Για το θέμα ο δήμος έχει κάνει προσπάθεια για την περισυλλογή και τη διαχείρισή τους και ο δήμαρχος έχει απευθυνθεί στον Εισαγγελέα, αλλά λύση δεν έχει δοθεί.
Προβλήματα με τα ίδια ανεπιτήρητα ζώα υπάρχουν και σε ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος, ενώ ζητήματα εξακολουθούν να υφίστανται και σε χωριά του Ταϋγέτου.
Το σοβαρό αυτό ζήτημα έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Θεοδωρακόπουλος.
Σημείωσε ότι στον Αριστομένη, τη Χορεύτρα, την Πλατανόβρυση,την Ανω – Κάτω Βούταινα, το Μηλιώτη και την Πελεκανάδα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με αδέσποτα, ανεπιτήρητα μοσχάρια. Παρατήρησε πως “οι άνθρωποι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε σταφίδες, συκιές, καρυδιές και λίγες μηλιές. Δεν υπάρχει αγρότης που να μην έχει πάθει ζημιές”. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα βάζουν περιφράξεις με ρεύμα, που κοστίζει 10.000 ευρώ, για να κλείσεις ένα κτήμα 7 στρεμμάτων.
“Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε σημείο απελπιστικό”, επεσήμανε ο Κ. Θεοδωρακόπουλος.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος συμφώνησε ότι υπάρχει ζήτημα σε Βούταινα και Πλατανόβρυση, στον χώρο που συνορεύει με το Μαργέλι. Ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με το πρόβλημα, έχει κάνει δύο φορές διαγωνισμό, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος, ο κατάλληλος άνθρωπος που να έχει αδειοδοτημένο στάβλο, να μπορεί να τα περισυλλέξει και να τα φιλοξενήσει.
“Είχε βρεθεί ένας που είχε υπογράψει με τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, αλλά δεν ανέλαβε ποτέ δράση”, είπε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε πως “έχουμε πάρει μια αρμοδιότητα, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε λύση” και παραδέχθηκε ότι “η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο εδώ και δύο χρόνια”.
Μάλιστα, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι έχει κάνει αναφορά και στον Εισαγγελέα και υπάρχει δικαστική διαδικασία. Οπως είπε, “έκανα γραπτή αναφορά για να μας δώσει λύση ο Εισαγγελέας και ανέφερε ότι τον επισκέφθηκε και τον ενημέρωσε για το πρόβλημα και την αδυναμία του δήμου να ανταπεξέλθει.
“Εχουν πολλαπλασιαστεί, είναι σοβαρό το θέμα και το ίδιο θέμα υπάρχει και στην Αλαγονία”, κατέληξε ο δήμαρχος Μεσσήνης.
ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2023
Το σοβαρό πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα βοοειδή είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και στις 25 Ιουλίου 2023.
Τότε το θέμα είχε θέσει ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Λάσκαρης, κάνοντας λόγο για σοβαρό πρόβλημα με ανεπιτήρητα ζώα, με αγελάδες, που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες στην Κάτω Βούταινα και είχε ζητήσει να συσταθεί η επιτροπή που προβλέπεται
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ζητήσει να δοθεί λύση, να ληφθούν δραστικά μέτρα από άλλη αρμόδια κρατική αρχή, καθώς ο δήμος δεν μπορεί να δώσει λύση.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Σοβαρό πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα βοοειδή αντιμετωπίζει κατά καιρούς και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.
Τον Ιούλιο του 2022 ο δήμος είχε προγραμματίσει την ανάθεση της περισυλλογής και διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και επιλυθεί το πρόβλημα των ανεπιτήρητων βοοειδών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”, “πρόκειται για το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει στο Μαργέλι και την ευρύτερη περιοχή από αγέλη αδέσποτων βοοειδών, που προκαλούν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες. Η διαδικασία σύναψης σύμβασης με τον ανάδοχο θα γίνει με απευθείας ανάθεση δημάρχου με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή”.
Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας μας επεσήμανε ότι “το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς τα ζώα αυτά μία περνούν στον Δήμο Μεσσήνης και την άλλη σε μας”.
Παρατήρησε ότι η προσπάθεια που έκανε τον Ιούλιο του 2022, δεν καρποφόρησε, καθώς ένας - δύο άνθρωποι που είχαν σχέση με το αντικείμενο και αρχικά είχαν δείξει ενδιαφέρον, στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν.
“Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, να προφυλαχθούν οι καλλιέργειες”, σημείωσε ο κ. Καρβέλας. Ωστόσο, κατέθεσε και την άλλη άποψη που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή, ότι τα ζώα αυτά καθαρίζουν τα μονοπάτια, τρώγοντας τη βλάστηση και συμβάλλουν στην πυροπροστασία.
ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ
Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα βοοειδή εξακολουθεί να υπάρχει και σε χωριά του Ταϋγέτου. Οπως μας ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, υπάρχει πρόβλημα και ο κόσμος έχει σταματήσει να καλλιεργεί, ενώ τα βοοειδή πέφτουν και κάνουν ζημιές στις ελιές. Οι λίγοι που καλλιεργούν ακόμα, προσπαθούν να τα προφυλάξουν με περιφράξεις, όσο γίνεται.
Ακόμα, μας θύμισαν ότι κάποιες προσπάθειες που είχε κάνει παλιότερα ο Δήμος Καλαμάτας, επί Νίκα, δεν πέτυχαν. Και δεν γινόταν να πετύχουν, αφού οι τσοπάνηδες δεν μπορούσαν να γίνουν αγελαδάρηδες.
Ψάχνοντας στα ρεπορτάζ της “Ε”, βρήκαμε στις 10 Δεκεμβρίου 2019: “Αθώος κρίθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας, που ήταν κατηγορούμενος για τα αδέσποτα βοοειδή στην περιοχή του Ταϋγέτου. Ο κ. Νίκας ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος από την πλευρά του Δήμου, καθώς είχε αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα και το δικαστήριο δέχθηκε πως η δημοτική αρχή είχε κάνει ενέργειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις ζημιές που προκαλούσαν τα αδέσποτα ζώα”.
Στις 22 Οκτωβρίου του 2018, κατηγορούμενος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, ήταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας για τα ανεπιτήρητα βοοειδή στην περιοχή του Ταϋγέτου, μαζί με 3 ακόμα ιδιοκτήτες - υπεύθυνους για την επιτήρηση 130 περίπου βοοειδών ελευθέρας βοσκής.
Στις 22 Ιανουαρίου του 2018 κατηγορούμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ήταν οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Γιάννης Αδαμόπουλος, για το θέμα των αδέσποτων βοοειδών στον Ταΰγετο. Κατηγορούμενοι ήταν επίσης τρεις ιδιοκτήτες των 600 περίπου βοοειδών, “ελευθέρας βοσκής, μεγάλου σωματικού βάρους".