Πριν δύο βδομάδες σχεδόν, στις 11 Νοεμβρίου ο Δημήτρης Σούρας είχε μιλήσει στο ilialive.gr για την εφηβική βία. Μας είχε παραπονεθεί για ένα πρόβλημα στη μέση που τον ταλαιπωρούσε αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγες ημέρες αργότερα ο διακεκριμένος και ιδιαίτερα αγαπητός ψυχίατρος δεν θα είναι πια κοντά μας. Η είδησή του θανάτου του ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους μας….
Δέχτηκε με χαρά, όπως έκανε πάντα, να μας μιλήσει. Αγαπούσε ιδιαίτερα την κοινωνία του Πύργου καθώς είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την πόλη μας δίνοντας διαλέξεις για φλέγοντα ζητήματα με κυρίαρχο το bullying και την εφηβική βία. Και πάντα ξεκινούσε τις ομιλίες του λέγοντας «Πίσω από κάθε παιδί θύτη, ψάξτε το γονιό!»
Λίγες ημέρες πριν μιλήσει στο ilialive.gr ήταν με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια . Ταξίδι με τις λατρεμένες γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγο και την κόρη του για να γιορτάσουν την αποφοίτησή της ως αριστούχος της Νομικής. «Γιορτάζουμε την αποφοίτηση της κόρης μου με ένα ταξίδι που πάντα ονειρευόμασταν. Εδώ που χτυπάει ακόμη η καρδιά του Ελληνισμού» μας είχε πει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία και ζήτησε να μιλήσουμε όταν θα επέστρεφε στην Αθήνα.
Πάντα ευγενικός, πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις γνώσεις και τις συμβουλές του. Και πάρα τους πόνους που ένιωθε ήθελε να μας πει δυο πράγματα για το φαινόμενο-μάστιγα της εποχής. «Ελπίζω να γίνω γρήγορα καλά και να καταφέρω να ξαναέρθω στον Πύργο» μας είπε. Κλείσαμε το τηλέφωνο με την ευχή να τον δούμε σύντομα στην πόλη μας. Σήμερα η δική του ευχή, από εκεί ψηλά μας συντροφεύει…
Οι δηλώσεις του στο ilialive.gr: «Ζούμε το σύνδρομο του μιμητισμού»
«Η βία είναι μια, αν την ξεχωρίσουμε σε οπαδική, ενδοοικογενειακή, σχολική, εφηβική είναι σαν να αρχίσουμε να της δίνουμε στοιχεία απαλλαγής. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Είναι τεράστιο λάθος» δηλώνει ο Ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας και για άλλη μια φορά επιμένει στη φράση που έχει καθιερώσει: «Πίσω από κάθε παιδί θύτη ψάξτε το γονιό!»
Μεγάλος εχθρός το διαδίκτυο, και ακόμη μεγαλύτερος η έλλειψη επικοινωνίας και ορίων. «Η εφηβική βία είναι σημείο των καιρών μας και οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη χρήση του διαδικτύου. Είναι το σύνδρομο του μιμητισμού. Τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν και τα μυαλά στις μικρές ηλικίες είναι … πλαστελίνες.
Απαιτείται έλεγχος από το σπίτι, έλεγχος των σόσιαλ μίντια και οι γονείς να θέτουν όρια. Δεν λύνονται όλα με την τιμωρία αλλά με πρόληψη που περνά από σωστή ενημέρωση μέσα από τα σχολεία» αναφέρει στο ilialive.gr ο γνωστός ψυχίατρος υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πρέπει να ενημερώνονται και οι γονείς, προτείνοντας η πολιτεία να δημιουργήσει Σχολή Γονέων.
«Η πολιτεία θα έπρεπε εκτός από τα παιδιά και τους καθηγητές που είναι απαραίτητο να ενημερώνει, να φροντίσει για την ενημέρωση και καθοδήγηση των γονιών. Και να γίνει επιτέλους, αυτό που ζητώ όπως και πολύς κόσμος, επισταμένως η Σχολή Γονέων. Μια φορά το μήνα οι γονείς να πηγαίνουν υποχρεωτικά σε ειδικούς για να μάθουν τί πρέπει να κάνουν. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που έχουν και γνώση αλλά πάνω απ’ όλα εμπειρία και να έχουν εντρυφήσει πάνω στο θέμα» καταλήγει.
«Θα σας ακολουθώ από ψηλά»
Ο Δημήτρης Σούρας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών. Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από διάγνωση με μικροβιακή λοίμωξη.
Στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media δημοσιεύτηκε μία ανάρτηση, η οποία αναφέρει: «Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας!!! Απευθύνομαι σε όλους σας που με αγαπήσατε και σας αγάπησα από άκρη σε άκρη! Εγώ έμαθα, μίλησα και έζησα! Σειρά σας! Θα σας ακολουθώ από ψηλά…».
Την ανάρτηση δημοσίευσε η κόρη του σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος, ο οποίος της είχε ζητήσει όταν πεθάνει να ανεβάσει στα social media τον δικό του αποχαιρετισμό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Δημήτρης Σούρας κατέληξε μετά από σοβαρή σηψαιμία που του προκάλεσε το απόστημα στην ιερολαγόνια άρθρωση. Το εν λόγω (επισκληρίδιο) απόστημα σχετίζεται με λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη, σπάνια οντότητα που οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από μικρόβιο, συνήθως χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.
O Δημήτρης Σούρας έφτασε στο νοσοκομείο με έντονο πόνο στη μέση -βασικό σύμπτωμα της λοίμωξης- και κοιλιακό άλγος. Εισήχθη για νοσηλεία πριν μία εβδομάδα και από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε πως είχε πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι εξετάσεις αίματος δεν είχαν καλές τιμές ενώ η πίεσή του ήταν χαμηλή. Οι γιατροί χειρούργησαν το απόστημα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Ο Δημήτρης Σούρας είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αίγυπτο και ενδεχομένως εκεί έγινε η έκθεση στο παθογόνο. Πηγές του νοσοκομείου διαβεβαιώνουν ότι έφερε ήδη το μικρόβιο και δεν επρόκειτο για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Ο Δημήτρης Σούρας είχε γεννηθεί το 1952 στον Βόλο όπου και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια. Στην συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή και εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική σε διάφορα νοσοκομεία των Αθηνών και του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία, Αμερική). Εργάστηκε ως ιδιώτης ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής τα τελευταία 20 χρόνια, ήταν Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Metropolitan" και Υπεύθυνος Ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε θέματα προ και μεταμοσχευτικού ελέγχου. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Μαρούδα και είχε μια κόρη, την Νίκη.
Πηγή: Protothema.gr