Το κάστανο, γνωστό από την αρχαιότητα, αποτελούσε τη βασική τροφή των κατοίκων που ζούσαν σε ορεινές περιοχές. Μην ξεχνάμε πως η πατάτα καλλιεργήθηκε πολύ αργότερα! Αντικαθιστούσε επαξίως το ψωμί και το κρέας και για το λόγο αυτό ο Ξενοφώντας ονόμαζε την καστανιά «δένδρο του άρτου».
Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης, καθώς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης, που είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα κάστανα σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς περιέχουν αρκετό νερό και λιγότερο λίπος. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά τους σε λίπος ανέρχεται περίπου στο 1-2%, όταν σε άλλους ξηρούς καρπούς το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 50%.
Είναι ιδανικά για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, γιατί η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό νατρίου που περιέχουν συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.
Σούπα κάστανου
Ζεστές γήινες γεύσεις, πατάτες, κάστανα και φύλλα δεντρολίβανου σε ένα μπολ με σπόρους ροδιού και μαύρο σουσάμι καλώς ορίζουν τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων
Υλικά
- ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
- 1/2 κιλό ξεφλουδισμένα προβρασμένα κάστανα
- 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
- 100ml κρέμα αμυγδάλου
- 2½ κουταλάκια του γλυκού φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
- Αλάτι (προαιρετικά)
- Φρέσκο πιπέρι, μαύρο σουσάμι, σπόρους ροδιού και φρέσκα μικρά κλωνάρια δεντρολίβανου για το σερβίρισμα.
Οδηγίες
- Ρίχνετε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι αφήστε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, περίπου 7 λεπτά. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και το γαρίφαλο και ανακατεύετε. Αφήστε το για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτετε τα κάστανα και τις πατάτες και μαγειρέψτε ανακατεύοντας κάθε τόσο, για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα το ζωμό, αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε. Σιγοβράζετε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 25 λεπτά.
- Μεταφέρετε τη σούπα σε ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να γίνει εντελώς λεία. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μόνο περίπου 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τοποθετείτε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα προσθέτοντας την κρέμα αμυγδάλου, και την αφήνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3 έως 4 λεπτά.
Σερβίρετε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαύρο σουσάμι, σπόρους ροδιού και μικρά κλωνάρια δεντρολίβανου.