Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέα Φίλια πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου τ.ε. αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. στα γραφεία της Π.Δ.Ε. στην Πάτρα.
Από την πλευρά του Παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Τάσος Τσάκωνας, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Νιφόρας και τα μέλη της Δ.Ε. κ.κ. Θανάσης Πετρόπουλος και Γιώργος Σταμούλης ενώ από την Π.Δ.Ε. συμμετείχαν επίσης, ο κ. Σάββας Βλάχος - Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας, ο κ. Κώστας Μήλιος - Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και ο κ. Σπύρος Παπασπύρου - Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Η ατζέντα των θεμάτων της συνάντησης αφορούσε κύρια στον Πρωτογενή Τομέα και στην πρόθεση των δύο φορέων για εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας με σκοπό την εξεύρεση λύσεων – μέσω της κατάθεσης προτάσεων – σε προβλήματα που ταλανίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ειδικότερα, αναλύθηκαν προτάσεις για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, κυρίως σε ότι αφορά στη διαχείριση του αρδευτικού νερού και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας. Κοινός τόπος υπήρξε, η ανάγκη για τη λειτουργία Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων της εξοικονόμησης του αρδευτικού νερού.
Ακολούθως, τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη για πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού στις γεωτεχνικές υπηρεσίες προκειμένου για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους. Αποδόθηκαν φυσικά, τα εύσημα στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας για τη διαχείριση της κρίσης με τις ζωονόσους που έπληξαν και την περιοχή μας, παρά την υποστελέχωσή της.
Η εκπαίδευση των αγροτών και των κτηνοτρόφων ήταν ένα ακόμα θέμα συζήτησης, το οποίο μάλιστα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, με τις δύο πλευρές να τονίζουν τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων με την πρωτογενή παραγωγή, μερών.
Επιπλέον, έγινε αναφορά σε συνεργασίες της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου κατά το παρελθόν όπως π.χ. για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις πυρκαγιές του 20211 στην Ηλεία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι η αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολυεπίπεδων σύγχρονων προκλήσεων απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά από όλους και άμεσες λύσεις, οι οποίες θα προκύπτουν μέσω συνεργειών, πάντα με πρωταγωνιστή την διεπιστημονική γνώση.
(Δελτίο Τύπου)