Η συνάντηση διεξήχθη με τη διαδικτυακή συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Ανδρέα Φίλια, καθώς και εκπροσώπων φορέων, ακαδημαϊκών και ενδιαφερόμενων μερών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:
- Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Καθηγητής Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης, παρουσίασε την πρόοδο του έργου και τα επόμενα βήματα. Αναφέρθηκε στις εμπειρίες και καλές πρακτικές από την πρόσφατη συνάντηση εταίρων στη Savonlinna της Φινλανδίας, ενώ έγινε αναφορά στα συμπεράσματα της Επιστημονικής Ημερίδας σχετικά με τον οίνο ΠΟΠ Μαυροδάφνη.
- Συζητήθηκαν οι δράσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης) από τον Δρ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το σχέδιο πρόσκλησης προς ομάδες παραγωγών για την σύνταξη φακέλων νέων προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και εγγυημένων παραδοσιακών προϊόντων και η πρόσκληση χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας συμπεριλαμβανομένου του κλάδου αγροδιατροφής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φίλιας, αφού εξήρε τη συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε:
- στην ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας σχετικά τη δράση προβολής τοπικών προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις και ιδίως προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, που βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας για δημοσίευση,
- στην πρόσκληση για την υποστήριξη της δημιουργίας νέων φακέλων ΠΟΠ, ΠΓΕ και πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων που αναμένεται να εκδοθεί μετά από συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια και η ΔΑΟΚ στον τομέα αυτό,
- στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Ελλάδας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις φορέων, εποικοδομητική συζήτηση, και την δέσμευση για συνέχιση της συγκέντρωσης καλών πρακτικών για τη στήριξη των τοπικών παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Η επόμενη δράση του έργου θα είναι το διαδικτυακό σεμινάριο στις 26 Μαρτίου 2025, η οποία θα είναι ανοικτή για παρακολούθηση από τους φορείς και ενδιαφερόμενους για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ από όλες τις περιφέρειες του έργου SMEOrigin. Η ημερήσια διάταξη και η φόρμα εγγραφής θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου.
Το έργο SMEOrigin, μέσω συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων, στοχεύει στη διαμόρφωση στρατηγικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενισχύοντας την τοπική και περιφερειακή οικονομία.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: https://www.interregeurope.eu/smeorigin
Σχετικά με το έργο SMEOrigin:
Στόχος του SMEOrigin είναι η βελτίωση των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης και των προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ του τομέα της αγροδιατροφής που ειδικεύονται σε προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) στις εμπλεκόμενες περιφέρειες. Το έργο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας τους, στην υποστήριξη και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, στην αναθεώρηση και βελτίωση της σήμανσης των προϊόντων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω βελτιωμένων πολιτικών, οι εν λόγω ΜΜΕ θα καταστούν πιο ικανές να ενισχύσουν τη φήμη των προϊόντων τους, να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να επικοινωνήσουν τη δέσμευσή τους για κοινωνική ευθύνη και να υποστηρίξουν την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Τα μέλη του εταιρικού σχήματος:
- Steirische Wirtschaftsförderungsges.m.b.H. (AT)
- Stara Zagora Regional Economic Development Agency (BG)
- Opolskie Centre for Economy Development/ Opolskie Voivodeship (PL)
- Savonlinna Development Services (FI)
- University of Patras (EL)
- Municipality of Calasparra (ES)
- INTERBIO Aquitaine/ Limousin/ Poitou-Charentes (FR)
Νέα σχετικά με το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς του έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook: https://www.facebook.com/SMEOrigin
Instagram: https://www.instagram.com/smeorigin/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/smeorigin/
Twitter: https://twitter.com/SMEOrigin