Τα κατάλοιπα της καραντίνας φαίνεται ότι «πληρώνουν» ακόμη οι πολίτες και μάλιστα με πολύ σοβαρό αντίτιμο, αυτό της ψυχικής τους υγείας. Η μακρά περίοδος της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας που προστέθηκε σε μια αγχωτική εποχή του εγκλεισμού οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και τις πωλήσεις των γνωστών ηρεμιστικών χαπιών αλλά κυρίως των αγχολυτικών σκευασμάτων στα ύψη ξεπερνώντας και το 30% κάθε χρόνο.
Όπως επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννα Μαστοράκου για την κατακόρυφη αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και στην περιοχή μας «Μετά την πανδημία υπήρχε μια αποδιοργάνωση στον πληθυσμό επειδή ουσιαστικά υπήρξε ένα μεγάλο σοκ με την αλλαγή του τρόπου ζωής και την αποστασιοποίηση που έφερε μεγάλη ανατροπή στις κοινωνικές σχέσεις. Γενικότερα είναι ένα φαινόμενο που διαπιστώνεται διεθνώς όπως και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Προφανώς ένα μέρος της κοινωνίας δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το φόβο, την αλλαγή στον τρόπο ζωής, τους περιορισμούς δύο ετών…».
Η κ. Μαστοράκου υπογραμμίζει την αναστάτωση που προκάλεσε αυτό το φαινόμενο στην κοινωνία και κυρίως στις νεότερες γενιές που βιώνουν έντονη κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω και της ακαταλόγιστης χρήσης των social media. «Η κοινωνία χρειάζεται στήριξη για να επανέλθει στους ρυθμούς της. Δεν βοηθά όμως και το γεγονός ότι οι νεώτερες γενιές έχουν κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω της μεγάλης χρήσης των social media καθώς δεν υπάρχει η συναισθηματική ωριμότητα αντιμετώπισης κρίσεων. Αυτό το έλλειμμα διαπιστώνουν έντονα και οι ψυχολόγοι. Πρέπει με διαδικασίες ψυχολογικής υποστήριξης να στηρίξουμε την κοινότητα και να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην ανάταξη αυτή της εικόνας».
Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Αύξηση της χρήσης αγχολυτικών χαπιών
Την εικόνα που επικρατεί στα φαρμακεία μας δίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς επισημαίνοντας την μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των αγχολυτικών σκευασμάτων.
«Μπορεί η καραντίνα να τελείωσε αλλά βλέπουμε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην ψυχολογική κατάσταση των πολιτών. Η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των ηρεμιστικών και αγχολυτικών χαπιών άρχισε να σημειώνεται από την εποχή της καραντίνας και διατηρείται ακόμη. Η αύξηση αυτή τη στιγμή φτάνει στο 30-40% κάθε χρόνο. Τα νέα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, βελτιώνουν την διάθεση γι’ αυτό και έχουν μεγάλη ζήτηση σε σύγκριση με παλαιότερα» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Λιβαδάς και συμπληρώνει πως περισσότερο συνταγογραφούνται τα πρωτόπυπα και όχι τα γενόσημα.