Πρωτογενής Τομέας

Καλαμπόκι: Ζημιές από τον καιρό και προβληματισμός για τη μείωση των κοπαδιών

Καλαμπόκι: Ζημιές από τον καιρό και προβληματισμός για τη μείωση των κοπαδιών

Το υψηλό κόστος ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρικό) δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους παραγωγούς, όπως επίσης και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού φέτος στη χώρα μας, αν και σε περιοχές όπου πέρασαν μπουρίνια το τελευταίο διάστημα δεν λείπουν και οι ζημιές. Οι παραγωγοί έχουν επωμιστεί μεγάλα κόστη και ελπίζουν να κρατηθεί ψηλά η τιμή, όμως ανησυχούν παράλληλα από τη μείωση των κοπαδιών.

Για τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού σε διάφορες περιοχές του νομού Σερρών κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη Σερρών. Όπως μας ανέφερε: «τα καλαμπόκια εδώ πήγαιναν πολύ καλά μέχρι να έρθει η τελευταία σοβαρή κακοκαιρία που διέλυσε στην κυριολεξία πολλές καλλιέργειες. Οι περισσότερες ζημιές σε καλαμπόκια από χαλάζι και ανεμοθύελλα εντοπίζονται στους δήμους Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης. Υπήρχαν καλαμπόκια που είχαν φτάσει σε ύψος στα 2 και 2,5 μέτρα. Δυστυχώς τα πιο πολλά στρέμματα εδώ έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή και οι παραγωγοί θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Απαιτείται η πολιτεία να δράσει άμεσα με αποζημιώσεις. Το κοκό είναι ότι πλέον το καλαμπόκι δε μπορεί να μπει ως επίσπορη σε χωράφια με άλλα προϊόντα γιατί έχουν πέσει ισχυρά ζιζανιοκτόνα. Έτσι, πάει και αυτή η εναλλακτική. Αρκετός κόσμος εδώ δελεάστηκε φέτος και έβαλε καλαμπόκι λόγω του ότι πριν τις σπορές, οι τιμές ήταν στα επίπεδα των 33-35 λεπτών το κιλό. Ακόμα και σήμερα η τιμή παραμένει ψηλά και με αυτές τις ζημιές θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, αφού θα λείψει προϊόν από τις περιοχές μας».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου λέει στον ΑγροΤύπο ότι η καλλιέργεια του καλαμποκιού εξελίσσεται ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τον ίδιο: «τα καλαμπόκια έχουν πάρει αρκετό ύψος. Προβλήματα γενικώς δεν υπάρχουν, πέρα από κάποιες ζημιές που καταγράφηκαν στην περιοχή από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Ψεκασμοί δεν γίνονται τώρα στα καλαμπόκια γιατί έχουν πάρει πολύ ύψος, παρά μόνο με drones. Έτσι οι περισσότεροι παραγωγοί εφαρμόζουν λίπανση κυρίως Άζωτο 5-6 κιλά το στρέμμα και μέχρι να συμπληρωθούν οι 30 μονάδες που απαιτούνται. Από άποψη τιμών, οι τιμές τώρα είναι πολύ υψηλές, άνω των 30-32 λεπτών το κιλό, με αποτέλεσμα οι κτηνοτροφικές μονάδες, να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο θερισμός του καλαμποκιού στην περιοχή μας αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο. Πριν τις σπορές, υπήρξε μια φημολογία ότι θα μπει συνδεδεμένη ενίσχυση στο προϊόν και αρκετός κόσμος στράφηκε στο εν λόγω προϊόν, όμως υπάρχει ακρίβεια στην αγορά και κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος τι θα συμβεί το φθινόπωρο με τις τιμές».

Ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου Αγρινίου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει προϊόν μας είπε τα ακόλουθα: «καλαμπόκια υπάρχουν, αλλά οι παραγωγοί δεν τα δίνουν φθηνά. Η ζήτηση σε γενικές γραμμές όμως έχει πέσει. Ως συνεταιρισμός πουλάμε 17 ευρώ το σακί κομπλέ. Πέρσι υπήρχε πρόβλημα με την επάρκεια, φέτος όχι. Υπάρχει προϊόν, αλλά είναι ακριβό για τις κτηνοτροφικές μονάδες και επίσης μειώνεται ο ζωικός πληθυσμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν. Εκτιμώ πως στα πρόβατα η μείωση του πληθυσμού των κοπαδιών είναι σήμερα στο 30%».

Σύμφωνα με τον Κώστα Μερτζεμέκη, παραγωγό και έμπορο από το Κιλκίς, οι τιμές στα προθεσμιακά για το καλαμπόκι καταγράφουν διόρθωση και κυμαίνονται πλέον κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό.

Τέλος ένας αγρότης από την περιοχή του δήμου Κιλελέρ Λάρισας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μπήκαν φέτος στην περιοχή μας καλαμπόκια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια με το κόστος του ηλεκτρικού στα ύψη και τη ρήτρα αναπροσαρμογής τα πράγματα είναι δύσκολα. Για το καλαμπόκι το κόστος για το ρεύμα που απαιτείται για την άρδευση αγγίζει τα 180 ευρώ, καθώς πληρώνουμε φέτος την κιλοβατώρα 22,5 λεπτά αντί για 17 πέρσι. Ελπίζουμε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές γιατί τα κόστη παραγωγής είναι κάτι παραπάνω από δυσβάσταχτα. Εκτός αυτού φέτος αναμένεται λόγω πετρελαίου και αύξηση στο κόστος αλωνισμού. Από τα 15 ευρώ πέρσι το στρέμμα, θα πάει παραπάνω».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup