Τα φετινά World Cheese Awards είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία τους – απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1988 – με 4.786 τυριά από 47 χώρες. Στην πορτογαλική πόλη Βιζέου, 240 ειδικοί από όλο τον κόσμο τα δοκίμασαν για να επιλέξουν τον νικητή.
Το Queijo de Ovelha Amanteigado παράγεται από το μικρό τυροκομείο Quinta do Pomar, με μόλις 10 εργαζόμενους, στην κοινότητα Soalheira. Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 14 φιναλίστ που περιλάμβαναν πέντε ελβετικά τυριά, καθώς και τυριά από τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Σε κάθε ένα από τα 104 τραπέζια που στήθηκαν στο γήπεδο Pavilhão Multiusos de Viseu, τοποθετήθηκαν περίπου 40 τυριά όλων των σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών, ηλικιών και υφών. Για να μπορέσουν οι μικροί παραγωγοί να στείλουν τα προϊόντα τους, δημιουργήθηκαν 20 σημεία συλλογής σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ουκρανία.
Ομάδες δύο ή τριών κριτών σε κάθε τραπέζι αξιολογούσαν κάθε συμμετοχή ως προς την εμφάνιση, την αίσθηση, την οσμή, τη γεύση και την υφή στο στόμα. Κάθε ομάδα επέλεξε τέσσερις φιναλίστ, στις κατηγορίες χάλκινο, ασημένιο, χρυσό και σούπερ χρυσό. Οι φιναλίστ της τελευταίας κατηγορίας συμμετείχαν στον τελικό διαγωνισμό γευσιγνωσίας για να αναδειχθεί ο νικητής του 2024.
Πέρυσι, τον διαγωνισμό κέρδισε το Nidelven Blå, ένα νορβηγικό ημίσκληρο μπλε τυρί, που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα στο τυροκομείο Gangstad Gårdsysteri. Ξεχώρισε για την πυκνή κρεμώδη υφή του και τις φρουτώδεις αποχρώσεις του που θύμιζαν κρασί.
Με πληροφορίες από: World’s best cheese for 2024 is revealed by Barry Neild, CNN
Πηγή: cnn.gr