Όπως επισημαίνει το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), το 2022 η ανάκαμψη των εξαγωγών σε συνδιασμό με την ενίσχυση των τιμών στα ιταλικά τυριά έφερε θετικά αποτελέσματα στον γαλακτοκομικό κλάδο της χώρας.
Όπως επισημαίνει το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), το 2022 η ανάκαμψη των εξαγωγών σε συνδιασμό με την ενίσχυση των τιμών στα ιταλικά τυριά έφερε θετικά αποτελέσματα στον γαλακτοκομικό κλάδο της χώρας.
Συγκεκριμένα οι τιμές χονδρικής του τυριού Pecorino Romano (παράγεται από πρόβειο γάλα) , που αντιπροσωπεύει το κορυφαίο προϊόν της ιταλικής αγοράς, αυξήθηκαν ιδιαίτερα από το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αύξηση έφτασε στο +30% τον Ιούνιο του 2022, με τιμή πάνω από 11 ευρώ/κιλό.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κατακόρυφη άνοδο στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, η οποία στη Σαρδηνία, τον Ιούνιο του 2022, ξεπέρασε τα 1,03 ευρώ / 1 λίτρο (με ΦΠΑ), σημειώνοντας αύξηση άνω του 18,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Όμως παρά την άνοδο της τιμής γάλακτος οι Ιταλοί κτηνοτρόφοι είχαν πρόβλημα από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (13,2% για τις τιμές των ζωοτροφών το πρώτο εξάμηνο του 2022). Το ISMEA τονίζει ότι παραμένουν τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα των ζωοτροφών και στην βόσκηση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των καταστροφών από τις πυρκαγιές.
Επίσης αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν στις εξαγωγές τυριών της Ιταλίας από τις αλλαγές στην συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ και δολαρίου, αναφέρει το ISMEA.