Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αμπούλες υδροκυανίου, το οποίο είναι ισχυρότατο δηλητήριο. Οι αμπούλες αυτές δεν παρασκευάζονται ούτε κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα που σημαίνει ότι όσοι τις έχουν στα χέρια τους τις προμηθεύτηκαν με παράνομο τρόπο.
Πρόσφατα τα υπολείμματα μιας τέτοιας «τοξικής βόμβας» συνέλεξε η Γεωργία Παναγοπούλου από το Μπόρσι , η οποία λίγο έλειψε να χάσει το σκυλί της ενώ κινδύνεψε και η υγεία της (έχει υποβληθεί σε εξετάσεις και αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα).
Η κα Παναγοπούλου παρέδωσε την παγίδα δηλητηρίου στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ανδραβίδας της Π.Ε. Ηλείας ενώ ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας καθώς και το Δασαρχείο Αμαλιάδας δεδομένου ότι πέρα από το σκύλο της διαπίστωσε ότι φρικτό θάνατο βρήκε από ένα τέτοιο δόλωμα και μία αλεπού. Μάλιστα, όπως δήλωσε η ίδια στην «ΠΡΩΤΗ», σκέπτεται σοβαρά να υποβάλλει μηνύσεις καθώς πρέπει να αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι προμηθεύονται αυτά τα τοξικά δολώματα βάζοντας σε κίνδυνο, εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους, πέρα από τα ζώα, ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Τοξικολογική εξέταση
Όπως τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Κτηνίατρος του Κτηνιατρικού Κέντρου Ανδραβίδας Γιώργος Χατζηπανταζής το κομμάτι από παγίδα δηλητηρίου που προσκόμισε η κα Παναγοπούλου βρέθηκε κοντά στο σπίτι της.
«Το έφαγε κάποιο από τα ζώα της και γλύτωσε κυριολεκτικά από θαύμα με τη βοήθεια κτηνιάτρου από τα Λεχαινά. Η ίδια η κα Παναγοπούλου επειδή παρέμεινε πολλές ώρες με το σκυλί της πήρε από το δέρμα ή εισέπνευσε κάποια δόση δηλητηρίου και έχει και αυτή συμπτώματα δευτερογενούς δηλητηρίασης. Όσο για το ζώο που έφαγε τη φόλα ενδεχομένως γλύτωσε επειδή είχε παραμείνει αυτή έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα και με κάποιο τρόπο είχε διαρραγεί. Να σημειώσω ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας το περίβλημα λειώνει και είναι ποιο εύκολο να διαχυθεί το δηλητήριο στο περιβάλλον.» λέει χαρακτηριστικά.
Να αναφερθεί ότι τα υπολείμματα της δηλητηριώδους παγίδας εστάλησαν ήδη στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών όπου θα γίνει τοξικολογική εξέταση και θα σταλεί το αποτέλεσμα αν πράγματι πρόκειται για αμπούλα υδροκυανίου. «Αν είναι αυτό, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει πάρει δείγματα και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και απεδείχθη ότι ήταν υδροκυάνιο, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή με τέτοιο δηλητήριο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Το δηλητήριο αυτό παραμένει στο περιβάλλον αναλλοίωτο και ο μόνος τρόπος καταστροφής του είναι να καεί σε θερμοκρασία 900 βαθμών. Μπορεί να περάσει στο νερό ή στην τροφική αλυσίδα με ότι αυτό συνεπάγεται» εξηγεί ο κ. Χατζηπανταζής.
Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα
ο περίεργο της υπόθεσης είναι ότι τέτοια δολώματα υδροκυανίου δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. «Όπου κι αν βρίσκεται έχει διακινηθεί λαθραία και παράνομα. Κάποιοι το εισάγουν προφανώς από την Ασία. Ακόμη και οι ίδιοι ίσως να μην γνωρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αν κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο δόλωμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Να το συλλέξει με γάντια, να μην το περιεργαστεί ή το σπάσει. Να ειδοποιήσει αμέσως όλες τις αρμόδιες Αρχές. Είναι μεγέθους τριών , τεσσάρων εκατοστών, και πάχους όσο ένας μαρκαδόρος . Έχει λευκό χρώμα. Το περίβλημά του είναι από κερί και μέσα περιέχει αμπούλα σε υγρή ελαιώδη μορφή»
«Θα κινηθώ νομικά εναντίον τους…»
Από την πλευρά της η κα Παναγοπούλου απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν στα χέρια τους τέτοιες βόμβες δηλητηρίου να τις παραδώσουν στις αρχές διότι κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους όπως και τα ζώα τους.
«Προσωπικά έχω ενημερώσει Αστυνομία και Δασαρχείο. Έψαξα και στο διαδίκτυο και με έκπληξή μου διάβασα ότι το υδροκυάνιο είναι χημικό όπλο πολέμου άκρως επικίνδυνο. Όποιον ρώτησα αν είναι νόμιμο η απάντηση που έλαβα είναι ότι κυκλοφορεί παράνομα. Αυτή τη στιγμή έχω κάνει εξετάσεις και περιμένω τα αποτελέσματα για να δω αν το δηλητήριο έχει περάσει στον οργανισμό μου. Θα κάνω ότι πρέπει. Θα κινηθώ νομικά εναντίον εκείνων που έχουν και διακινούν εν έτη 2012 χημικά όπλα πολέμου ως παγίδες για ζώα» κατέληξε.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας" - Ρεπορτάζ του Δημήτρη Ζιάκα