Επίκαιρα

Ληστεία στο μουσείο: Ήταν αρχαιοκάπηλοι ή πλιατσικολόγοι οι ληστές;

Ληστεία στο μουσείο: Ήταν αρχαιοκάπηλοι ή πλιατσικολόγοι οι ληστές;
Την ώρα που οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναζητά στοιχεία για το DNA των δύο ληστών, οι Αρχές προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ τους. Ήταν
αρχαιοκάπηλοι ή πλιατσικολόγοι, οι ληστές που χτύπησαν το μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας; Είχαν συγκεκριμένο στόχο ή πρόκειται για προβοκατόρικο χτύπημα;

Οι Αρχές προσπαθούν μέσα από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του μουσείο, εντός και εκτός, - τη μοναδική άμεση επαφή με την εικόνα τους, να καταλάβουν στοιχεία για το χαρακτήρα και τη γνώση τους ως προς το αντικείμενο.

Εκείνο που φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες για τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι πως δεν πρόκειται για έμπειρους αρχαιοκάπηλους για άτομα που γνώριζαν τι θα πάρουν ή που ενεργούν κατ’ εντολή πελάτη τους.

Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κοινούς κλέφτες, ανθρώπους που έχοντας άγνοια, στοχοποίησαν το παλαιό μουσείο, σπάζοντας τις βιτρίνες, όχι με προσοχή απέναντι στα εκθέματα, αλλά με βιαστική μανία για να αρπάξουν ότι τους γυάλιζε στο μάτι, αγνοώντας την πραγματική αξία των εκθεμάτων.

Ίσως είχαν ακούσει ή ήλπιζαν ότι εκεί θα βρουν πράγματα αξίας, για αυτό και άρπαξαν βιαστικά - ενώ έσπαγαν στα «τυφλά» βιτρίνες – το χρυσό δαχτυλίδι. Είναι πιθανότερο οι δράστες να βρίσκονται κοντά, παρά εκτός Ελλάδας με τα κλοπιμαία, που αν εξαιρέσεις το χρυσό δαχτυλίδι, δεν αποτελούν αντικείμενα που θα ήθελε κάποιος συλλέκτης στην προσωπική του συλλογή διακαώς ώστε να δικαιολογεί μια τέτοια πράξη.

Και εκεί αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο της παραγγελίας, μπορεί να συμβεί ότι και στην διάρρηξη του μουσείο της Κορίνθου πριν από είκοσι χρόνια, όπου τα κλοπιμαία δεν άρεσαν στον «παραγγέλλοντα» και έμειναν απούλητα, οδηγώντας έτσι αρκετά αργότερα και μέσα από συγκυρίες στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Από την άλλη ίσως να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η υπόθεση ληστείας στο μουσείο της Ολυμπίας. Και αυτό γιατί η συνήθης πρακτική που ακολουθούν οι αρχαιοκάπηλοι είναι να «χτυπούν» τις στιγμές εκείνες που δεν θα γίνουν αντιληπτοί, ώστε να έχουν χρόνο να διαφύγουν και αφού για να τα καταφέρουν έχουν σχεδιάσει ολόκληρη επιχείρηση για να απενεργοποιήσουν τα συστήματα ασφαλείας των χώρων που επιλέγουν να δράσουν.

Με βάση αυτή την σταθερά, αποδεικνύεται το πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα φύλαξης του μουσείου στην Αρχαία Ολυμπία και από την άλλη ότι η Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καθυστέρησε να αντιδράσει με βάση τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να στείλει ελικόπτερα για έρευνες από αέρος από την πρώτη στιγμή και όχι ένα ελικόπτερο λίγο πριν νυχτώσει.

Ψάχνοντας το DNA των ληστών
Διευρύνονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της ληστείας στο παλαιό μουσείο της Ολυμπίας ή στοιχείων που θα οδηγήσουν σε αυτούς. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει στείλει τους καλύτερους της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στην Ηλεία για να ψάξουν σε βάθος και σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου να φτάσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Χθες για δεύτερη ημέρα έγινε διερεύνηση των χώρων του μουσείου, ενώ το προσωπικό της Δ.Ε.Ε. συνέχισε στο προαύλιο αλλά και στο δρόμο από τον οποίο φαίνεται πως έφυγαν οι δράστες. Εκεί είχαν σκεπαστεί σημεία με ίχνη από τις πατημασιές, ενώ ερευνήθηκαν και σημεία όπως ο πυλώνας με το σύστημα πυρόσβεσης απέναντι από το μουσείο όπου οι δράστες πιθανότατα να κρύφτηκαν ή αν ανέβηκαν για να παρακολουθούν κινήσεις στο μουσείο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι περιπολίες από θαλάσσης – στην περίπτωση που πρόκειται για επαγγελματίες αρχαιοκάπηλους – και τα μπλόκα σε πολλά σημεία ανά την Πελοπόννησο και την Ελλάδα..

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup