Επίκαιρα

Ηλεία: Δραματική η κατάσταση των σχολικών μονάδων - Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χαρτί υγείας λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Ηλεία: Δραματική η κατάσταση των σχολικών μονάδων - Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χαρτί υγείας λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Μια αδιανόητη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολικές μονάδες περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΛΜΕ Ηλείας, σε μια ύστατη προσπάθεια έστω και στο παρά πέντε να διορθωθούν τα πράγματα.

Με την αυριανή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η εικόνα που παρουσιάζουν πολλά σχολεία στην Ηλεία είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Οι σχολικές επιτροπές καταργήθηκαν, τα ταμεία είναι άδεια και οι διευθυντές αναγκάζονται να καλύπτουν από την τσέπη τους ακόμη και τα βασικά λειτουργικά έξοδα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δήμους να προχωρήσουν σε άμεση χρηματοδότηση.

Η Στέλλα Αναστάσιου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, επεσήμανε πως η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αποτελεί μέρος ενός σχεδίου υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με στόχο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοοικονομική διαχείριση των σχολείων. «Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι ένα κομμάτι του παζλ της γενικότερης απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου που και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες προσπαθούν να προχωρήσουν. Ένα σχέδιο που πραγματικά βρίσκει αντίθετη όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του σχολείου και στην λειτουργία του με ιδιωτικό οικονομικούς όρους.

ELME 1

Θα έχουμε διευθυντές-μάνατζερ που θα έχουν την ευχή ευθύνη διαχείρισης της σχολικής μονάδας και μαζί με τον σύλλογο διδασκόντων θα ψάχνουν να βρουν χορηγούς για να χρηματοδοτούνται οι σχολικές μονάδες ενώ οι γονείς θα καλούνται να βάζουν κάθε χρόνο, πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και για τα έξοδα των παιδιών τους αλλά και για τα έξοδα των σχολικών μονάδων. Το πρόβλημα αυτό φέτος είναι οξυμένο γιατί κάθε χρόνο η κεντρική χρηματοδότηση της κυβέρνησης στις σχολικές επιτροπές και στους Δήμος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Εδώ και τώρα εμείς ως εκπαιδευτικοί απαιτούμε την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης τα σχολεία και να δοθούν τώρα λεφτά για την λειτουργία τους. Διότι μετά από τις συναντήσεις που είχαμε και με τους δημάρχους της περιοχής αλλά και με πολλούς διευθυντές σχολείων τα σχόλια ξεκινάνε χωρίς χρήματα. Ακόμα κι αυτή η προκαταβολή των 500 € που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν έχει δοθεί ακόμα στους διευθυντές και πολλές φορές ακόμα και το χαρτί τουαλέτας και χαρτί κουζίνας το πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Πρέπει τώρα και ο δήμος και η κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες και να δώσουν τα απαιτούμενα πόσα προκειμένου να ξεκινήσουν να λειτουργούν σωστά τα σχολεία.

Υπάρχουν σχολεία που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα. Σε άλλα σχολεία έχει κοπεί το τηλέφωνο και δεν έχουν. Υπάρχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και χρήματα δεν υπάρχουν» κατέληξε η κα Αναστασίου.

Από την πλευρά του ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος, μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας, τόνισε πως η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και η μεταφορά των χρημάτων στα ταμεία των δήμων έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, καθώς χάθηκε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων στις αποφάσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων. «Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην συνέντευξη τύπου ως ΕΛΜΕ Ηλείας εξαιτίας του ότι οι σχολικές μονάδες δεν είναι έτοιμες για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Με βάση τις αφηγήσεις των διευθυντών δεν υπάρχει φράγκο στα ταμεία. Τα σχολεία δηλαδή δεν έχουν χρήματα για τα στοιχειώδη, χαρτί υγείας, γραφική ύλη κτλπ. Ενώ έχουν έρθει οι καθαρίστριες δεν υπάρχουν υλικά καθαριότητας. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, για την οποία οι συνάδελφοι, κυρίως οι διευθυντές αλλά και οι λοιποί οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στις σχολικές μονάδες μας ενημέρωσαν. Αναγκαστήκαμε να ενημερώσουμε και να πιέσουμε προκειμένου να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν από δύο στοιχεία. Το ένα είναι οι αλλαγές που έγιναν στις σχολικές επιτροπές, που τις κατάργησε η κυβέρνηση και ανέθεσε αυτές τις αρμοδιότητες το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δεύτερος λόγος είναι η υποχρηματοδότηση. Η έλλειψη δηλαδή χρημάτων για να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.

Με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών ό,τι χρήματα υπήρχαν μεταφέρθηκαν στα ταμεία του δήμου. Η κυβέρνηση από ότι φαίνεται ενοχλείται από το γεγονός ότι στις σχολικές επιτροπές συμμετείχαν με δικαίωμα ψήφου οι διευθυντές των σχολείων, εκπρόσωποι των γονέων, εκπρόσωποι των μαθητών, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ. Βέβαια ήταν συμβουλευτικό αυτό το όργανο. Ή μάλλον οι κυβερνητική έχουν “αλλεργία” στην συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα αυτά τα όργανα. Έτσι λοιπόν χάνεται κάθε είδους αναλογία και ισότητα στο μοίρασμα των πιστώσεων πράγμα που θα οδηγήσει σε αυθαιρεσίες.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασόπουλος.

Τέλος, η Ευρυδίκη Παυλοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, συνέδεσε την υποχρηματοδότηση με την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να αναζητούν χορηγίες για τη λειτουργία των σχολείων. «…πρέπει επίσης να πούμε ότι το θέμα αυτό συνδέεται και με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Οι εκπαιδευτικοί στην προκειμένη περίπτωση, και ο διευθυντής πρέπει να αναζητούν πόρους για την λειτουργία του σχολείου πέρα και έξω από την λιγοστή κρατική χορήγηση.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την αποδέσμευση των δικών της ευθυνών για την χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την πολιτεία καθότι οι Έλληνες πολίτες φορολογούνται για να έχουν ανάμεσα στα άλλα και δωρεάν, δημόσια και ιδιωτική παιδεία και είμαστε απέναντι στο να προσπαθεί να μεταφέρεται η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και στην ανάγκη οι διευθυντές των σχολείων για να λειτουργήσουν να απευθύνονται σε γονείς ή σε χορηγούς που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας που λέμε εδώ και πολύ καιρό της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα.

Αναθέτει στους διευθυντές την συντήρηση των σχολείων. Τους δίνει μία πάγια προκαταβολή της τάξεως των 500 € και με αυτά τα χρήματα θα κάνουν όλες τις μικρό επισκευές, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς όλη αυτή την διαδικασία την αναλάμβανε ο Δήμος. Είχε τις τεχνικές υπηρεσίες, έχει την δυνατότητα να ελέγξει και να κάνει τις κατάλληλες προτάσεις για προμήθειες και τα λοιπά» υπογράμμισε κλείνοντας η κα Παυλοπούλου.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup