Η Ιδρύτρια του Οργανισμού WOMEN ON TOP μιλά στο ilialive για τις δράσεις σε Αρχ. Ολυμπία και Ορεινή Ηλεία
Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου
Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών της υπαίθρου, η ισότητα και η συμπερίληψη στην εργασία, «πρωταγωνιστούν» σε λίγες ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία και την Ορεινή Ηλεία. Πώς; Μέλη του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Women On Top, θα βρεθούν στην περιοχή και θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με γυναίκες του νομού στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που εκπονεί ο Οργανισμός στην ελληνική περιφέρεια. Μαζί τους και η ιδρύτρια, Στέλλα Κάσδαγλη που σήμερα μοιράζεται στο ilialive.gr τους σκοπούς του Οργανισμού και της έρευνας, «σκιαγραφεί» το προφίλ των γυναικών της υπαίθρου και υπογραμμίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Στόχος της έρευνας είναι να γνωρίσει και να κατανοήσει σε βάθος τις σύγχρονες ανάγκες (επαγγελματικές, επιμορφωτικές και άλλες) των γυναικών που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν:
- Τρίτη 8/10, 17.00-20.00, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας
- Τετάρτη 9/10, 10.00-12.30, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Φολόης, Δημοτικό Σχολείο Μηλεών
- Τετάρτη 9/10, 16.00-18.30, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Φολόης, Δημοτικό Σχολείο Μηλεών.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και στις τρεις συναντήσεις θα παρέχεται δημιουργική απασχόληση για παιδιά
Η Στέλλα Κάσδαγλη, είναι συγγραφέας, μεταφράστρια και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top, για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που υποστηρίζουν τις γυναίκες να επιτύχουν τους επαγγελματικούς και δημιουργικούς τους στόχους.
«Το Women On Top ιδρύθηκε το 2012, ως ένα δίκτυο mentoring. Στόχος ήταν να φέρει όποια γυναίκα αντιμετώπιζε κάποια πρόκληση στην εργασιακή της ζωή σε επαφή με άλλες γυναίκες, με περισσότερη εμπειρία από την ίδια, που θα μπορούσαν να την καθοδηγήσουν και να την υποστηρίξουν ώστε να διαχειριστεί τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά» δηλώνει η ιδρύτρια του Οργανισμού στο ilialive.gr, και συνεχίζει «Με τα χρόνια ο οργανισμός μεγάλωσε και πλέον προσφέρει, εκτός από το mentoring, και επιμόρφωση, δικτύωση και νομική συμβουλευτική σε γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Υλοποιεί επίσης έρευνες και καμπάνιες ευαισθητοποίησης έτσι ώστε να συμβάλει στο να γίνει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα πιο ισότιμη και συμπεριληπτική και να έχει κάθε γυναίκα την ευκαιρία να γίνει αυτό που μπορεί και θέλει να είναι».
Σε λίγες ημέρες θα επισκεφτείτε την Ηλεία και συγκεκριμένα την ορεινή περιοχή του νομού και την Αρχαία Ολυμπία. Τι σας οδηγεί εδώ;
Είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε, ως οργανισμός, στην περιοχή -και τις δύο φορές στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιούμε για να καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες των γυναικών της ελληνικής περιφέρειας. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2023 και έχει ήδη «ταξιδέψει» στην ορεινή Χαλκιδική, τη Μεσσηνία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη, συνομιλώντας με πάνω από 200 γυναίκες από αυτές τις περιοχές. Στην ορεινή Ηλεία, η έρευνά μας υποστηρίζεται από το ίδρυμα Folloe.
Μιλήστε μου για το διήμερο πρόγραμμα σας στην Ηλεία και τι να περιμένουν οι γυναίκες που θα λάβουν μέρος σ’ αυτό.
Σε αυτή τη δεύτερη επίσκεψή μας, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, θα διοργανώσουμε 3 διερευνητικά εργαστήρια: ένα στην Αρχαία Ολυμπία, το απόγευμα της 8/10, και δύο στις Μηλιές, το πρωί και το απόγευμα της 9/10. Τι είναι τα εργαστήρια αυτά; Είναι συναντήσεις συζήτησης και μοιράσματος όπου θα ζητήσουμε από τις συμμετέχουσες, κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατάστασης, να μοιραστούν μαζί μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ως άτομα και ως κοινότητα, στην καθημερινότητά τους στην περιοχή, αλλά και τις λύσεις που οι ίδιες πιστεύουν ότι χρειάζεται να υλοποιηθούν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε ατμόσφαιρα ανεπίσημη και ασφαλή, δεν απαιτούν καμία προηγούμενη γνώση ή εμπειρία και είναι ανοιχτά και σε μητέρες με μικρά παιδιά, καθώς παρέχουμε δημιουργική απασχόληση για αγόρια και κορίτσια έως 12 ετών.
Από την μέχρι στιγμής προετοιμασία που έχετε κάνει για να συνομιλήσετε με γυναίκες, απομακρυσμένων από το αστικό κέντρο του νομού, περιοχών, ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει;
Καθώς έχουμε μιλήσει μόνο με λίγες γυναίκες από τον νομό, προς το παρόν, αναμένουμε να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέσα στο διήμερο των εργαστηρίων. Ωστόσο, από προηγούμενες διερευνήσεις μας σε περιοχές που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με την ορεινή Ηλεία, γνωρίζουμε ότι κάποιες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι περιορισμένες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, η έλλειψη συνεργασίας και εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των κοινοτήτων τους, η άκαμπτη παρουσία των έμφυλων ρόλων στην καθημερινότητά τους και η έλλειψη υποδομών υγείας και παιδείας, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
Οι γυναίκες της περιφέρειας είναι δεκτικές στις μεθόδους σας;
Από την εμπειρία μας σε άλλες περιοχές, έχουμε δει ότι συχνά οι γυναίκες διστάζουν να συμμετάσχουν σε κάτι που μπορεί να τους φαίνεται πρωτόγνωρο ή αόριστο στην αρχή, αλλά αγκαλιάζουν της δράσεις μας καθώς υποστηρίζονται και από τοπικούς συλλόγους και φορείς της κοινότητάς τους. Στην πορεία των εργαστηρίων, ανοίγονται σταδιακά και αποκτούν μια διαφορετική εικόνα για το τι είναι εφικτό και τι θα μπορούσαν οι ίδιες να κάνουν για να βελτιωθεί η ζωή στην κοινότητά τους, κάτι που, πέρα από τα ερευνητικά στοιχεία που συλλέγουμε, αποτελεί και ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο κομμάτι της διαδικασίας.
Πόσο εύκολος είναι ο δρόμος της αγοράς εργασίας για μια γυναίκα το 2024 στην Ελλάδα; Και πόσο μάλιστα για μια γυναίκα της περιφέρειας. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες/προβληματισμοί που συναντούν;
Πολύ συχνά δεν είναι καθόλου εύκολος, όσο κι αν θεωρούμε ότι το ζήτημα της ισότητας στην εργασία έχει πια λυθεί. Παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μέσω της νομοθεσίας και της ευαισθητοποίησής μας, εντούτοις οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες -σεξουαλική παρενόχληση, ανισότητα στις αμοιβές, σεξισμός και ασυνείδητες προκαταλήψεις, ηλικιακές διακρίσεις, διακρίσεις ενάντια σε μητέρες και φροντίστριες- παραμένουν ακόμα ισχυρές. Ειδικά για γυναίκες που ζουν σε μικρές περιοχές της περιφέρειας, βλέπουμε ότι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα λόγω της απουσίας δομών για τη φροντίδα των μικρών παιδιών, λόγω στερεοτύπων που επιβάλλουν την αποκλειστική παρουσία της γυναίκας στο σπίτι, λόγω έλλειψης ενημέρωσης σε θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά και των περιορισμών που θέτει στις θέσεις εργασίας το μικρό μέγεθος της αγοράς σε αυτές τις περιοχές. Βέβαια, οι ίδιες οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν πολύ συχνά να μοιραστούν μαζί μας και άλλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που δεν έχουμε καταγράψει ή φανταστεί. Γι’ αυτό και περιμένουμε με ανυπομονησία τη γνωριμία και τις συζητήσεις μας με τις γυναίκες της ορεινής Ηλείας!
Στα 12 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, ποιες είναι οι στιγμές που λέτε «άξιζε τον κόπο!»
Η αλήθεια είναι πως είναι πολλές! Κάθε φορά που μια γυναίκα μοιράζεται μαζί μας ότι, μετά από τη συμμετοχή της σε κάποιο από τα προγράμματά μας βρήκε την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσει μια νέα δουλειά ή να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά της ή να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση ή να ξεκινήσει κάποιο νέο πρόγραμμα σπουδών, κάθε φορά που μια γυναίκα θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης βρίσκει τον τρόπο που της ταιριάζει για να διεκδικήσει δικαιοσύνη, για μας το μήνυμα είναι το ίδιο και πολύ δυνατό: υπάρχει δουλειά που χρειάζεται ακόμα να κάνουμε και όλες μαζί μπορούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερα!