Η καταστροφική αδράνεια των προηγούμενων ετών και η χρόνια υπολειτουργία του αντλιοστασίου στην αποξηραμένη λίμνη της Αγουλινίτσας επέφεραν ανυπολόγιστη ζημιά σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους και αγρότες. Η λίμνη επανασχηματίστηκε, πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις γης, καθώς το αντλιοστάσιο λόγω βλάβης, λειτουργεί με μόλις το 20% της δυναμικής του. Οι στάβλοι και τα καλλιεργημένα χωράφια έχουν μετατραπεί σε απροσπέλαστες υδάτινες εκτάσεις, ενώ τα ζώα παραμένουν εγκλωβισμένα, με τις ζωοτροφές να εξαντλούνται.
Ένα αντλιοστάσιο σε κατάρρευση
Ο Τάκης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΓΟΕΒ, επιβεβαίωσε ότι το αντλιοστάσιο λειτουργεί μόνο με μία από τις πέντε αντλίες, ενώ η επισκευή δύο αντλιών βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Όλα τα αντλιοστάσια είτε αυτά λέγονται αρδευτικά είτε στραγγιστικά λειτουργούν οριακά. Το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο έχει πέντε κινητήρες και αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο ένας. Ο άλλος που λειτουργούσε έβγαλε πρόβλημα και είναι για επισκευή. Όταν πάμε και λειτουργούμε με δύο αντί για πέντε και αν τύχει κάτι λειτουργούμε με έναν είναι αναμενόμενο. Δυστυχώς πολλά χρόνια λειτουργούμε έτσι. Μία διετία που δεν έβρεχε και λέγαμε να κάνουμε επισκευές δεν άκουγε κανείς τώρα προέκυψε το πρόβλημα και οι βροχές και δημιουργήθηκε αυτό το θέμα».
Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος έχει ήδη δρομολογηθεί η επισκευή «…αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο Οργανισμός ο δικός μας δεν έχει έσοδα από κάπου. Εμείς δεν έχουμε κρατικό προϋπολογισμό να πάρουμε τα χρήματα και να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πύργου δεν αποδέχεται ότι έχει ωφέλεια όπως και ο δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων, οπότε μένει μόνο ο ΤΟΕΒ Επιταλίου. Είμαστε δικαστικά με τους δήμους, οπότε πρέπει να πληρώσει τα χρήματα που αναλογούν για την επισκευή ο ΤΟΕΒ Επιταλίου για να μπορέσει και ο ΓΟΕΒ να πληρώσει στη συνέχεια τον άνθρωπο αυτό που θα φτιάξει την ζημιά» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος επαναφέροντας το θέμα που αφορά την δικαστική διαμάχη του ΓΟΕΒ με τον Δήμο Πύργου και τον Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων . «Αν τα δικαστήρια μας δικαιώσουν έχει καλώς. Αν δεν μας δικαιώσουν όλο το υπόλοιπο αυτό μεταφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον ΤΟΕΒ Επιταλίου και από κει στον παραγωγό».
Επιπλέον ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από την πλευρά του ΓΟΕΒ προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας κεντρικά στο υπουργείο, μήπως υπάρξει η δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη των στραγγιστικών αντλιοστασίων.
Αν και το αντλιοστάσιο υπολειτουργεί το χρέος στη ΔΕΗ είναι 3 εκατ. ευρώ
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι κινητήρες και τα μηχανήματα, αλλά και η τεράστια οικονομική πίεση, εξήγησε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, σημειώνοντας πως τα χρέη του αντλιοστασίου Επιταλίου στη ΔΕΗ φτάνουν τα 3 εκατομ. ευρώ, με τις λιγοστές αντλίες που λειτουργεί. Όπως είναι αναμενόμενο τόνισε αν λειτουργούσαν και οι πέντε αντλίες το χρέος θα ήταν πολλαπλάσιο και η αντίδραση της ΔΕΗ ακόμα πιο έντονη.
«Έχουμε πέντε στραγγιστικά αντλιοστάσια που λειτουργούν προστατευτικά κυρίως την χειμερινή περίοδο. Από ό,τι φαίνεται οι οργανισμοί και οι ωφελούμενοι που είναι οι αγρότες, δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Το αντλιοστάσιο μόνο του Επιταλίου χρωστάει 3 εκατομμύρια στην ΔΕΗ. Άρα δεν είναι μόνο το πρόβλημα οι κινητήρες και τα μηχανήματα. Το πρόβλημα είναι σύνθετο γιατί αν δουλεύουν και οι πέντε κινητήρες αντί για 3 εκατομμύρια θα χρώσταγε 8 εκατομμύρια. Και κάποια στιγμή και η ΔΕΗ θα αντιδράσει πιο έντονα».
Αρχές Φεβρουαρίου θα λειτουργούν δυο ακόμα αντλίες
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παρασκευόπουλος έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες να επισκευαστούν δύο αντλίες. «… οι επισκευές θα γίνουν μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, την επόμενη βδομάδα λογικά θα λειτουργεί η μία και σε 15 με 20 μέρες θα λειτουργεί και η άλλη. Οπότε από τις πέντε θα λειτουργούν οι τρεις αντλίες».
Δείτε το drone video:
Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε απόγνωση
Ο παραγωγός Κώστας Ζουμπάκης, που καλλιεργεί 50 στρέμματα τριφύλλι, ανέφερε ότι έχει χάσει ολοσχερώς την καλλιέργειά του, ύψους 5.000 ευρώ.
«Καλλιεργώ 50 στρέμματα τριφύλλι από το Αγρίδι προς το Επιτάλιο και έχω υποστεί τεράστια καταστροφή. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε δεν έχει παρουσιαστεί κάνεις. Σπαρμένα περσινά τριφύλλια έτοιμα καταστράφηκαν».
Παρόμοια καταστροφή βιώνει και ο Νικόλαος Μαστορόπουλος, με τα 70 στρέμματά του να βρίσκονται κάτω από 1,20 μέτρα νερό. «Ακόμα και τώρα να δουλέψει το αντλιοστάσιο εμείς πρέπει να μπούμε σε δύο μήνες μέσα. Ύστερα τα χωράφια δεν θα έχουν απόδοση. Μπορεί να σπείρουμε και να μην φυτρώσουν τα τριφύλλια. Διότι είναι και ευαίσθητος ο σπόρος. Αυτή τη στιγμή δεν περνάει πουθενά. Στον δρόμο επάνω έχει μισό μέτρο νερό και αλλού φτάνει και το μετρό», δήλωσε.
Ο κτηνοτρόφος Διονύσιος Χατζηνικολός ανέφερε ότι έχει 300 ζώα εγκλωβισμένα στον στάβλο, ενώ 250 στρέμματα τριφυλλιού του έχουν καταστραφεί. «Έχω 300 ζώα μέσα στο νερό. Δεν μπορούν τα ζώα μου να φύγουν από το μαντρί. Επίσης έχω σπείρει πολλά χωράφια και όλα είναι μέσα στο νερό. Επιτάλιο, Ανεμοχώρι, Ράχες, μέχρι Σαμικό είναι όλα πλημμυρισμένα.
Δεν έχει έρθει κανένας να μας δει. Μόνο στις εκλογές μας θυμούνται. Εμείς ουσιαστικά έχουμε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Είμαστε χάλια. Έχουμε τα ζώα μας μέσα στο στάβλο, μας τελειώνουν και οι ζωοτροφές. Τι θα κάνουμε; Εγώ έχω 250 στρέμματα τριφύλλι και είναι όλα πλημμυρισμένα».
Το μέγεθος της καταστροφής
Σύμφωνα με τον Πέτρο Κόλβερη, αντιπρόεδρο του ΤΟΕΒ Επιταλίου, 18.000 από τα συνολικά 24.000 στρέμματα της περιοχής είναι πλημμυρισμένα. «Εδώ στην περιοχή μας είναι πάρα πολλοί οι κτηνοτρόφοι που υποφέρουν. Φανταστείτε από τα 24.000 στρέμματα τα 18.000 να είναι πλημμυρισμένα. Σκεφτείτε πόσα μαντριά υπάρχουν μέσα στο νερό. Όσο ο καιρός βρέχει τόσο πιο επώδυνο θα γίνεται για εμάς.
Όπως έχει αλλάξει τώρα το κλίμα, ακόμα και το καλοκαίρι αν ρίξει μία νεροποντή θα έχουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Αισθανόμαστε ξεχασμένοι, σα να μισούν κάποιοι την κτηνοτροφία και την αγροτιά.
