Ηλεία: Περιορισμένες προσδοκίες και απογοήτευση για τους αγρότες ύστερα από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ – “Άλυτα τα βασικά μας προβλήματα”
Της Δήμητρας Βέλμαχου
Mε απογοήτευση υποδέχθηκαν oi αγρότες της Ηλείας, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν κρίνονται ανεπαρκή για να στηρίξουν ουσιαστικά τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα σοβαρών προκλήσεων. Σε μια εποχή όπου η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται σκληρά από την κλιματική αλλαγή, την έλλειψη αρδευτικού νερού και τις καθυστερήσεις ή αποκλείσεις από τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, τα μέτρα όπως τονίζουν φαίνεται να στοχεύουν περισσότερο στη στήριξη των μεγάλων εκμεταλλεύσεων, παρά στο να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των μικρότερων παραγωγών.
Η παρατεταμένη ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες, μειώνοντας τις αποδόσεις και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Οι αγρότες βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση λύσεων για να διατηρήσουν βιώσιμες τις καλλιέργειές τους, ωστόσο η μείωση των υδάτινων πόρων δυσχεραίνει σημαντικά την κατάσταση.
Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη αρδευτικού νερού, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ αποτελούν βασικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις, τις οποίες όμως δεν φαίνεται να προσφέρουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Η έλλειψη αρδευτικού νερού αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τους αγρότες της Ηλείας καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τους παραγωγούς να αναζητούν στήριξη που να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες.
Δραστικές και στοχευμένες αποφάσεις στη ρίζα του προβλήματος ανέμενε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr o Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος αλλά απογοητεύτηκε.
“Αν δεν έχουμε νερό όλα τα άλλα τι να τα κάνουμε”
«Εμείς παρακολουθούμε από κοντά, ο αγροτικός τομέας όμως θέλει τολμηρά και αποφασιστικά βήματα. Αυτά είναι ασπιρίνες που λέμε. Από κει και πέρα όμως περιμένουμε ακόμα κι αυτά να δούμε αν υλοποιηθούν. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτά τα διεκδικούσαμε τα έχουμε ξαναπεί, αγροτικός τομέας. Δραστικές αποφάσεις. Για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για το πρόβλημα του νερού δεν αναφέρθηκε. Αν δεν έχουμε νερό όλα τα άλλα τι να τα κάνουμε».
Αποζημιώσεις από τις φωτιές και προβλήματα στον ΕΛΓΑ
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας και δεν τέθηκε στη ΔΕΘ, είναι η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από τις καταστροφικές φωτιές που έχουν πλήξει την περιοχή τα τελευταία χρόνια αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Πολλοί παραγωγοί εξακολουθούν να περιμένουν την οικονομική στήριξη που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.
Επιπλέον, ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν συμπορεύεται με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι αποζημιώσεις δεν είναι ανάλογες των ζημιών που υφίστανται και ότι οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και χρονοβόρες. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι κανόνες αποζημίωσης δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αφήνοντας πολλούς αγρότες ακάλυπτους.
Τα μέτρα της ΔΕΘ και η αίσθηση αδικίας
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ βρίσκουν τους αγρότες της Ηλείας να πιστεύουν ότι ευνοούν κυρίως τους μεγάλους αγρότες και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, αφήνοντας στο περιθώριο τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Οι αγρότες της Ηλείας βρίσκονται σε δεινή θέση, με τις προσδοκίες τους για την υλοποίηση των μέτρων να είναι περιορισμένες.
Ο αγροτικός κόσμος του νομού, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, αναζητούν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε σε σχετική δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης ο οποίος παρέθεσε ένα προς ένα τα προβλήματα των αγροτών που εξακολουθούν να αναμένουν λύση.
“Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης”
«Η πραγματικότητα είναι η εξής: Αυτά όλα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Δεν έχει να κάνει με τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι μικρομεσαίοι αγρότες τα τελευταία χρόνια βιώνουμε έντονα την μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, που στην σταφίδα και σε άλλα προϊόντα η παραγωγή είναι κάτω από το μισό. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές ούτε στις φωτιές τις τελευταίες που οι αγρότες δεν έχουν πάρει τίποτα σε πολλές περιοχές, ούτε στις ζημιές γενικά με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εισόδημα των αγροτών και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Όσο για την επιστροφή φόρου του πετρελαίου, εμείς δεν ζητάμε επιστροφή φόρου. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Γιατί δεν το κάνει αυτό; Δεν θέλει να στηρίξει τους αγρότες;
Θέλουν να συγκεντρώσουν την παραγωγή σε λίγα χέρια. Και με την πανώλη θανατώνει τα ζώα με αποτέλεσμα οι αγρότες να χάνουν τα έσοδά τους, να μην αναπληρώνεται το εισόδημα τους και να μην αποζημιώνονται. Μία προβατίνα για παράδειγμα κάνει πάνω από 300 € και αποζημιώνεται με 100 €. Εμείς για αυτά μιλάμε και για αυτά παλεύουμε όπως και για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σε πολλά προϊόντα όπως και με την σταφίδα δεν έχουμε εισόδημα. Είναι τέταρτη χρονιά χαμένη. Δεν έχουν εισόδημα. Πόσοι θα μπορέσουν να κρατηθούν; Ήδη έχουν αρχίσει και κόβουν και ξεριζώνουν. Δεν είναι πολιτική αυτή και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αφορούν εμάς.
Αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με αποτέλεσμα εμείς να πεταχτούμε έξω. Και όταν βγαίνουμε στον δρόμο έχουμε τα δικαστήρια. Δεν πτοούμαστε όμως και συνεχίζουμε».