Ξεκινά τον επόμενο μήνα η υποβολή αιτήσεων για άδεια ίδρυσης φαρμακείων στην Ηλεία. Ήδη από την Π.Ε. Ηλείας έχει ανακοινωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.
Το παράδοξο; Κενές θέσεις για άδειες φαρμακείων υπάρχουν μόνο στις μικρές κοινότητες όλων των Δήμων του νομού, γεγονός που δεν τις καθιστά καθόλου ελκυστικές για τους φαρμακοποιούς και η βιωσιμότητα του φαρμακείου είναι αμφιλεγόμενη. Μοναδική εξαίρεση, η κοινότητα της Νέας Μανωλάδας, που βάσει της τελευταίας απογραφής αύξησε τον πληθυσμό της σε 3.696 κατοίκους και δίνεται η δυνατότητα σε δύο άδειες και θέτει τις βάσεις για τη βιωσιμότητα τουλάχιστον ενός φαρμακείου.
Η έναρξη υποβολής αιτήσεων για άδεια ίδρυσης φαρμακείων καθορίζεται από τις 3 έως και τις 14 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον αιτούντα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ή κατευθείαν στη Διεύθυνση.
Συνολικά 158 κενές θέσεις φαρμακείων υπάρχουν στην Ηλεία αλλά όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία αφορούν σε έδρες τοπικών κοινοτήτων που είτε ξεκινούν από διψήφιο αριθμό κατοίκων και στην πλειοψηφία τους δεν ξεπερνούν τους 300- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αγγίζουν τους 500 μόνιμους κατοίκους. Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα του νομού, στις έδρες των Δήμων και των Δημοτικών Ενοτήτων αλλά και σε κοινότητες πλησίον αυτών, δεν υπάρχει καμία κενή θέση για την ίδρυση νέου φαρμακείου.
«Υπάρχει ο νόμος για τις άδειες των φαρμακείων όπου μπορούν να ανοίγουν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, με το πρώτο φαρμακείο να αντιστοιχεί στους 1500 κατοίκους και μετά ανά 1000 κατοίκους προστίθενται επιπλέον άδειες» εξηγεί στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας και διευκρινίζει «Οι κενές θέσεις που υπάρχουν, δυστυχώς, πρακτικά είναι σε μέρη που δεν είναι βιώσιμο το φαρμακείο. Είναι οι παλιές κοινότητες των Καλλικρατικών Δήμων. Μόνο εκεί επιτρέπεται να βγει άδεια, και δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα γιατί δεν είναι βιώσιμο το φαρμακείο. Σε ένα μικρό χωριό , αν δεν έχεις έναν συγκεκριμένο τζίρο, είναι τόσο το απόθεμα που πρέπει να διατηρήσεις που δεν μπορείς να το ανακυκλώνεις. Το μόνο βιώσιμο που μπορεί να λειτουργήσει είναι στη Νέα Μανωλάδα που βάσει της τελευταίας απογραφής αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός» καταλήγει ο κ. Λιβαδάς.
Οι κενές θέσεις φαρμακείων στην Ηλεία ανά περιοχή: