Επίκαιρα

Π. Λάττας: Η φωτιά στο Λος Άντζελες έχει κοινά στοιχεία με τις πυρκαγιές του ‘07 και του ‘21 στην Ηλεία

Π. Λάττας: Η φωτιά στο Λος Άντζελες έχει κοινά στοιχεία με τις πυρκαγιές του ‘07 και του ‘21 στην Ηλεία Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ILIALIVE.GR
Ξηρασία, ισχυροί άνεμοι και βλάστηση ο κοινός παρονομαστής των πυρκαγιών

Μπορεί να μας χωρίζουν σχεδόν 11.000 χλμ, ωστόσο οι πυρκαγιές που πλήττουν το Λος Άντζελες με τις επίσης φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές που χτύπησαν την Ηλεία το 2007 και το 2021 έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Η ξηρασία, οι ισχυροί άνεμοι με κοινή συμπεριφορά και η βλάστηση που παρουσιάζει την ίδια αντίδραση στη φωτιά συνέβαλαν τα μέγιστα στην μεγάλη έκταση με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, γνωρίζει καλά την περιοχή της Καλιφόρνιας, καθώς είχε βρεθεί το 2008 με υποτροφία από την Δασική Υπηρεσία της Αμερικής. Και όπως δηλώνει στο ilialive.gr τα συμβάντα είχαν ίδια συμπεριφορά, ένταση και κοινά χαρακτηριστικά.

Dasarxis Pirgou

«Με την περιοχή της Καλιφόρνιας έχουμε τις ίδιες σχεδόν καιρικές συνθήκες. Οι συνθήκες ήταν ίδιες με τις φωτιές που παρουσιάστηκαν στην Ηλεία. Το μεσογειακό κλίμα με την έντονη ξηρασία που προηγήθηκε, έντονες ριπές ανέμων, ίδια βλάστηση με ανάλογη συμπεριφορά… Γενικά τα χαρακτηριστικά ήταν κοινά. Η μόνη και σημαντική διαφορά είναι στα σπίτια. Οι δικές μας κατασκευές είναι πιο ανθεκτικές ενώ εκεί, πιο χαμηλού κόστους από ξύλο ή πεπιεσμένο χαρτί».

Η Ελλάδα δεν μειονεκτεί πουθενά

Αναλύοντας την έκταση, τα αποτελέσματα της φωτιάς και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ο Δρ. Λάττας δηλώνει κατηγορηματικά ότι «Η Ελλάδα δεν μειονεκτεί πουθενά. Είμαστε πρωτοποριακοί έχουμε πολύ καλή τεχνογνωσία και διαθέτουμε όλα τα μέσα. Εκεί που υστερούμε είναι στην ταχύτητα. Και αυτό κρίνει επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου διαχείρισης».

Πρέπει να επιστρέψει ο φυσικός καθαρισμός της δασικής βλάστησης

«Αν συνεχίζουμε να επενδύουμε στην πρόληψη τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα. Και το αντιπυρικό μας δίκτυο διευρύνεται και τεχνογνωσία όπως και εμπειρία υπάρχει» συνεχίζει ο κ. Λάττας, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν έχει γίνει σημαντική δουλειά μέσω του antinero με καθαρισμούς και διενέξεις αντιπυρικών ζωνών, ωστόσο πρέπει να επιστρέψει η δραστηριότητα στο δάσος με την κτηνοτροφία.

«Οι δράσεις που κάναμε με το antinero είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Κάποια στιγμή όμως το πρόγραμμα θα σταματήσει και πρέπει να βρούμε τρόπους να το αντικαταστήσουν. Ένας από αυτούς είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας ώστε να έχουμε το πιο φυσικό τρόπο απομάκρυνσης της βλάστησης από τις δασικές εκτάσεις» καταλήγει ο κ. Λάττας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup