Επίκαιρα

Ηλεία: Τα οκτώ δασικά σημεία που θα μπουν έξυπνα συστήματα πυρανίχνευσης

Ηλεία: Τα οκτώ δασικά σημεία που θα μπουν έξυπνα συστήματα πυρανίχνευσης Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR
Με το σύγχρονο σύστημα τεχνολογίας Lidar που ανιχνεύει και επιβεβαιώνει την ύπαρξη καπνού σε πολύ αρχικό στάδιο. Στέλνει αμέσως τις πληροφορίες στα Υπηρεσιακά Κέντρα.

Η τεχνολογική εξέλιξη και τα επιτεύγματα αυτής, θα έχουν τον πρώτο λόγο στην πρόληψη την έγκαιρη ειδοποίηση και διαχείριση των πυρκαγιών στην Ηλεία. Ήδη από το ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα από την Επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής Αττικής, Πελ/νησου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, χορηγήθηκε η έγκριση επέμβασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης τεχνολογίας LIDAR σε δημόσια δασική έκταση στο σημείο « Νέα Πέρσαινα» του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ilialive.gr, προηγμένα συστήματα πυρανίχνευσης θα τοποθετηθούν συνολικά σε οκτώ σημεία, σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας που αντιστοιχούν σε πέντε Δήμους του Νομού.

Συγκεκριμένα, οι τοποθεσίες είναι οι: Νεμούτα «Ι.Ν. Αγίας Τριάδας», Περιβόλια «Ι.Ν. Προφήτη Ηλία», Λάτας «Ι.Ν. Προφήτη Ηλία», Κορυφή «Πύργοι ΟΤΕ», Νέα Πέρσαινα «Πάρκα Κεραιών», Κατάκολο «Ι.Ν. Παναγίτσας», Λαγανάς «Ι.Ν. Αγίου Αντρέα», Καλλιθέα «Πάρκο Κεραιών» και αφορούν στους δήμους Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως.

Τα συστήματα θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο του έργου της ΠΔΕ «Ανάπτυξη ολοκληρωμένου Συστήματος Επιτήρησης, Έγκαιρης Προειδοποίησης και Μείωσης του κινδύνου από Δασικές Πυρκαγιές στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας». Για την τοποθέτηση των συστημάτων, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι απαραίτητες μελέτες (περιβαλλοντικές κ.α. ) και οι άδειες (όπως από την ΕΦΑ Ηλείας)ενώ οι εργασίες θα γίνονται υπό την εποπτεία του αρμόδιου Δασαρχείου, το οποίο θα έχει και την ευθύνη του πρωτοκόλλου της εγκατάστασης.

Αντικείμενο της παρούσας σύμβασης είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδυάζοντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες επιτήρησης και αναγνώρισης πυρικών συμβάντων και στατικών/δυναμικών πυρικών παραμέτρων. Η υλοποίηση της παρούσας σύμβασης στοχεύει να ενισχύσει δραστικά την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) της ΠΔΕ στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και ειδικότερα στο επίπεδο της πρόληψης, παρακολούθησης και έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών.

Οι βασικές καινοτομίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα πυρανίχνευσης που βασίζεται σε νέες προηγμένες τεχνολογίες, θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αναγνώριση της έναρξης μιας πυρκαγιάς για την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

Δύο βασικές καινοτομίες που εισάγει το σύστημα και οι οποίες εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά του σε σχέση με παλιότερα συστήματα είναι:

  • Η χρήση αισθητήρων τύπου Lidar που μπορούν να επιτηρούν και να ανιχνεύσουν πυρικά συμβάντα και παραμέτρους σε μια αρκετά μεγάλη έκταση και να απεικονίζουν τα αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια
  • Η χρήση προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης στην ανάλυση και επεξεργασία εικόνας από θερμικές ή και οπτικές κάμερες, οι οποίοι πλέον λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια, είναι σε θέση να εντοπίζουν και να κατηγοριοποιούν συμβάντα στο οπτικό ή και θερμικό πεδίο και να τα χαρακτηρίζουν ως πιθανά πυρικά συμβάντα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Και οι δύο παραπάνω τεχνολογικές καινοτομίες, πέραν των βασικών πλεονεκτημάτων που προσδίδουν στην ακρίβεια εντοπισμού της θέσης της πυρκαγιάς και της έγκαιρης ενημέρωσης, έχουν συνδυαστικά ένα ακόμα πλεονέκτημα, αυτό της μη εξάρτησης από τις συνθήκες φωτός και καιρικών φαινομένων. Με τον τρόπο αυτό η ανίχνευση δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το αν γίνεται μέρα ή νύχτα και αν έχει περισσότερο ή λιγότερο καλό καιρό.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα, πέρα της έγκαιρης ειδοποίησης και τον εντοπισμό ενός πυρικού φαινομένου, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) της ΠΔΕ, στις πυροσβεστικές δυνάμεις και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ακριβές στίγμα της εστίας, την πιθανή κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και εικόνα σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης του συμβάντος.

Θα είναι ένα σύστημα το οποίο θα εποπτεύει επί 24ώρου βάσεως μία έκταση αρκετών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα ενημερώνει αυτόματα τους αρμόδιους φορείς σε περιπτώσεις αναγνώρισης συμβάντος πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις