Επίκαιρα

Ηλεία: Ξεκινούν οι εργασίες μελετών για τον αγωγό EastMed φυσικού αερίου

Ηλεία: Ξεκινούν οι εργασίες μελετών για τον αγωγό EastMed φυσικού αερίου

Μπαίνουν τρυπάνια σε πέντε οικισμούς στην Αρχαία Ολυμπία

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Την έγκριση άδειας εκτέλεσης δειγματοληπτικών γεωτρήσεων και πενετρομετρήσεων για την γεωτεχνική έρευνα και μελέτη του έργου: «Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς Πάτρα» έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Κύπρου της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Όπως ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Λινάρδος, οι θέσεις που θα γίνουν οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις βρίσκονται κοντά στους οικισμούς Ηράκλεια, Πελόπιο, Κοσκινάς, Πεύκες και Βασιλάκι. «Η εταιρεία ζήτησε την άδεια από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την διενέργεια γεωτρήσεων για την γεωτεχνική μελέτη, για να ακολουθήσει αργότερα και η τοποθέτηση του αγωγού. Η ίδια τακτική ακολουθείται σε όποιο σημείο είναι προγραμματισμένο να περάσει ο αγωγός. Εμείς, εγκρίναμε την άδεια με τον όρο, μετά το τέλος των εργασιών, η εταιρεία να επαναφέρει το οδόστρωμα στην προτέρα κατάσταση. Όπως και κατά την εκτέλεση των έργων, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους διερχόμενους πολίτες και οχήματα καθώς και για την αποφυγή κινδύνων βλάβης στα δίκτυα κοινής ωφέλειας» εξηγεί ο κ. Λινάρδος.

Οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις καθώς και οι πενετρομετρήσεις θα εκτελεσθούν είτε δίπλα από υφιστάμενες δημοτικές οδούς είτε πάνω σε υφιστάμενους αγροτικούς-δημοτικούς δρόμους όπου για την πρόσβαση είναι πιθανών να απαιτηθεί ο καθαρισμός τους, τοπικά, λόγω υποβάθμισής τους από τις καιρικές συνθήκες, είτε σε θέσεις που βρίσκονται εντός ιδιοκτησιών. Οι ακριβείς θέσεις θα αποφασιστούν επί τόπου, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοπικές συνθήκες (προσβασιμότητας περιοχής κ.α.).

Η διάρκεια παραμονής για τις εργασίες διάτρησης σε κάθε θέση γεώτρησης θα είναι περίπου μία έως δύο ημέρες και για τις δοκιμές του στατικού πενετρόμετρου μία ημέρα ανά θέση. Η μέγιστη διάμετρος των δειγματοληπτικών γεωτρήσεων θα είναι 131 mm και το μέγιστο βάθος τους θα είναι 10 έως 15 μέτρα, ανάλογα με τα επί τόπου ευρήματα.

Η άδεια δόθηκε στην εταιρεία «ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Τ.Ε.» η οποία έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο για λογαριασμό της εταιρείας «ΔΕΣΦΑ Α.Ε.».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup