Επίκαιρα

Βυθίστηκε στο πένθος η ορεινή Ηλεία - “Έφυγε” από τη ζωή ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Βυθίστηκε στο πένθος η ορεινή Ηλεία - “Έφυγε” από τη ζωή ο Κώστας Παπαντωνόπουλος
Σε ηλικία 70 ετών, ο άνθρωπος που λάτρεψε τον τόπο του το Αντρώνι

Στο πένθος βυθίστηκε η ορεινή Ηλεία, η Λασιώνα και το Αντρώνι από το θάνατο του Κώστα Παπαντωνόπουλου, γνωστού και με το προσωνύμο “Πλιέγκας” σε ηλικία 70 ετών, την περασμένη Πέμπτη.

Άνθρωπος με όλη την έννοια της λέξης, αγάπησε τον τόπο του και φρόντισε μαζί με τον πολύτιμο συνεργάτη, φίλο και συνοδοιπόρο του λαογράφου Ηλία Τουτούνη, να καταγράψουν κάτι τι που είχε σχέση με την ιστορία του τόπου του, την παράδοση, τον πολιτισμό. Αλλά παράλληλα πάσχιζε για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Μέσα από την ιστοσελίδα antroni.gr δημιούργησε ένα πλούσιο αρχείο που παραμένει , ως παρακαταθήκη στην τοπική κοινωνία.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025, στις 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους (Ισαυρίδη & Μπαρμπάνου) στο Νέο Κόσμο. Η σορός του θα αποτεφρωθεί στην Ριτσώνα το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκλιπόντος.

 

Ποιος ήταν ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Ο Κώστας Παπαντωνόπουλος γεννήθηκε στην Ανδραβίδα Ηλείας στις 25 Μαΐου 1954 και μεγάλωσε στο Αντρώνι Ηλείας.

Ήταν απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και διπλωματούχος μηχανικός εμπορικών πλοίων.

Με τη σύζυγό του Ρόζα Σαβέλη, απέκτησα δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Μιχάλη.

Ήταν δημιουργός της αρχαιότερης ιστοσελίδας της Ηλείας www.antroni.gr όπου εκεί ευρίσκονται αναρτημένα εκατοντάδες άρθρα του, με θέματα ιστορικά και λαογραφικά (ιστορίες, παροιμίες, ευχές, κατάρες), βιογραφίες, μελέτες που σχετίζονται με την ανάδειξη αρχαιολογικών και βυζαντινών μνημείων, νεότερων κτηρίων, σπηλαίων, ναών, καταρρακτών, γεφυριών, πηγών, πηγαδιών, νερόμυλων, νεροτριβών, χανίων, ασβεστοκαμίνων, δεξαμενών, αλωνιών, δασών, την καταγραφή φυσικών διαδρομών, οριοθέτηση και σηματοδότηση φαραγγιών και μονοπατιών.

Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Λαογραφικού μουσείου Αντρωνίου από το 2008 ως το θάνατό του, με σκοπό να διασώζει, ερευνά, προβάλλει το νεότερο παραδοσιακό πολιτισμό της Ορεινής Ηλείας.

Συμμετείχε επί πολλά έτη στην συγγραφική ομάδα, «Ηλειακή Πρωτοχρονιά – Ηλειακό Πανόραμα» και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί επίσης σε περιοδικά εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Είχε εκδώσει μαζί με τον Ηλία Τουτούνη, το βιβλίο Γιάννης και Γιώργης Γιαννιάς “Οι σταυραετοί του Ωλενού”, Αμαλιάδα 2010 και "Τα πολεμικά γεγονότα στην Ηλεία κατά την εθνεγερσία του 1821", Αμαλιάδα 2021.

Δραστηριοποιήθηκε για την ανάδειξη και προστασία των ιστορικών, πολιτιστικών, φυσικών μνημείων και για την αποθάρρυνση καταπατητών, αρχαιοκαπήλων και παντός είδους καταστροφέων μέσα από τον «Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης» ο “Ωλονός” όπου ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για 6 συνεχή έτη από το 2014 ως το 2020.

Ασχολήθηκε με την έρευνα και συγγραφή με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία από την ζωή των κατοίκων και των σχολείων των χωριών του πρώην δήμου Λαμπείας, και την ιστορία του Αντρωνίου.

Τέλος, με τον Ηλία Τουτούνη διοργάνωσαν συνάξεις και εκδηλώσεις με σκοπό την καταγραφή, ανάδειξη και διάσωση των άγνωστων δημοτικών τραγουδιών.

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup