Επικαιρότητα

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι ελαιοπαραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας – Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι ελαιοπαραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας – Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι ελαιοπαραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυριότερο την παρατεταμένη ανομβρία που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας, Πελοπίου και Ζαχάρως Ηλείας, Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», καθώς και των τριών Ομοσπονδιών από τους τρεις νομούς της περιοχής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επιπλέον σύλλογοι από την Ακτίου – Βόνιτσας, Αγρινίου, Κατούνας, Καρδαμά, Χειμαδιού – Σοπίου, Ξυλοκέρας, Αμαλιάδας, Ερυμάνθου, Ωλενίας και Ζακύνθου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας. Όπως τονίστηκε, οι παραγωγοί πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν επαρκείς αποζημιώσεις. Το μεγαλύτερο πλήγμα φέτος είναι η ξηρασία, που έχει προκαλέσει απώλειες έως και 80% της παραγωγής, με τις βροχοπτώσεις να έχουν φτάσει πολύ αργά για να αποτρέψουν τη ζημιά. Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος άρδευσης λόγω των συχνών ποτισμάτων, που αύξησαν τις δαπάνες ρεύματος.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε επίσης η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, με τα λιπάσματα και τα εφόδια να έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ενώ όπως υπογράμμισαν οι ελαιοπαραγωγοί δεν προστατεύονται επαρκώς από το κράτος, με τις οι ασθένειες όπως ο δάκος, να επιβαρύνουν την παραγωγή και να αυξάνουν το κόστος.

Οι ελαιοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου. Θα συμμετάσχουν επίσης στις απεργιακές συγκεντρώσεις της πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου και σε συλλαλητήρια που θα οργανωθούν στις 29 Νοεμβρίου σε κάθε νομό της Δυτικής Ελλάδας. Η μαζική συμμετοχή με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα είναι επίσης στα σχέδιά τους, εντείνοντας την πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις των παραγωγών είναι η μεταρρύθμιση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να περιλαμβάνει αποζημιώσεις για ζημιές από ξηρασία και άλλες συνθήκες που δεν καλύπτονται μέχρι τώρα, η μείωση του κόστους παραγωγής, η διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς και η προστασία τους από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα