Πρωτογενής Τομέας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εφαρμογή αποτελεσμάτων monitoring – Πώς θα λειτουργήσει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εφαρμογή αποτελεσμάτων monitoring – Πώς θα λειτουργήσει

Πώς θα γίνονται οι διορθωτικές αλλαγές στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων ως υποχρεωτικό στοιχείο του ολοκληρωμένου συστήματος (AMS) στο σύνολο της επικράτειας για τα καθεστώτα της βασικής εισοδηματικής στήριξης, παρεμβάσεις σχετικά με φυσικούς ή άλλους ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς, συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης νέων γεωργών, της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης των καλλιεργειών ρυζιού και αραβόσιτου, έχει θεσπίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της ΕΑΕ.

Μάλιστα, από το επόμενο έτος (ΕΑΕ 2024) θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καθεστώτα με βάση την έκταση βάσει του άρθρου 10 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 1173/2022: «1. Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις ενίσχυσης για παρεμβάσεις με βάση την έκταση στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος…».

Το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων στοχεύει στην ίση μεταχείριση των παραγωγών και επιτρέπει τις αλλαγές στις αιτήσεις, όπου εντοπίζεται πιθανή μη συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές διατάξεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας (Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 1173/2022: άρθρο 7: «5. Οι τροποποιήσεις ή οι αποσύρσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση των επίσημων διαύλων επικοινωνίας που καθορίζονται από το κράτος μέλος…» και άρθρο 10 «8. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στους δικαιούχους τις πληροφορίες σχετικά με τα εκτάρια για τα οποία δεν πληρούνται οι σχετικοί όροι επιλεξιμότητας…»), ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, μέσω προδιαγεγραμμένου καναλιού επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η μη-συμμόρφωση και η τυχόν επιβολή ποινών.

Αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων, μέσω προδιαγεγραμμένου καναλιού επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η μη-συμμόρφωση και η τυχόν επιβολή ποινών

Η εφαρμογή

Για το λόγο αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέπτυξε την «Εφαρμογή Αποτελεσμάτων Monitoring» εντός της ΕΑΕ 2023 μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενημερώνονται ενός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής μη συμμόρφωσης και θα ενημερώνουν τον Οργανισμό για τις ενέργειές τους.

Με τις ενέργειες αυτές είναι δυνατόν, αφ’ ενός να διορθώσουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αφ’ ετέρου να αποδείξουν ότι τα αγροτεμάχιά τους είναι σύμμορφα με τους κανόνες επιλεξιμότητας.

Αναλυτικές οδηγίες χρήσης της εφαρμογής θα αναρτηθούν: στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ΕΑΕ 2023.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:

– Θα υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής. Η κάθε ανάρτηση δεν θα αφορά στο σύνολο των τεμαχίων των παραγωγών. Θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ να ελέγχουν σε ποια αγροτεμάχια αφορά η κάθε ανάρτηση. Τονίζεται ότι οι αναρτήσεις αφορούν μεμονωμένα αγροτεμάχια κι όχι το σύνολο της δήλωσης.

– Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσματα στην εφαρμογή διεπαφής. Θα ανακοινώνεται στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ η κάθε μία ανάρτηση καθώς και μέχρι πότε θα είναι δυνατή η ενέργεια/απάντηση από τους ενδιαφερόμενους.

– Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ συνίσταται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή διεπαφής προκειμένου να ενημερώσουν για τις πιθανές ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

– Σε περίπτωση τροποποίησης του αγροτεμαχίου, το αγροτεμάχιο θα εξεταστεί εκ νέου και το επικαιροποιημένο αποτέλεσμα θα φορτωθεί στην εφαρμογή διεπαφής.

– Για τα αγροτεμάχια για τα οποία μετά από επανειλημμένες ειδοποιήσεις δεν έχει γίνει αποστολή αποδεικτικών στοιχείων ή κάποια τροποποίηση στη δήλωση τους, θα λαμβάνουν τη σήμανση «κόκκινο».

«Πράσινα», «κόκκινα» «κίτρινα» ή «λευκά» αγροτεμάχια

Το Σύστημα Παρακολούθησης δεν δίνει ως αποτέλεσμα μετρηθείσα έκταση. Τα αγροτεμάχια μέσω του Σύστηματος Παρακολούθησης χαρακτηρίζονται ως «πράσινα», «κόκκινα» «κίτρινα» ή «λευκά».

«Πράσινο» σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου (sub για το σύνολο των Νομών, ilots, subilots extra).

To «κόκκινο» σημαίνει ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο

Για το «κίτρινο» απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.

Το «λευκό» σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιοδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.

Σημαντική επισήμανση A: Για τα αγροτεμάχια τα οποία έλαβαν τη σήμανση «κόκκινο» κατά την πληρωμή προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023, θα σταλούν ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες. Τα αγροτεμάχια τα οποία θα συμπεριληφθούν σε δείγμα κλασικού επιτοπίου ελέγχου (λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα, μέτρα ΠΑΑ κλπ.), θα εξαιρούνται αυτομάτως του ελέγχου Παρακολούθησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η αίτηση.

Σημαντική επισήμανση B: Δεν θα λαμβάνονται υπόψη γραπτά αιτήματα επανεξέτασης, αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες κλπ. Η επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής διεπαφής

Oι επιτρεπόμενες αλλαγές

Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:

– Καλλιέργεια

– Ποικιλία

– Αφαίρεση αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτου

– Ψηφιοποίηση – διαγραφή αγροτεμαχίου

– Κατάτμιση («σπάσιμο» αγροτεμαχίου σε περισσότερα μέρη)

– Διαγραφή

Μη Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:

– Προσθήκη αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτο

– Προσθήκη αγροτεμαχίου

Δείτε τις οδηγίες χρήσης εφαρμογής διεπαφής ΕΔΩ

Δείτε τις οδηγίες ψηφιοποίησης για ανάρτηση ΕΔΩ

Δείτε τα παραδείγματα ψηφιοποίησης για ανάρτηση – δημοσίευση ΕΔΩ

Δείτε τη διαδικασία λήψης Geotagged, photos, monitoring 2023 ΕΔΩ

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup