Συνεργασία μεταξύ Σλοβενίας και Ελλάδας για τους Επικονιαστές και τη Μελισσοκομία
Σε συμβολική φύτευση μελισσοκομικών φυτών, στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ (20.5.2023).
Η εκδήλωση σηματοδοτεί και την έναρξη της τριμερούς συνεργασίας για την εκπόνηση κοινού έργου με τον Βοτανικό Κήπο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Διατήρηση οικοσυστημάτων για τους επικονιαστές και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους επικονιαστές και τη μελισσοκομία».
Με αφορμή την τριμερή συνεργασία η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελληνική ΔημοκρατίαTamara Weingerl Požar, αναφέρει:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε τη μέρα αυτή το 2017 με πρωτοβουλία της Σλοβενίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (FAO). Οι μέλισσες και οι επικονιαστές εν γένει είναι το κλειδί για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Για παράδειγμα, κάθε τρίτη μπουκιά φαγητού που τρώμε εξαρτάται από επικονιαστές. Τα έντομα αυτά είναι επίσης το κλειδί για την υγεία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Σχεδόν το 90% των άγριων φυτών του κόσμου εξαρτώνται από τους επικονιαστές για την αναπαραγωγή τους.
Η Σλοβενία έχει παράδοση αιώνων στη μελισσοκομία. Ήδη από το 1770, η Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία διόρισε τον Anton Janša από το Kranj της Σλοβενίας ως τον πρώτο δάσκαλο της μελισσοκομίας στο Βασίλειο των Αψβούργων. Σήμερα, οι Σλοβένοι μελισσοκόμοι είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο ως κορυφαίοι στον τομέα τους, με εξαιρετική οργάνωση. Εκτρέφουν τις μέλισσες τους με τρόπο φιλικό προς τα ίδια τα έντομα και βιώσιμο. Οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους εκτιμώνται ιδιαίτερα και αποτελούν παράδειγμα για χιλιάδες μελισσοκόμους ανά τον κόσμο.
Για το λόγο αυτό, η Σλοβενία είναι εξαιρετικά ευγνώμων για την ισχυρή παγκόσμια υποστήριξη που έχει λάβει στην πρωτοβουλία της να ενισχύσει τη συλλογική προστασία των επικονιαστών κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης αυτή ημέρας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Μελισσών στις 20 Μαΐου είναι μια ευκαιρία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών και για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία τους. Χιλιάδες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως από το 2018.
Η Σλοβενία σε συνεργασία με άλλα κράτη έχει συνδιοργανώσει περισσότερες από 300 σχετικές δράσεις σε όλες τις ηπείρους. Η συζήτηση σχετικά με τους επικονιαστές έχει ενταχθεί σε πολλά σχολικά προγράμματα σπουδών, στον πολιτικό διάλογο, σε ερευνητικά προγράμματα, σε επιχειρηματικά σχέδια και σε γεωργικές πρακτικές. Πέρα από τους επικονιαστές, μερικά ακόμα εμβληματικά έργα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας είναι, η ενδυνάμωση των θυμάτων από τις νάρκες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των Αφγανών γυναικών-προσφύγων στο Ιράν, η στήριξη της διαβίωσης των αυτόχθονων κοινοτήτων στον Αμαζόνιο που φροντίζουν απειλούμενα είδη αυτόχθονων επικονιαστών.
Είναι μεγάλη τιμή που στις 17 Μαΐου 2023 η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελληνική Δημοκρατία, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησαν ένα Κοινό Πρόγραμμα για τη Διατήρηση του Οικοσυστήματος των Επικονιαστών και την Ευαισθητοποίηση για τους Επικονιαστές και τη Μελισσοκομία. Με τη συμβολική φύτευση των πρώτων μελισσοκομικών φυτών στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκινήσαμε ένα έργο που πρόκειται να συνεχιστεί το φθινόπωρο με φύτευση και άλλων φυτών. Επιπλέον, το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί και η έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της Σλοβενικής Μελισσοκομικής Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος η προσφορά βοήθειας για την αποκατάσταση του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και για την ευαισθητοποίηση του κοινό στην Ελλάδα για τη σημασία των επικονιαστών και της μελισσοκομίας.
Έχω τη βεβαιότητα, ότι αυτό το Κοινό Πρόγραμμα θα θέσει τα θεμέλια για την έναρξη περαιτέρω συνεργασίας και σε άλλους τομείς στη Δυτική Ελλάδα. Το Κοινό Πρόγραμμα, εκτός από το να ενισχύει τις ήδη άριστες σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας, θα συμβάλει επίσης στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίση που επηρεάζει και τους επικονιαστές.
