Έχετε σκεφτεί ποτέ από πόσο μακριά έρχεται το προϊόν που βρίσκεται στο πιάτο σας;
Στο Λονδίνο, ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου, αποφάσισε να προσφέρει στους καταναλωτές τα πιο φρέσκα προϊόντα, από χωράφια που βρίσκονται μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την βρετανική πρωτεύουσα.
«Θεωρώ πολύ δύσκολο να σκεφτώ κάτι διαφορετικό πέρα από το να γνωρίσω τον αγρότη, να δοκιμάσω από το χωράφι του και να το φέρω στην ομάδα εστιατορίων μου» δήλωσε στο euronews o Ρίτσαρντ Γκλάντγουίν, συνιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων «Gladwin Brothers», στο Λονδίνο.
«Δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό, αλλά και με την ιστορία πίσω από αυτό. Αν δεν προσαρμοστούμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της ικανότητάς μας να παράγουμε τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο» πρόσθεσε.
Δεν είναι κρυφό ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται όλο και πιο πολύ στην τοπική παραγωγή.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 70% των καταναλωτών προτιμάει τα τοπικά προϊόντα.
«Αναγνωρίζουμε ότι το διατροφικό μας σύστημα είναι σπασμένο και χρειάζεται επείγουσα διόρθωση», λέει η Κάθριν Τσονγκ, οικονομολόγος για το κλίμα.
Πώς μπορούν τα εστιατόρια να συμβάλουν σε πιο υγιή συστήματα τροφίμων;
Ο αδελφός του Ρίτσαρντ Γκλαντγουίν, Όλιβερ,δήλωσε ότι «Τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να σκεφτόμαστε με βιώσιμο τρόπο».
«Προμηθευόμαστε από τους σωστούς προμηθευτές και αγοράζουμε προϊόντα την κατάλληλη εποχή. Είναι ένα συνεχές ταξίδι για να διασφαλίσουμε ότι το φαγητό που σερβίρουμε είναι τόσο ποιοτικό και νόστιμο», πρόσθεσε.
Στην ηπειρωτική Ευρώπη το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την τοπική παραγωγή είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου το 60% να εκφράζει προτίμηση στα τοπικά προϊόντα.
Αλλά αυτό εξακολουθεί να υποδηλώνει μια σημαντική στροφή προς μια πιο συνειδητή κατανάλωση.
Πώς μπορεί η γεωργία να είναι λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον;
Ο Όλιβερ Γκλαντουίν υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της συνεργασίας μεταξύ εστιατορίων και παραγωγών.
«Συνεργαζόμαστε ενεργά με τους αγρότες για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις τους και να τους υποστηρίξουμε στην καλλιέργεια προϊόντων που δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και προσαρμοσμένα στο κλίμα. Το θέμα είναι να σεβόμαστε τη δουλειά τους και να διασφαλίζουμε ότι ανταμείβονται δίκαια για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν».
Το αγρόκτημα του Τζέραντ Βονκ βρίσκεται μόλις 40 μίλια από το κεντρικό Λονδίνο και χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές γεωργίας ελεγχόμενου περιβάλλοντος (CEA) που βελτιστοποιούν τις συνθήκες καλλιέργειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η CEA επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του φωτός, οδηγώντας σε υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα προϊόντων.
Επιπλέον, το φυτώριο Tangmere Airfield Nursery είναι αφοσιωμένο σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως η εστίαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασίτων. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιεί φυσικούς θηρευτές για να μειώσει την εξάρτηση από χημικά φυτοφάρμακα, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα στα θερμοκήπια τους.
«Αν το καλοσκεφτείτε, όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε πρόκειται για πιπεριά, φράουλα, ντομάτα ή κολοκυθάκια. Η ικανότητά μας να καλλιεργούμε τρόφιμα σε τοπικό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις», εξηγεί ο Βονκ.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η τοπική καλλιέργεια μπορεί να μειώσει τις εκπομπές από τις μεταφορές έως και κατά 40%, ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους της ΕΕ για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Καθώς ο αστικός πληθυσμός στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει το 80% έως το 2025, η δυνατότητα προμήθειας τροφίμων σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Πηγή: euronews.com