Επίκαιρα

Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα: Το “φιλέτο” που αντιστέκεται στην εγκατάλειψη - Τρία χρόνια παγωμένα έργα… αλλά έβαλαν νέες πινακίδες

Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα: Το “φιλέτο” που αντιστέκεται στην εγκατάλειψη - Τρία χρόνια παγωμένα έργα… αλλά έβαλαν νέες πινακίδες Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR
Αναποφάσιστη η ΕΤΑΔ για το μέλλον του Καϊάφα

Η περιοχή του Καϊάφα, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές της Ηλείας. Ίσως τη μεγαλύτερη μετά την Πατρών - Πύργου, που… κοντεύει να τελειώσει, μετάα από χρόνια αναμονής. Και που συνδέεται άρρηκτα με το νοτιότερο και τελευταίο σκέλος της πάλαι ποτέ “Ολυμπίας Οδού, που θα έφτανε στην Καλαμάτα, το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Μια περιοχή δέσμια ενός ΠΔ, των περιορισμών της Natura. Ένας μικρός παράδεισος, που τείνει να γίνει απαγορευτικός για πολλούς και διαφόρους λόγους, ως προς την απόλαυση του από τον άνθρωπο…

Στη ζωή είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο… Στην περίπτωση του Καϊάφα έχει μάλλον χαθεί. Γιατί γύρω από την ξακουστή λίμνη μπορεί υπάρχουν πολλές δραστηριότητες… χωρίς μέτρο, όμως στο χώρο της λίμνης, τα πάντα έχουν παγώσει. Ακόμα και τα έργα που είχαν ξεκινήσει για την βελτίωση των βασικών υποδομών όμως η διαμόρφωση της εισόδου, στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, αντί της παλιάς στενής που μόλις και μετά βίας περνούσε ένα όχημα, έχουν σταματήσει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Εδώ και τρία χρόνια στην τότε παλιά αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπή είσοδο, οι εργασίες έχουν παγώσει και οι λαμαρίνες κρύβουν τις “μισοδουλειές”. Μια παράκαμψη κατασκευάστηκε σαφώς πιο εύκολα για να υπάρχει πρόσβαση για τα γραφεία της διοίκησης των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα και το ξενοδοχείο “Ολυμπία” και όσους θέλουν να κάνουν σκι στις εγκαταστάσεις της σχολής που υπάρχει εκεί…

Kaiafas tampeles 1

Τι θα μπορούσε να έχει γίνει

Δεδομένου ότι η περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, οι επιλογές για την ανάπτυξη του Καϊάφα δεν είναι ανεξάντλητες. Το ξενοδοχείο “Ολύμπια” αν και είναι το πιο πρόσφατα ανακαινισμένο πριν από αρκετά χρόνια, σίγουρα χρειάζεται νέα ανακαίνιση. Το ξενοδοχείο “Γεράνιο” αποτελεί ένα κτίριο σύμβολο στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, αλλά σίγουρα δεν προσφέρει τίποτα και πολύ περισσότερο στο περιβάλλον της περιοχής η κατάρρευσή του. Η ανακατασκευή του όμως θα προσφέρει περισσότερες κλίνες για εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια φυσιολατρική εμπειρία μέσα στον επί γης “παράδεισο” του Καϊάφα… Το ίδιο και και η ανακαίνιση του ξενοδοχείου “Αρήνη” όπως και των ξενώνων, τα παλιά λαϊκά… Κτίρια που μπορούν να διατηρήσουν την αρχιτεκτονική ομορφιά και να εκμοντερνιστούν στο εσωτερικό τους. Και σε ότι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, ήπιες παρεμβάσεις με έμφαση στον οικολογικό χαρατήρα, θα μπορούσαν να γίνουν με προσοχή… Δεν θα μιλήσουμε για τις δυνατότητες που μπορεί να υπάρξουν περιμετρικά στις όχθες της λίμνης, κυρίως στο νότιο τμήμα της, την ώρα που το βόρειο, μπορεί να διατηρήσει τη φυσικότητά του.

Ο δήμος Ζαχάρως περιμένει την ΕΤΑΔ

Παρακολουθώντας το θέμα του Καϊάφα τα τελευταία 20 χρόνια, διαπιστώνουμε ότι η μεγαλύτερη τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης, είναι η ίδια η ΕΤΑΔ. Έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά έχουν γίνει ελάχιστα. Ο δήμος Ζαχάρως όποτε επιχείρησε στο παρελθόν να κάνει κάτι - ακόμα και στην “επαναστατική” περίοδο του αείμνηστου Πανταζή Χρονόπουλου, μάλλον έπεσε σε τοίχο. Και το θέμα είναι πως η ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ στη Ζαχάρω δεν περιορίζεται μόνο στην λουτρική εγκατάσταση, αλλά και σε άλλα ακίνητα. Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ανοίξει έναν νέο κύκλο επαφών όμως περιμένει την ΕΤΑΔ να εξετάσει τα δεδομένα τα οποία δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ενδιαφέρον από ιδιώτες προς ώρες επίσημο δεν υπάρχει και αν τα πράγματα “παγώσουν” ο δήμος Ζαχάρως θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Kaiafas tampeles 2

Η άνοδος στην κίνηση και οι … νέες πινακίδες

Τα τελευταία χρόνια παρά την συνολική εγκατάλειψη το υδροθεραπευτήριο του Καϊάφα, διατηρεί σταθερά το κοινό του, παρουσιάζοντας μικρές αυξητικές τάσεις στην κίνηση. Όπως φέτος που η σεζόν ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες με θετικό πρόσημο. Και όταν δίδεται μάχη για τα αυτονόητα στη λειτουργία της εγκατάστασης όπως η εξασφάλιση προσωπικού εγκαίρως κάθε χρονιά, για ανάπτυξη, ούτε λόγος να γίνεται….

Στο ίδιο διάστημα αν και έχουν γίνει πάμπολλες συσκέψεις, ημερίδες, συναντήσεις για την ανάπτυξη του Καϊάφα, η ΕΤΑΔ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάδειξης του συγκεκριμένου φιλέτου, είτε ακόμα και με παραχώρηση σε ιδιώτες υπό όρους. Ενός “φιλέτου” που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Εταιρία και ακόμα περισσότερα στην τοπική κοινωνία και την Ηλεία.

Το νέο που είδαμε το τελευταίο διάστημα στην εγκατάσταση της ΕΤΑΔ στον Καϊάφα είναι οι νέες πινακίδες… Αυτές που κατατοπίζουν τον επισκέπτη τι θα βρει και πού και υπενθυμίζουν πως ιδιοκτήτρια της Ιαματικής Πηγής Καϊάφα και συνάμα υπεύθυνη για την εγκατάλειψή της, είναι η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων…

Οι Ανυγρίδες Νύμφες δεν μένουν πια εδώ…

Kaiafas tampeles 3

Kaiafas Limni2

Kaiafas Limni Paralia3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup