Τρομοκρατία στους αμάχους, λεηλασίες, χωριά ολόκληρα παραδόθηκαν στις φλόγες. Συνολικά οι Γερμανοί εκτέλεσαν 677 αμάχους, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα. Τα ναζιστικά στρατεύματα πυρπόλησαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά, άρπαξαν υλικά αγαθά, τρόφιμα και ζώα για να στερήσουν από όσους είχαν απομείνει ζωντανοί κάθε προϋπόθεση διαβίωσης.
Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, ως μαζικά αντίποινα στην εκτέλεση από τους αντάρτες, 77 Γερμανών ναζιστών στρατιωτών , οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τη νίκη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής στις 20 Οκτωβρίου του 1943.
Τα στρατεύματα της Βέρμαχτ, στην πορεία τους, έκαψαν δεκάδες χωριά και δολοφόνησαν αμάχους, με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα, όπου και εισήλθαν την 9η Δεκεμβρίου.
Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.
Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου.
Πηγή: Cnn.gr