Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και με σωστή στρατηγική να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η ΕΕ, να ξεπεράσουμε χρόνιες παθογένειες και να δώσουμε ανθεκτικότητα στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο «Action24».
«Είναι μια στιγμή που πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Με σοβαρό τρόπο και πολύ θετική διάθεση να βρούμε την κοινή συνισταμένη των επιλογών με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τα εργαλεία που υπάρχουν ουσιαστικά από τους πόρους της ΚΑΠ, αλλά και με βάση μια κοινή στρατηγική και σχεδιασμό που πρέπει να έχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε στην ίδια εποχή. Τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η κλιματική κρίση δημιουργεί αναπόδραστες συνέπειες ενώπιον των οποίων θα βρισκόμαστε συνεχώς τα επόμενα χρόνια».
Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας , στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Βαγγέλη Γιακουμή, τα αιτήματα που είχαν θέσει από πέρυσι οι αγρότες για φθηνό αγροτικό ρεύμα, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και εξόφληση των αποζημιώσεων για τον Daniel, έχουν απαντηθεί θετικά από την κυβέρνηση καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα για το σύνολο των αγροτών έχει οριστεί στα 0.093 € η κιλοβατώρα, νομοθετήθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις για τον Daniel.
Συγκεκριμένα μέσω ΕΛΓΑ έχουν καταβληθεί 290 εκατ. και συνολικά στους αγρότες περί τα 690 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στα λιπάσματα έχει κατέβει στον χαμηλότερο συντελεστή του 6% και για τα αγροτικά μηχανήματα στο 13%.
Διεκδικήσεις και μπλόκα
Ταυτόχρονα ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι συναντήθηκε πριν από τις γιορτές με εκπροσώπους των μπλόκων και ότι οι ίδιοι δήλωσαν ευχαριστημένοι με όσα πήραν, αλλά έδωσαν ραντεβού στα μπλόκα. Επίσης τόνισε, ότι για να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγκεκριμένη στρατηγική και όχι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που δεν συνάδουν με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Σημείωσε δε ότι πολλές από τις διεκδικήσεις που προβάλλονται, όπως τα αρδευτικά έργα για τα οποία για πρώτη φορά υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 4 δις ευρώ μέσω του ΥΔΩΡ 2.0, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί.
«Υπάρχουν προβλήματα, που ενισχύονται με την κλιματική κρίση, αλλά πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δημιούργησε και θα δημιουργεί συνέπειες. Έχω πει προς κάθε κατεύθυνση, ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή.
Συναντιέμαι καθημερινά με παραγωγικούς φορείς της χώρας, αλλά από εκεί και πέρα το να λέμε πράγματα τα οποία είναι εφικτά και μπορούμε να υποστηρίξουμε, προφανώς θα βρίσκονται στο ενδιαφέρον μιας συζήτησης που μετουσιώνεται σε πράξη και μιας λογικής που τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει διάθεση να υλοποιηθεί».
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια μαξιμαλιστική αντίληψη σε αυτά τα οποία ζητούν, αλλά πρέπει κανείς να βλέπει τα πράγματα μέσα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν»
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν έχει ζητηθεί συνάντηση από τους εκπροσώπους των μπλόκων διευκρινίζοντας: «Προτίθεμαι να κάνω οποιαδήποτε συνάντηση χρειαστεί», είπε.
Τέλος, επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος για τον πρωτογενή τομέα, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως, είναι η ανθεκτικότητα: «Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και γίνεται μια πολύ σοβαρή συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και επιτέλους να χαραχθούν στρατηγικές με τον προσδιορισμό ενός στρατηγικού μοντέλου το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ανθεκτικότητας».
Πηγή: ot.gr