Διανύουμε την περίοδο που τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους. Τα σταφύλια είναι φρούτο που οι εδικοί συστήνουν για μακροζωία και αποτοξίνωση. Τα σταφύλια είναι γεμάτα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή μας. Τα διατροφικά οφέλη του σταφυλιού μπορούν να βοηθήσουν από τη μείωση του κινδύνου για ορισμένες σοβαρές ασθένειες, μέχρι τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σταφυλιού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάρκεια ζωής.*
Η προσθήκη περισσότερων σταφυλιών σε μια δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου και να αυξήσει τη μακροζωία.
Βέβαια, παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση σταφυλιού δεν αποτελεί θεραπεία για κακές διατροφικές συνήθειες και δεν αντισταθμίζει τις συνολικές επιπτώσεις της κατανάλωσης δυτικής δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μακροπρόθεσμα.
10 οφέλη στην υγεία
Εκτός από τη μοναδική του γεύση, το σταφύλι χαρίζει αμέτρητα οφέλη στην υγεία.Δείτε γιατί:
1. Πλούσιο σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση ασθενειών. Ένα φλιτζάνι σταφύλια που ζυγίζουν περίπου 92 γραμμάρια έχουν 3,68 mg βιταμίνης C, καθιστώντας τα μια καλή πηγή θρεπτικών ενώσεων για την υποστήριξη ισχυρής ανοσίας.
2. Φορτωμένο με κάλιο
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο με πολλές λειτουργίες για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες. Μια σωστή διατροφή με την κατανάλωση φρούτων και δη σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των καθημερινών απαιτήσεων καλίου για την προώθηση της καλύτερης υγείας της καρδιάς.
3. Βιταμίνη Ε
Θέλετε υγιές δέρμα και λαμπερά μαλλιά; Η κατανάλωση σταφυλιών αποτελεί μια φυσική και προσιτή λύση για να έχετε λείο και ενυδατωμένο δέρμα και μαλλιά. Κι αυτό γιατί περιέχουν την πολύτιμη βιταμίνη Ε για να βοηθήσουν στην πρόληψη δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής .
4. Βιταμίνη Κ και χαλκό
Ένα φλιτζάνι κόκκινα ή πράσινα σταφύλια που ζυγίζει περίπου 151 γραμμάρια έχει 22 μg βιταμίνης Κ και 0,191 mg χαλκού. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, την οικοδόμηση των οστών και την πήξη του αίματος.
5. Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Τα σταφύλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα τσιμπολογήσετε για ναενυδατωθείτε και να βελτιώσετε την πέψη σας χωρίς να ανησυχείτε για αύξηση βάρους. Περιέχουν περίπου 82% νερό, έτσι απολαμβάνετε μια καλύτερη ενυδάτωση και κορεσμό χωρίς πολλές θερμίδες. Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν επίσης πηκτίνη – μια διαλυτή ίνα που βοηθά στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης.
6. Πλούσιο σε ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα της κόκκινης ποικιλίας σταφυλιών και ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Με αντιφλεγμονώδη οφέλη και αντιοξειδωτικά, η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο, τον διαβήτη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
7. Μελατονίνη
Τα σταφύλια περιέχουν μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Ο ελλιπής ύπνος αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα των ανθρώπων του δυτικού κόσμου λόγω του τρόπου ζωής τους. Η μελατονίνη είναι μια απαραίτητη χημική ουσία για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Ένα επιδόρπιο με σταφύλια αντί για γλυκό μετά το δείπνο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.
8. Αδιάλυτες φυτικές ίνες
Τα σταφύλια είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στην κίνηση του εντέρου. Βοηθούν στην προώθηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για κατανάλωση για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσκοιλιότητα, καθώς περιέχουν λιγότερη φρουκτόζη.
9. Φλαβονοειδή
Οι ποικιλίες των κόκκινων σταφυλιώνπεριέχουν τρεις τύπους φλαβονοειδών – τανίνη, φλαβονόλες και ανθοκυανίνη. Οι τανίνες βρίσκονται στον φλοιό και είναι ευεργετικές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την αντιμετώπιση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Και τα τρία συνδυάζονται για να σχηματίσουν φλαβονοειδή με ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.
10. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (GI)
Τα σταφύλια είναι γλυκά, επομένως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα φρούτο που πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο, καθώς τα σταφύλια έχουν χαμηλή τιμή ΓΔ. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα σταφύλια – όπως οι προανθοκυανιδίνες, τα φαινολικά οξέα, οι φλαβονόλες και οι ανθοκυανίνες – εμποδίζουν τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου, καθιστώντας ευκολότερη την επεξεργασία των αλλαγών στη γλυκόζη μετά από ένα γεύμα.
Πόσα σταφύλια πρέπει να τρώμε την ημέρα;
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τρώγοντας περίπου δύο φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων μιας δυτικής δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αν και η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, τα αποτελέσματα έδειξαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης σταφυλιών και της μείωσης του κινδύνου λιπώδους ήπατος – μια κοινή συνέπεια ενός μοτίβου διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα σταφύλια έχουν επίσης ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, επομένως μπορεί να απαιτείται περισσότερη κατανάλωση για όσους το χρειάζονται.
Ποιο χρώμα σταφυλιού να προτιμάμε;
Τα πιο συνηθισμένα χρώματα των σταφυλιών είναι το ανοιχτό πράσινο και το σκούροκόκκινο. Ενώ και τα δύο είναι θρεπτικά, τα σκούρα σταφύλια είναι η καλύτερη επιλογή καθώς είναι πλουσιότερα σε ρεσβερατρόλη. Περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Έχουν επίσης περισσότερες βιταμίνες Α, C και Κ από άλλα χρώματα σταφυλιών.
Προσθέστε τα σταφύλια στην καθημερινή διατροφή σας
Αφού μάθατε για όλα τα πολύτιμα οφέλη που έχουν για την υγεία σας, δεν θα δείτε ποτέ τα σταφύλια με τον ίδιο τρόπο. Όλα αυτά τα διατροφικά οφέλη των σταφυλιών λένε μόνο ένα πράγμα – είναι μια απαραίτητη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή σας. Τα σταφύλια είναι γεμάτα με υγιεινές ενώσεις που χρειάζεται το σώμα μας για την καλή του λειτουργία.