Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2024 08:46

Στέλλα Κάσδαγλη: «Οι γυναίκες της περιφέρειας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις»

Γράφτηκε από τον
Η Στέλλα Κάσδαγλη Η Στέλλα Κάσδαγλη

Ad Slot

Η Ιδρύτρια του Οργανισμού WOMEN ON TOP μιλά στο ilialive για τις δράσεις σε Αρχ. Ολυμπία και Ορεινή Ηλεία

Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών της υπαίθρου, η ισότητα και η συμπερίληψη στην εργασία, «πρωταγωνιστούν» σε λίγες ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία και την Ορεινή Ηλεία. Πώς; Μέλη του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Women On Top, θα βρεθούν στην περιοχή και θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με γυναίκες του νομού στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που εκπονεί ο Οργανισμός στην ελληνική περιφέρεια. Μαζί τους και η ιδρύτρια, Στέλλα Κάσδαγλη που σήμερα μοιράζεται στο ilialive.gr τους σκοπούς του Οργανισμού και της έρευνας, «σκιαγραφεί» το προφίλ των γυναικών της υπαίθρου και υπογραμμίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στόχος της έρευνας είναι να γνωρίσει και να κατανοήσει σε βάθος τις σύγχρονες ανάγκες (επαγγελματικές, επιμορφωτικές και άλλες) των γυναικών που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν:

  • Τρίτη 8/10, 17.00-20.00, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας
  • Τετάρτη 9/10, 10.00-12.30, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Φολόης, Δημοτικό Σχολείο Μηλεών

  • Τετάρτη 9/10, 16.00-18.30, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Φολόης, Δημοτικό Σχολείο Μηλεών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και στις τρεις συναντήσεις θα παρέχεται δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Kasdagli 3

Η Στέλλα Κάσδαγλη, είναι συγγραφέας, μεταφράστρια και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top, για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που υποστηρίζουν τις γυναίκες να επιτύχουν τους επαγγελματικούς και δημιουργικούς τους στόχους.

«Το Women On Top ιδρύθηκε το 2012, ως ένα δίκτυο mentoring. Στόχος ήταν να φέρει όποια γυναίκα αντιμετώπιζε κάποια πρόκληση στην εργασιακή της ζωή σε επαφή με άλλες γυναίκες, με περισσότερη εμπειρία από την ίδια, που θα μπορούσαν να την καθοδηγήσουν και να την υποστηρίξουν ώστε να διαχειριστεί τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά» δηλώνει η ιδρύτρια του Οργανισμού στο ilialive.gr, και συνεχίζει «Με τα χρόνια ο οργανισμός μεγάλωσε και πλέον προσφέρει, εκτός από το mentoring, και επιμόρφωση, δικτύωση και νομική συμβουλευτική σε γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Υλοποιεί επίσης έρευνες και καμπάνιες ευαισθητοποίησης έτσι ώστε να συμβάλει στο να γίνει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα πιο ισότιμη και συμπεριληπτική και να έχει κάθε γυναίκα την ευκαιρία να γίνει αυτό που μπορεί και θέλει να είναι».

Σε λίγες ημέρες θα επισκεφτείτε την Ηλεία και συγκεκριμένα την ορεινή περιοχή του νομού και την Αρχαία Ολυμπία. Τι σας οδηγεί εδώ;

Είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε, ως οργανισμός, στην περιοχή -και τις δύο φορές στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιούμε για να καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες των γυναικών της ελληνικής περιφέρειας. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2023 και έχει ήδη «ταξιδέψει» στην ορεινή Χαλκιδική, τη Μεσσηνία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη, συνομιλώντας με πάνω από 200 γυναίκες από αυτές τις περιοχές. Στην ορεινή Ηλεία, η έρευνά μας υποστηρίζεται από το ίδρυμα Folloe.

Μιλήστε μου για το διήμερο πρόγραμμα σας στην Ηλεία και τι να περιμένουν οι γυναίκες που θα λάβουν μέρος σ’ αυτό.

Σε αυτή τη δεύτερη επίσκεψή μας, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, θα διοργανώσουμε 3 διερευνητικά εργαστήρια: ένα στην Αρχαία Ολυμπία, το απόγευμα της 8/10, και δύο στις Μηλιές, το πρωί και το απόγευμα της 9/10. Τι είναι τα εργαστήρια αυτά; Είναι συναντήσεις συζήτησης και μοιράσματος όπου θα ζητήσουμε από τις συμμετέχουσες, κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατάστασης, να μοιραστούν μαζί μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ως άτομα και ως κοινότητα, στην καθημερινότητά τους στην περιοχή, αλλά και τις λύσεις που οι ίδιες πιστεύουν ότι χρειάζεται να υλοποιηθούν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε ατμόσφαιρα ανεπίσημη και ασφαλή, δεν απαιτούν καμία προηγούμενη γνώση ή εμπειρία και είναι ανοιχτά και σε μητέρες με μικρά παιδιά, καθώς παρέχουμε δημιουργική απασχόληση για αγόρια και κορίτσια έως 12 ετών.

Kasdagli 4

Από την μέχρι στιγμής προετοιμασία που έχετε κάνει για να συνομιλήσετε με γυναίκες, απομακρυσμένων από το αστικό κέντρο του νομού, περιοχών, ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει;

Καθώς έχουμε μιλήσει μόνο με λίγες γυναίκες από τον νομό, προς το παρόν, αναμένουμε να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέσα στο διήμερο των εργαστηρίων. Ωστόσο, από προηγούμενες διερευνήσεις μας σε περιοχές που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με την ορεινή Ηλεία, γνωρίζουμε ότι κάποιες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι περιορισμένες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, η έλλειψη συνεργασίας και εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των κοινοτήτων τους, η άκαμπτη παρουσία των έμφυλων ρόλων στην καθημερινότητά τους και η έλλειψη υποδομών υγείας και παιδείας, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Οι γυναίκες της περιφέρειας είναι δεκτικές στις μεθόδους σας;

Από την εμπειρία μας σε άλλες περιοχές, έχουμε δει ότι συχνά οι γυναίκες διστάζουν να συμμετάσχουν σε κάτι που μπορεί να τους φαίνεται πρωτόγνωρο ή αόριστο στην αρχή, αλλά αγκαλιάζουν της δράσεις μας καθώς υποστηρίζονται και από τοπικούς συλλόγους και φορείς της κοινότητάς τους. Στην πορεία των εργαστηρίων, ανοίγονται σταδιακά και αποκτούν μια διαφορετική εικόνα για το τι είναι εφικτό και τι θα μπορούσαν οι ίδιες να κάνουν για να βελτιωθεί η ζωή στην κοινότητά τους, κάτι που, πέρα από τα ερευνητικά στοιχεία που συλλέγουμε, αποτελεί και ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο κομμάτι της διαδικασίας.

Kasdagli 6

Πόσο εύκολος είναι ο δρόμος της αγοράς εργασίας για μια γυναίκα το 2024 στην Ελλάδα; Και πόσο μάλιστα για μια γυναίκα της περιφέρειας. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες/προβληματισμοί που συναντούν;

Πολύ συχνά δεν είναι καθόλου εύκολος, όσο κι αν θεωρούμε ότι το ζήτημα της ισότητας στην εργασία έχει πια λυθεί. Παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μέσω της νομοθεσίας και της ευαισθητοποίησής μας, εντούτοις οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες -σεξουαλική παρενόχληση, ανισότητα στις αμοιβές, σεξισμός και ασυνείδητες προκαταλήψεις, ηλικιακές διακρίσεις, διακρίσεις ενάντια σε μητέρες και φροντίστριες- παραμένουν ακόμα ισχυρές. Ειδικά για γυναίκες που ζουν σε μικρές περιοχές της περιφέρειας, βλέπουμε ότι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα λόγω της απουσίας δομών για τη φροντίδα των μικρών παιδιών, λόγω στερεοτύπων που επιβάλλουν την αποκλειστική παρουσία της γυναίκας στο σπίτι, λόγω έλλειψης ενημέρωσης σε θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά και των περιορισμών που θέτει στις θέσεις εργασίας το μικρό μέγεθος της αγοράς σε αυτές τις περιοχές. Βέβαια, οι ίδιες οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν πολύ συχνά να μοιραστούν μαζί μας και άλλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που δεν έχουμε καταγράψει ή φανταστεί. Γι’ αυτό και περιμένουμε με ανυπομονησία τη γνωριμία και τις συζητήσεις μας με τις γυναίκες της ορεινής Ηλείας!

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, ποιες είναι οι στιγμές που λέτε «άξιζε τον κόπο!»

Η αλήθεια είναι πως είναι πολλές! Κάθε φορά που μια γυναίκα μοιράζεται μαζί μας ότι, μετά από τη συμμετοχή της σε κάποιο από τα προγράμματά μας βρήκε την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσει μια νέα δουλειά ή να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά της ή να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση ή να ξεκινήσει κάποιο νέο πρόγραμμα σπουδών, κάθε φορά που μια γυναίκα θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης βρίσκει τον τρόπο που της ταιριάζει για να διεκδικήσει δικαιοσύνη, για μας το μήνυμα είναι το ίδιο και πολύ δυνατό: υπάρχει δουλειά που χρειάζεται ακόμα να κάνουμε και όλες μαζί μπορούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερα!

Kasdagli 5

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 19:44

Σχετικά Άρθρα

  • Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

    Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση, μία από τις πλέον ένδοξες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, και τιμούμε τη θυσία και τους αγώνες όλων εκείνων των σπουδαίων Ελλήνων, που πολέμησαν για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας. Πράξεις ανυπέρβλητου ηρωισμού και αυτοθυσίας, που θα αποτελούν ες αεί το «φάρο» και την «πυξίδα» για όλους μας, και που απέδειξαν ότι εμείς οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και το ακατόρθωτο.

    Η 28η Οκτωβρίου του 1940, παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρη. Γι αυτό και δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας που θα παρελάσουν με αισιοδοξία κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία, μια πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή. Συνεχίζουμε με σθένος και αποφασιστικότητα την προσπάθεια, δυναμώνουμε την Πατρίδα μας, στηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, και κυρίως, δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!

    Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας, ημέρα θύμησης της σημαντικότερης στιγμής της νεότερης Ελλάδος, ημέρα τιμής και μνήμης της γενναιότητας των Ελλήνων, που διεκδίκησαν με αυταπάρνηση το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας. Μια ημέρα από την οποία ακόμα και σήμερα αντλούμε πολύτιμα διδάγματα.

    Δικό μας χρέος απέναντι στην Πατρίδα και την Ιστορία μας, αποτελεί να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας και με αυτές ως παράδειγμα, να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πιο ισχυρή, πιο ασφαλή, πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη, υπερήφανη και αισιόδοξη.

    Στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί η σκέψη μας να μην πάει στις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην γειτονιά μας και σε εκείνους που ακόμα και σήμερα διεκδικούν αυτά που εμείς κατακτήσαμε με τους αγώνες μας στο Έπος του 1940, αυτά που για εμάς σήμερα είναι δεδομένα αλλά για άλλους ανθρώπους εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα. Αποτελεί μια αφορμή να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την παγκόσμια ειρήνη.

    Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και στον Ελληνισμό απανταχού της γης.

    Ο Διονύσης Καλαματιανός για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Ημέρα μνήμης και οδηγός για τους αγώνες του μέλλοντος»

    Αγάπη για την ελευθερία και αποφασιστικότητα για την εθνική ανεξαρτησία, έδειξε ο Ελληνικός λαός απέναντι στον επίδοξο κατακτητή την 28η Οκτωβρίου 1940. Με γενναιότητα, ενότητα και ομοψυχία όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε ισχυρότερες και πολυπληθέστερες πολεμικές μηχανές. Δεν υπέκυψε, αλλά αντιστάθηκε με σθένος και πολέμησε τον φασισμό και τον ναζισμό.

    Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες για το μεγαλείο της ψυχής τους. Σήμερα έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε αυτή την παρακαταθήκη, ως πολύτιμο οδηγό.

    Το παράδειγμα και η έμπνευση έρχεται από το παρελθόν. Το βλέμμα μας στρέφεται στο παρόν και στο μέλλον. Στη σημερινή ρευστή περίοδο των προκλήσεων, της αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών αλλαγών, με εστίες πολέμου, συγκρούσεων και αιματοχυσίας να ξεσπούν κοντά μας, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να μένουμε απαθείς μπροστά σε σφαγές και στο δράμα των ανθρώπων. Είμαστε πάντα με την ειρήνη και την επικράτηση του διεθνούς δικαίου. Μπροστά σε κάθε επίδοξο σφετεριστή και άρπαγα, θέτουμε απαράβατες εθνικές κόκκινες γραμμές και με δυναμισμό προασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε και να παλέψουμε, ενάντια στις ανισότητες και στους αποκλεισμούς που θέτουν στο περιθώριο πολλούς συμπολίτες μας. Για μια σύγχρονη Ελλάδα, με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και πραγματικές ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους. Για ένα κράτος δικαίου που θα παρέχει τη δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά να ζει με αξιοπρέπεια.

    Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Kannis

    Μήνυμα Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, ακόμα και σήμερα ενώνει τον απανταχού Ελληνισμό και γεμίζει περηφάνια όλες τις γενιές. Η σελίδα που γράφτηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με τους Έλληνες να βροντοφωνάζουν ηρωικά και καθολικά το «ΟΧΙ» ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό.

    Ένα «ΟΧΙ», στηριγμένο στις διαχρονικές και πάντα επίκαιρες αρχές και αξίες της Πατρίδας μας, όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Φιλοπατρία, η προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας, η βαθιά πίστη στη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.

    Ένα «ΟΧΙ» που μαζί με το έπος της Αλβανίας, υπενθυμίζει σε όλους μας το ακατάβλητο φρόνημα του Ελληνικού λαού, ο οποίος κάτω από αντίξοες συνθήκες και αγνοώντας τον κίνδυνο, αγωνίζεται μονιασμένος για να υπερασπίσει τα ιδανικά του.

    Τα ίδια ιδανικά ενέπνευσαν και γιγάντωσαν ένα από τα πιο μαζικά και αποτελεσματικά αντιστασιακά κινήματα σε ολόκληρη της Ευρώπη, απέναντι στην Γερμανική κατοχή και τις δυνάμεις του ναζισμού.

    Με οδηγό αυτές τις αξίες πρέπει να πορευτούμε και σήμερα, όπου οι καιροί είναι δύσκολοι και οι προκλήσεις πολλές. Είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης.

    Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς έχει σημασία να διατηρούμε υψηλό το εθνικό φρόνημα και να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, με το ίδιο πάθος που είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, έναντι κάθε επιβουλής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

    Χρόνια πολλά και υγεία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Η εποποιία του σαράντα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς συνιστά ύψιστη στιγμή ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας του έθνους. Τα ιδανικά και οι ιδέες που ενέπνευσαν τον ελληνικό λαό για να αντισταθεί στη φασιστική εισβολή, είναι οι διαχρονικές αξίες που νοηματοδοτούν την πορεία μας στον χρόνο, σμιλεύουν την ταυτότητά μας και σφυρηλατούν την εθνική ενότητα.

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, μια ιερή υπόμνηση ότι με ενότητα, ομοψυχία και θάρρος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καιρών μας· διδάσκει ότι απέναντι στο αμείλικτο εκκρεμές της ιστορίας μπορούμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία με εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Περισσότερο από όλα όμως, συμβάλει στο να διατηρήσουμε μέσα μας ανέσπερη τη φλόγα της ελπίδας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Zαχάρως Κωνσταντίνου Μητρόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας. Το έπος του ’40, με το ηχηρό και αποφασιστικό «ΟΧΙ», απέδειξε στην οικουμένη ότι οι Έλληνες ενωμένοι, αψηφούν κάθε κίνδυνο, υπερασπίζοντας το εθνικό συμφέρον και τα υψηλά ιδανικά με θέληση, αυταπάρνηση και ακλόνητη πίστη.

    Το μήνυμα για εθνική ενότητα παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Μόνο με ομόνοια και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε. Η 28η Οκτωβρίου, με τον ασυμβίβαστο αγώνα των Ηρώων μας, δεν αποτελεί απλώς μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη προς τις νεότερες γενιές, αλλά τη διαρκή πίστη του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

    Τιμούμε σήμερα και τους Ζαχαραίους, τους Φιγαλείς και τους Ηλείους πεσόντες και αγωνιστές, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την εθνική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Σήμερα, μας καλούν να συνεχίσουμε τον αδιάκοπο εθνικό αγώνα για τη διατήρηση των αγαθών αυτών.

    Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ό,τι παραλάβαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά.

    Τιμή και Δόξα στους προγόνους μας.

    Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες κι όλους τους Έλληνες!

    Φωτογραφία: Freepik/beachstocks74

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δημογλίδου για θανάτους βρεφών σε Αχαΐα - Ηλεία: Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια - Αναμένονται τοξικολογικές
    K. Δημογλίδου για θανάτους βρεφών σε Αχαΐα και Ηλεία: Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια - Αναμένονται τοξικολογικές

    Για το «θρίλερ» που καταγράφεται σε Αχαΐα και Ηλεία, με τους μυστηριώδεις θανάτους βρεφών μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.

    «Είναι πολύ λεπτή η υπόθεση και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα στα μέσα αυτές τις μέρες, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα Μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε η κ. Δημογλίδου.

    Ακολούθως πρόσθεσε «υπάρχουν πέντε θάνατοι οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μέσα. Για τους οποίους όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά.

    »Υπάρχει δηλαδή στη δικογραφία έκθεση κανονικά του ιατροδικαστή. Εκκρεμεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για την τελευταία περίπτωση, για τον θάνατο του βρέφους που έγινε στις αρχές του Αυγούστου και πάλι σε αυτή την περιοχή και ουσιαστικά οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
    Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και το ξεκαθαρίζω. Εμείς προσπαθούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ώστε να έρθουν οι απαντήσεις για τις τοξικολογικές εξετάσεις και για το τελευταίο βρέφος και να έχει πλήρη εικόνα και ο εισαγγελέας. Γνωρίζουμε ότι έχει διαταχθεί κάποια έρευνα σε πταισματοδίκη όμως και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι αρχές είναι έτοιμες να δώσουν απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα θέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας».

    «Ουσιαστικά τα Μέσα συνδέουν τον θάνατο πέντε παιδιών με την παρουσία αυτής της γυναίκας. Προανακριτική όμως η παρουσία αυτής της γυναίκας υπάρχει μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Τα δύο δικά της παιδιά και σε ένα παιδί ενός οικείου της προσώπου, αυτό που πρόσεχε. Ουσιαστικά μιλάμε για το τελευταίο βρέφος το οποίο βέβαια το έχει αποδεχθεί και η ίδια προανακριτικά, ότι βρισκόταν μαζί με το παιδί, έχει καταθέσει κανονικά στην αστυνομία και αυτή και η μητέρα του παιδιού.
    Έχουν γίνει όλες οι προανακριτικές ενέργειες που προβλέπονται όταν ένα παιδί φεύγει ξαφνικά από τη ζωή».

    Για το αν αυτή η γυναίκα πήγε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα στην Αμαλιάδα για να καταθέσει ξανά η κ. Δημογλίδου είπε «Θέλει ουσιαστικά να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει και στην αρχική της κατάθεση. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που ο φάκελος δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς περιμένουμε απαντήσεις τοξικολογίας των εξετάσεων».

    «Σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις και στο προανακριτική υλικό που έχει παραδοθεί από την αστυνομία δεν φαίνεται εμπλοκή κάποιου ατόμου και δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» επεσήμανε η κ. Δημογλίδου.

    Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού όταν υπάρχει κάποια καταγγελία είτε για κακοποίηση είτε για παραμέληση της εποπτείας ενός παιδιού. Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει τον τοπικό Αστυνομικό διευθυντή άμεσα και γίνονται ενέργειες για να δούμε αν ένα παιδί κακοποιείται, υπάρχει περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, αν παραμελείται από την οικογένεια και φυσικά με τη σειρά της Αστυνομία ενημερώνει αρμόδιους φορείς, κοινωνικούς λειτουργούς, εισαγγελέα Ανηλίκων[…] Δεν γνωρίζω αν έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος της συγκεκριμένης οικογένειας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όμως από το ιστορικό του παιδιού».

    «Φυσικά και όταν ένα βρέφος φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, υπάρχει πάντα η υπόνοια κάποιας εγκληματικής ενέργειας.
    Όμως, όταν η ιατροδικαστική εξέταση είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, πόσο μάλλον σε κάποιες από τις πέντε περιπτώσεις που σας ανέφερα, υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ιατροδικαστή ότι υπήρχαν προβλήματα υγείας σε κάποια από τα βρέφη. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση που έχασαν τη ζωή τους αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε εκεί αποκλείει και η αστυνομία την εγκληματική ενέργεια, όταν δεν υπάρχουν και ενδείξεις ιατροδικαστικές» υπογράμμισε η Κωνσταντία Δημογλίδου.

    Πηγή: ertnews.gr

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 200 άτομα από την Ηλεία συμμετέχουν, στη νέα ταινία του Ευθύμη Kosemund-Σανίδη που γυρίζεται στο Αρκούδι
    200 άτομα από την Ηλεία συμμετέχουν, στη νέα ταινία του Ευθύμη Kosemund-Σανίδη που γυρίζεται στο Αρκούδι

    Πρωταγωνιστούν οι Έλενα Τοπαλίδου, Αναστάσης Γεωργούλας και Φλομαρία Παπαδάκη

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η περιοχή του Αρκουδίου στον δήμο Πηνειού αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για την κινηματογραφική παραγωγή της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Ευθύμη Kosemund-Σανίδη, με προσωρινό τίτλο «Μικρός Θάνατος».

    Από τις 15 Οκτωβρίου και για έναν μήνα, το επιτελείο της ταινίας εργάζεται εντατικά για να ολοκληρώσει τα γυρίσματα, το 85% των οποίων πραγματοποιούνται στο Αρκούδι, ενώ τα υπόλοιπα στην Αθήνα.

    Η ταινία, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης και συμφιλίωσης ανάμεσα σε έναν πατέρα και τον γιο του, με τους Έλενα Τοπαλίδου, Αναστάση Γεωργούλα και Φλομαρία Παπαδάκη, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το σενάριο, εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ανάγκη για σύνδεση, καθώς και στον ρόλο των ανθρώπινων κοινοτήτων.

    Όπως δήλωσε η υπεύθυνη οργάνωσης παραγωγής Διονυσία Δημητρακέλλου, μιλώντας στο ilialive.gr περίπου 200 άτομα από την περιοχή της Ηλείας συμμετέχουν στην ταινία, όχι μόνο σε βοηθητικούς, αλλά και σε δευτερεύοντες ρόλους. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν μέσα από κάστινγκ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ αρκετοί από αυτούς ανήκουν σε θεατρικές ομάδες της περιοχής.

    Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή που έχει ήδη λάβει στήριξη από σημαντικούς διεθνείς και εθνικούς φορείς. Στην παραγωγή της ταινίας συμμετέχουν αναγνωρισμένοι συνεργάτες, όπως η Γερμανική Wunderlust, η Βουλγαρική Red Carpet και η Κυπριακή Felony, με την Horsefly Films να ηγείται της παραγωγής.

    Ο Ευθύμης Kosemund-Σανίδης έχει ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση με προηγούμενα έργα του, τα οποία έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε φεστιβάλ όπως αυτά της Βενετίας, του Λοκάρνο και του Κλερμόν-Φεράν.

    Η νέα του ταινία στο Αρκούδι υπόσχεται να συνεχίσει την παράδοση ποιοτικού κινηματογράφου που αφήνει το δικό της αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή.

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 18/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 18/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 17/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 17/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο