Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια
Υπό τον συντονισμό των αρμόδιων Υφυπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή ολοκληρώθηκαν τα τρία πρώτα Σχέδια ΠΔ για την θεσμοθέτηση ισάριθμων Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) σε Κεφαλονιά, Οξιά και Χαλκιδική
Τον δρόμο για νέες επενδύσεις στην Yδατοκαλλιέργεια, έναν από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας με ποσοστό εξαγωγών της τάξης του 80%, ανοίγει η ολοκλήρωση της επεξεργασίας τριών Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για αποστολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θεσμοθέτηση ισάριθμων Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) σε Κεφαλονιά, Οξιά και Χαλκιδική από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υπό τον συντονισμό των αρμόδιων Υφυπουργών, κ. Δημήτρη Οικονόμου και κ. Φωτεινής Αραμπατζή, αντίστοιχα.
Τα συγκεκριμένα Σχέδια εκκρεμούσαν από το 2013 και 2014 αντίστοιχα! Τα Σχέδια αυτά θα λειτουργήσουν ως «οδηγός» για την γρήγορη ολοκλήρωση και έγκριση και των υπόλοιπων αντίστοιχων ΠΟΑΥ, που επίσης εκκρεμούν επί χρόνια.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες των δύο Υπουργείων ολοκλήρωσαν σε χρόνο εξπρές την απλοποίηση των διαδικασιών και την εκπόνηση των προδιαγραφών προκήρυξης του διαγωνισμού για τον ανάδοχο αξιολόγησης - αναθεώρησης του θαλάσσιου χωροταξικού, που έπρεπε να έχει ολοκληρώσει –καθώς αποτελεί υποχρέωση της χώρας- η προηγούμενη Κυβέρνηση από το 2016!
Επιπρόσθετα, με νομοθετική ρύθμιση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που κατατίθεται στη Βουλή, επιταχύνεται ακόμη περισσότερο η λειτουργία των μονάδων καθώς τίθεται ανώτατο χρονικό όριο έξι μηνών για την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας κάθε ΠΟΑΥ ενώ προβλέπεται η «σιωπηρή έγκριση» σε περίπτωση, που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκριθούν στο ανωτέρω διάστημα.
Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των τριών Σχεδίων ΠΔ οι αρμόδιοι Υφυπουργοί δήλωσαν:
Δημήτρης Οικονόμου:
«Ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας συνδέεται με μείζονα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Παράλληλα, οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) αποτελούν μια μορφή οργανωμένης χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων, που αντιδιαστέλλεται προς την άναρχη χωροθέτηση και δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις μονάδες. Επιπλέον, η υδατοκαλλιέργεια δεν τείνει να συγκεντρώνεται στις μεγάλες πόλεις αλλά ευδοκιμεί σε πολλά μέρη της χώρας, και συνεπώς συμβάλλει στην αποκέντρωση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Η ολοκλήρωση των τριών Σχεδίων ΠΔ απαίτησε την επίλυση ερμηνευτικών και διαδικαστικών προβλημάτων που είχαν οδηγήσει, ουσιαστικά, στο πάγωμα της έγκρισης Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας επί πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου, γίνονται πλέον εφικτές η γρήγορη ολοκλήρωση και των υπολοίπων αντίστοιχων σχεδίων, που επίσης εκκρεμούν επί πολλά χρόνια, και η δυναμική επανεκκίνηση του κλάδου.
Πέραν αυτών, θα ήθελα τέλος να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση ενός προγραμματικού στόχου της Κυβέρνησης, τη μετατροπή της χωροταξίας από παράγοντα παρεμπόδισης των επενδύσεων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, σε εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης με ισόρροπη στάθμιση περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων.»
Φωτεινή Αραμπατζή:
«Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των τριών πρώτων Σχεδίων ΠΔ για την θεσμοθέτηση ισάριθμων Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) και την επιτάχυνση των διαδικασιών αφ’ ενός για την αναθεώρηση του θαλάσσιου χωροταξικού αφ’ ετέρου την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας ΠΟΑΥ, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη των ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών. Η εξασφάλιση του αναγκαίου «ζωτικού χώρου» γίνεται σε μια εποχή, που ο εξαιρετικά δυναμικός αυτός τομέας της ελληνικής οικονομίας, με το βαθύ αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα ( πρώτη η Ελλάδα σε εξαγωγές στην ΕΕ, 12.000 θέσεις εργασίας και μάλιστα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές) δοκιμάζει τις οξείες συνέπειες του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με τον κλάδο, προκειμένου, με τα αναγκαία κοινοτικά και εθνικά εργαλεία, να συμβάλουμε στην σταθεροποίησή του.
Σταθεροποίηση απαραίτητη, προκειμένου το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τομέα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στην μετά κορωνοϊό εποχή. Η διευθέτηση της χωροταξίας τους είναι «κλειδί» για να μετουσιωθούν σε πράξη νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Ήδη, ολοκληρώσαμε την επεξεργασία των πρώτων τριών από τα 24 εκκρεμή Σχέδια ΠΔ για ΠΟΑΥ, που μας κληροδότησε η απελθούσα Κυβέρνηση καθώς από τα 25 Σχέδια, που έχουν υποβληθεί, επί των ημερών της, εγκρίθηκε μόλις ένα!
Το θετικό είναι ότι η επεξεργασία αυτών των τριών Σχεδίων λειτουργεί και ως «πιλότος» για την επεξεργασία των υπόλοιπων, άρα η εκφρασθείσα στην πράξη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών είναι βέβαιο ότι θα «συναντηθεί» με την κτηθείσα εμπειρία και τεχνογνωσία των αρμόδιων Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να «τρέξουν» πολύ γρηγορότερα.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό, κ. Δημήτρη Οικονόμου για την υποδειγματική συνεργασία και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον ζήλο και τον επαγγελματισμό, που επέδειξαν».