Μετά τα πλατάνια της Ηλείας, ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί κατά 50% εξ’ αιτίας ενός παθογόνου μεταδοτικού καταστροφικού μύκητα, μια δυσάρεστη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται στο δασικό περιβάλλον. Το ελατοδάσος της Δίβρης εκπέμπει sos καθώς τα έλατα έχουν προσβληθεί από ένα φλοιοφάγο που τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νέκρωση.
Πρόκειται για το έντομο Pityokteines curvidens, και αιτία του «κακού» δεν είναι άλλη από τον παρατεταμένο καύσωνα που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Όπως εξηγεί στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι, διατάραξαν τη φυσιολογία των δέντρων. Έχουν γίνει πιο ευάλωτα, πιο ευαίσθητα στην προσβολή εντόμων όπως το συγκεκριμένο, με αποτέλεσμα τη νέκρωσή τους.
Τα έλατα της Δίβρης έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο Pityokteines curvidens. Είναι ένα έντομο που προσβάλλει τα στρεσαρισμένα δέντρα και τα καταστρέφει δευτερογενώς μέχρι την πλήρη νέκρωσή τους. Από την ξηρασία έχουμε στρεσαρισμένα δέντρα και αυτό συμβαίνει κυρίως στα νότια δασικά όρια. Δεν είναι ένα επικίνδυνο έντομο, καθώς θα πρέπει να συντρέχουν οι συνθήκες για να επιτεθεί. Και όλο αυτό που συμβαίνει στο ελατοδάσος της Δίβρης είναι να περιοδικό φαινόμενο».
Όπως σημειώνει ο Δρ Λάττας, η απομάκρυνση των δέντρων δεν είναι εύκολη διαδικασία-καθώς βρίσκονται σε απόκρημνα σημεία-αλλά ούτε και απαραίτητη καθώς ακολουθείται ο κύκλος της δασικής ζωής και θα ακολουθήσει η αναγέννηση. « Ήδη έχουμε αποστείλει δείγματα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, και περιμένουμε τις περαιτέρω οδηγίες για το πώς θα κινηθούμε για την αναγέννηση του ελατοδάσους» καταλήγει ο Δασάρχης Πύργου.