Η έναρξη αυτής της συνεργασίας κατέστη δυνατή με τη δέσμευση και το θετικό πνεύμα όλων των εμπλεκομένων από τη Σλοβενία και την Ελλάδα. Ειδικότερα, καθοριστική ήταν η διευκόλυνση που μας παρείχε η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ. Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τους εθελοντές φοιτητές.Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ! Bee-Engaged».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε: «Πρόσφατα φιλοξενήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Tamara Weingerl Požar. Στο πλαίσιο των συζητήσεων μας για την ανάπτυξη συνεργασιών σε αγροτο-περιβαλλοντικά και άλλα θέματα αποφασίσαμε να εκκινήσουμε τη συνεργασία μας μέσα από ένα Κοινό Πρόγραμμα που αφορά τις μέλισσες και τους επικονιαστές. Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, η ΠΔΕ μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Πρεσβεία της Σλοβενίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν συμβολική φύτευση μελισσοκομιών φυτών. Το Κοινό Πρόγραμμα με τίτλο «Διατήρηση του Οικοσυστήματος των Επικονιαστών και την Ευαισθητοποίηση για τους Επικονιαστές και τη Μελισσοκομία» στοχεύει στην προστασία των μελισσών και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τη σημασία των επικονιαστών στην επισιτιστική ασφάλεια, στην περιβαλλοντική αειφορία και στην οικονομία· καθώς ο μελισσοκομικός κλάδος είναι σημαντικός για την περιφερειακή αλλά και την εθνική οικονομία. Οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν το πρώτο βήμα για την θεμελίωση μιας ισχυρής συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Σλοβενίας από την οποία αναμένουμε θετικό αποτύπωμα στη περιφέρειά μας. Είναι επίσης, αποτέλεσμα των προσπαθειών για μια εξωστρεφή και ισχυρή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αναπτύσσει συνεργασίες με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς εντός και εκτός συνόρων με γνώμονα την κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών της».
Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαϊμης, τόνισε: «Φυτεύσαμε συμβολικά αρωματικά φυτά (δάφνη, θυμάρι, δενδρολίβανο) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για μια εξωστρεφή Δυτική Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία. Η παγκόσμια ημέρα των μελισσών καθιερώθηκε στον ΟΗΕ με πρόταση της Σλοβενίας και για τον λόγο αυτό η χώρα αυτή προωθεί και δημιουργία κήπων για την προσέλκυση των μελισσών και γενικά των επικονιαστών, καθώς ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο στην διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και στην διατήρηση της ισορροπίας της φύσης».
Επίσης, ο Καθ. Παναγιώτης Δ. Δημόπουλος, Βοτανική και Οικολογία, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας οργανώσαμε στον Βοτανικό Κήπο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμβολική φύτευση μελισσοκομικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας (Laurus nobilis-δάφνη, Thymbra capitata-θυμάρι, Salvia officinalis) προκειμένου να επισφραγίσουμε την έναρξη ενός κοινού έργου με θέμα: «Διατήρηση οικοσυστημάτων για τους επικονιαστές και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους επικονιαστές και τη μελισσοκομία. Με τη συμβολική φύτευση των πρώτων μελισσοκομικών φυτών ξεκινήσαμε ένα έργο που θα συνεχιστεί το φθινόπωρο με τη φύτευση και άλλων φυτών. Επιπλέον, το φθινόπωρο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Μελισσοκομίας της Σλοβενίας και του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος είναι να συμβάλει στην αποκατάσταση του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα σχετικά με τη σημασία των επικονιαστών και της μελισσοκομίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για την εκκίνηση μιας επωφελούς μακροχρόνιας συνεργασίας ανάμεσα στην «Ακαδημία Μελισσοκομίας» με τον Βοτανικό Κήπο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την ενεργή συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εδραίωση της εν λόγω συνεργασίας.
Θα εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο τριών προτεραιοτήτων:
I: Βελτίωση της γνώσης σχετικά με την μείωση των επικονιαστών, τα αίτια και τις επιπτώσεις της
II: Βελτίωση της διατήρησης των επικονιαστών και αντιμετώπιση των αιτιών της μείωσής τους
III: Κινητοποίηση της κοινωνίας και προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού και της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα»
(Δελτίο Τύπου)