Εντωμεταξύ έρχονται τα νερά από τη Σμέρνα, από τον Δήμο Ζαχάρως, η υπερχείλιση της λίμνης του Καϊάφα καταλήγει εδώ. Δεν πρέπει κι αυτοί να πληρώσουν; Μόνο οι αγρότες δηλαδή πρέπει να πληρώνουν;» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Χρήστος Μπουλαλάς, τόνισε ότι το αντλιοστάσιο υπολειτουργεί από τον Οκτώβριο. «Το αντλιοστάσιο έχει να δουλέψει σωστά από τον Οκτώβριο. Είναι ένα σύστημα της δεκαετίας του 60 και υπολειτουργεί. Από την πλευρά του ο ΓΟΕΒ προσπαθεί. Τώρα δουλεύει μόνο μία αντλία αλλά για να φύγει το νερό πρέπει να δουλέψουν τουλάχιστον τέσσερις. Όλη η λίμνη είναι γύρω στα 27.000 στρέμματα και τα 18.000 αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένα.
Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν που να βοσκήσουν τα πρόβατα τους. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος. Τα χωράφια όμως αυτά πρέπει να στραγγίξουν. Πως θα γίνει;».
Καταγγελίες και ευθύνες
Ο Παναγιώτης Πατσολιάς, πρόεδρος της κοινότητας Επιταλίου, δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις για την κακή κατάσταση του αντλιοστασίου είχαν γίνει από το 2024.
«Υπολειτουργεί η υποβρύχια αντλία με αποτέλεσμα τώρα να καταστραφεί η κτηνοτροφία και η παραγωγή. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν που να πάνε τα ζώα τους. Μιλάμε περίπου για 20.000 πρόβατα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα ζώα τους μέσα στο στάβλο, έχουν πάθει τεράστια καταστροφή. 10 με 20 Μαρτίου μπαίνουν οι καλλιεργητές και οργώνουν τη λίμνη για να σπείρουν. Δεν θα μπορέσουν όμως να σπείρουν φέτος.
Οι περισσότεροι έχουν τριφύλλια που στις 10 Μαρτίου περίπου τα έκοβαν, τα έκαναν μπάλες και αν ξανά πέταγε η γη, ξαναέκοβαν. Αυτή τη στιγμή όμως το Επιτάλιο καταστράφηκε. Ακούμε για ανάπτυξη στην Ηλεία, όμως με τις βάρκες δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Εγώ από πέρυσι το Φεβρουάριο είχα κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους και είχα ενημερώσει ότι η αντλία υπολειτουργεί και αν θα γίνει κάτι θα το πάθουμε όπως και στην Λάρισα. Δεν ενδιαφέρθηκε όμως κανείς. Αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι και αγρότες έχουν καταστραφεί στο Επιτάλιο. Πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» ανέφερε ο κ. Πατσολιάς.
Ο αγρότης Νικόλαος Κότας και κάτοικος Επιταλίου υπογράμμισε «Αυτή τη στιγμή είναι όλα πλημμυρισμένα γιατί δουλεύει μόνο η μία αντλία. Αν δε γίνει κάτι άμεσα δεν πρόκειται να ξανά καλλιεργήσει κάνεις. Και οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους έχουν πάθει τεράστια ζημιά. Είναι πολύ μεγάλη η έκταση της ζημιάς. Έχει ξανά πλημμυρίσει εδώ αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η υποβρύχια μηχανή για να φύγουν τα νερά και ευχόμαστε να μην βρέξει».
Έκκληση για λύση
Οι παραγωγοί ζητούν άμεση δράση από τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν τα νερά στραγγιστούν, η γη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για καλλιέργεια φέτος. «Αισθανόμαστε ξεχασμένοι. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα», αναφέρει απελπισμένος ο Γιώργος Αζαμόπουλος, κτηνοτρόφος της περιοχής του Ανεμοχωρίου και προσθέτει.
«Έχω περίπου με 150 ζώα και τα νερά έχουν φτάσει σχεδόν μέσα στο στάβλο. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν μιλάει κανείς, δεν ενδιαφέρεται κανένας. Από ότι άκουσα δουλεύει μόνο μία αντλία και τα νερά παραμένουν. Ουσιαστικά η Αγουλινίτσα έγινε και πάλι λίμνη. Έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Δεν υπάρχουν ούτε καλλιέργειες ούτε βοσκοτόπια ούτε τίποτα. Δεν έχουμε πού να πάμε να βοσκήσουν τα πρόβατα μας. Τα νερά από ό,τι φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να φύγουν. Και αυτοί που πρόκειται να καλλιεργήσουν θα έχουν επίσης πρόβλημα γιατί η ποιότητα του εδάφους δεν θα είναι καλή».
Το μέλλον των αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής της αποξηραμένης λίμνης της Αγουλινίτσας κρέμεται από μια κλωστή. Η άμεση επισκευή του αντλιοστασίου και η στήριξη από την πολιτεία είναι αναγκαίες, καθώς η ζημιά απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη την τοπική οικονομία.