάνεται με κακές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνεται με απειλές , με επιτάξεις , με τακτικές αποφασίζουμε και διατάζουμε.Από πολύ νωρίς ως Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχουμε εκφράσει τον φόβο μας για την απαξίωση και αποσάθρωση του Ε.Σ.Υ.

    Η κυβέρνηση, πέντε χρόνια τώρα, επιλέγει να ανακοινώνει μέτρα και να εισαγάγει δήθεν “μεταρρυθμίσεις”, που ήδη το έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη περιδίνηση.Τελικά, μετά την εισαγωγή της δήθεν “μεταρρύθμισης” της άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών εντός και εκτός Ε.Σ.Υ., το Εθνικό Σύστημα παραμένει μη ελκυστικό. Η επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες γιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα. Η Υγεία είναι επένδυση για την ευημερία της κοινωνίας δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση όπως την αντιλαμβάνεστε στην κυβέρνηση.

    Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπηρετεί τους ασθενείς ,όχι τους γιατρούς. Η στέρηση π.χ. του δικαιώματος συνταγογράφησης σε περιοχές που ήδη ταλανίζονται από υποστελεχωμένες δομές υγείας του Ε.Σ.Υ.,
    θα λειτουργήσει και πάλι τιμωρητικά για τους πολίτες θέτοντας νέα τεράστια προβλήματα στις ήδη υποστελεχωμένες κρατικές δομές όταν οι πολίτες θα αναγκάζονται να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους σε δημόσιες δομές. Καταλύονται με τις πολιτικές του Υπουργού οι αρχές της ισότητας και για τους πολίτες και για τους γιατρούς. Αποφασίζουν μονομερώς και τιμωρούν όποιον δεν ασπάζεται τις ολοκληρωτικού καθεστώτος αποφάσεις τους. Η υγεία των πολιτών είναι έρμαιο των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων μαθητευόμενων μάγων του Υ.Υ και της κυβέρνησης ! Δυστυχώς η κυβέρνηση και ο κ. Υπουργός Υγείας αντί να ακούσει τις προτάσεις των υπεύθυνων Ιατρικών φορέων, καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου.

    Έτσι ενώ η Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων της Κω της Σπάρτης του Πύργου και άλλων περιοχών της χώρας επιρρίπτει τις ευθύνες στους ιδιώτες γιατρούς .Δυστυχώς για τους πολίτες και την ορθή λειτουργία του ΕΣΥ, για τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση, ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι η θεραπεία δια πάσαν κυβερνητική νόσων.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και κάθε κόστος στον εξαναγκασμό ιατρών προς επίταξη!»

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο