Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς, M.Sc., τεχνολόγος γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του επιβλέποντος καθηγητή του, Δρ. Κωνσταντίνου Ζαραλή.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος σπουδαστών της σχολής, διδασκόντων και προσωπικού, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση. Στόχος της ήταν να παρουσιάσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η ίδρυση και λειτουργία οικοτεχνικών τυροκομείων, τα οποία αποτελούν μια σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους κτηνοτρόφους.
Ευκαιρίες και προοπτικές
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τονίστηκαν οι δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία (ΦΕΚ 3438/2014, ΦΕΚ 2468/2015 και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις) για την αδειοδότηση οικοτεχνικών τυροκομείων. Ο κ. Ρουκάς ανέδειξε επιτυχημένα παραδείγματα από την ελληνική επικράτεια, όπου οικοτεχνικά τυροκομεία παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.
Τα οικοτεχνικά τυροκομεία λειτουργούν εντός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή σε γειτονικά οικήματα, διασφαλίζοντας τη σύνδεση της παραγωγής με την τοπική παράδοση. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για τις ευκαιρίες πώλησης των προϊόντων μέσω βραχείων εφοδιαστικών αλυσίδων, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό.
Αντιμετώπιση προβλημάτων
Η γραφειοκρατία και η ερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων αποτελούν σημαντικά ζητήματα για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, με καλό σχεδιασμό, αποτελεσματική διαχείριση και δημιουργικό μάρκετινγκ, η επιχειρηματική βιωσιμότητα των οικοτεχνικών τυροκομείων είναι εφικτή.
Προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία
Τα οικοτεχνικά γαλακτοκομικά προϊόντα συνδυάζουν την τοπική παράδοση με σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η μοναδική τους ταυτότητα, που επηρεάζεται από το έδαφος, το κλίμα και τις πολιτιστικές πρακτικές της κάθε περιοχής, ενισχύει τη σύνδεσή τους με την τοπικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θετική αποδοχή των συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών στην εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρουκάς: «Σήμερα, ο οικοτέχνης κτηνοτρόφος επικεντρώνεται στα τυριά του, στους πελάτες του, και στον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων του, αναδεικνύοντας την ποιότητα και την τοπική γαστρονομία».
Η παρουσίαση αποτέλεσε μια πολύτιμη πηγή γνώσης για τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενισχύοντας την επιθυμία τους να ασχοληθούν ενεργά με τη δημιουργία οικοτεχνικών τυροκομείων και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής.