Οικονομία

Διαγωνισμός καινοτομίας στην Αγροδιατροφικό τομέα - AGROINNOECO,

Διαγωνισμός καινοτομίας στην Αγροδιατροφικό τομέα - AGROINNOECO,

Η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών στον Αγροδιατροφικό τομέα και η υποστήριξή
τους, για την μετατροπή τους σε επιχειρηματική προσπάθεια, θα
αποτελέσουν το αντικείμενο διαγωνισμού του έργου AGROINNOECO, που
παρουσιάστηκε σε δύο διαδοχικές εκδηλώσεις, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη
17 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας και στο
συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Οι υποψήφιοι, που θα επιλεγούν από το διαγωνισμό καινοτομίας, θα
επωφεληθούν μέσα από το μοντέλο της προ-θερμοκοιτίδας, δηλ. ενός
ολοκληρωμένου προγράμματος επιχειρηματικής υποστήριξης με υπηρεσίες
εκπαίδευσης, mentoring, συμβουλευτικής και δικτύωσης. Το πρόγραμμα θα
οδηγεί στην κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για κάθε ωφελούμενο, με
σκοπό η καινοτόμος ιδέα του, να εξελιχθεί σε βιώσιμη επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν τις
προηγούμενες ημέρες, παρουσιάστηκε το έργο AGROINNOECO και οι στόχοι
του, το μοντέλο της προ-θερμοκοιτίδας, η διαδικασία και οι όροι
συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό καινοτομίας, καθώς επίσης, καλές
πρακτικές – επιτυχημένα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ AGROINNOECO

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αχαΐας την Τρίτη 16
Οκτωβρίου, και συντόνισε η καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πάτρας) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Ήρα
Αντωνοπούλου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου,
καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Μητρόπουλος, ο οποίος τόνισε
πως, ο διαγωνισμός απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, με καινοτόμες
ιδέες και με πρωτοποριακές σκέψεις, για να μυηθούν στην καινοτομία και
την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Την γενική παρουσίαση του έργου AGROINNOECO, έκανε και στις δύο
εκδηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης,
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Τζομάκας, ως επικεφαλής εταίρος.
Στο έργο συμμετέχουν ακόμα ως εταίροι, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό
Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Τεχνολογικό
Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Βουλγαρίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τιράνων και το
Πανεπιστήμιο Τιράνων.

Το AGROINNOECO προωθεί την ωρίμανση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στον
αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από την δημιουργία ενός Διαπεριφερειακού
Οικοσυστήματος Καινοτομίας και εντάσσεται στο νέο Επιχειρησιακό
Πρόγραμμα «Balkan Med» (INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020).

Ο προϋπολογισμός του έργου, είναι περίπου 900.000 ευρώ και έχει διάρκεια
υλοποίησης 2 χρόνια. Βασικός στόχος του έργου, είναι η δημιουργία ενός
μόνιμου μηχανισμού που θα βοηθάει νέες ιδέες στον τομέα της
Αγροδιατροφής να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις, μέσω ενός
σταδίου προ-θερμοκοιτίδας.

Ο φυσικός χώρος της προ-θερμοκοιτίδας, θα είναι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,
όπου οι ωφελούμενοι θα εκπαιδευτούν από ειδικούς στον χώρο των
επιχειρήσεων, θα λάβουν καθοδήγηση για την δημιουργία του
επιχειρηματικού τους σχεδίου, θα μπορέσουν να δικτυωθούν με επισκέψεις
σε επιχειρήσεις θερμοκοιτίδων ή σε άλλες start up επιχειρήσεις και με
μέντορες των επιχειρήσεων και της αγροδιατροφής.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό θα
είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του έργου http://www.agroinnoeco.eu
εντός του Νοεμβρίου.

Η ΠΡΟ-ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ

Το μοντέλο της προ-θερμοκοιτίδας, περιέγραψε αναλυτικά, ο Παναγιώτης
Βαφείδης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Πρόκειται για ένα στάδιο
προ-επώασης της επιχειρηματικής ιδέας, που στόχο έχει να προστατεύσει το
νέο επιχειρηματία από την ανάληψη ρίσκων, να του παράσχει γνώσεις και
δεξιότητες και γενικά, ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξελίξει την
επιχειρηματική του ιδέα.

Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά, στόχος
των εταίρων είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός με νομική
οντότητα, ο οποίος με την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, της
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να αναδεικνύει την καινοτομία στον τομέα
της Αγροδιατροφής.

Και στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της
Εθνικής Τράπεζας. Ο διευθυντής Καταστήματος Τριών Συμμάχων, Γρηγόρης
Αθανασόπουλος, παρουσίασε το πρόγραμμα NBG Business Seeds για την
υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Όπως είπε, η Εθνική
Τράπεζα αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανάδειξης επιχειρηματικών ιδεών που
μπορούν να μετασχηματίσουν την χώρα μας, σε παραγωγική, εξωστρεφή και
ανταγωνιστική οικονομία, υλοποιεί εδώ και οκτώ χρόνια ένα ολιστικό
πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας,
σε όλες τις φάσεις της, με το NBG Business Seeds.

Στη συνέχεια, η Χριστίνα Ταβλά, στέλεχος καταστήματος Λεωφόρου Γούναρη
της Εθνικής Τράπεζας και πρεσβευτής του NBG Business Seeds, παρουσίασε
τα αποτελέσματα από την 8ετη λειτουργία του προγράμματος, μέσω του
οποίου έχουν στηριχθεί δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, 79 νικητές των
διαγωνισμών έχουν λάβει πάνω από 390.000 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα
συμμετέχει σε 20 start up επιχειρήσεις, είτε στο μετοχικό κεφάλαιο, είτε
με χρηματοδοτήσεις, με ποσό σχεδόν 5,5 εκατ. Ευρώ.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
2018, στο συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, απηύθυνε
χαιρετισμό, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Επιστημονικής Ανάπτυξης Σπύρος
Συρμακέσης. Μίλησε στους φοιτητές για τον 4ο Διαγωνισμό «Ανοικτοί
Επιχειρηματικοί Ορίζοντες» που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ανοικτό
Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τους κάλεσε να αξιοποιούν
κάθε ευκαιρία που βρίσκουν στο δρόμο τους.

«Ενδεχομένως θα αποτύχετε αλλά, αν δεν προσπαθήσετε δεν θα δείτε ποτέ
αποτελέσματα. Άλλωστε, οι μεγαλύτερες ιδέες και οι πιο πετυχημένες
επιχειρήσεις, ξεκίνησαν από τα πιο τρελά όνειρα» τόνισε ο κ. Συρμακέσης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Στο πλαίσιο του διήμερου ενημερωτικών εκδηλώσεων, για το έργο
AGROINNOECO, έγινε παρουσίαση, κάποιων καλών πρακτικών, από
επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα, που έχουν υιοθετήσει την
καινοτομία στη λειτουργία τους.

Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, μίλησε ο ιδρυτής της STEVIA
SWEET FITNESS, Γιάννης Μπουρούνης, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό τα
τεράστια εμπόδια που χρειάστηκε να υπερβεί, μέχρι να υλοποιήσει την ιδέα
του, για να φτάσει σήμερα να είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας παραγωγός
στέβιας και ο πρώτος που εισήγαγε στην Ευρώπη τον σπόρο του φυτού από
την Λατινική Αμερική στις αρχές του 2000. Η εταιρεία βρίσκεται στον
Αλμυρό Βόλου και παράγει κάθε χρόνο 50 εκατ. φυτά στέβιας, καθώς και
προϊόντα για κάθε δυνατή χρήση και βιομηχανία.

Ο Άγγελος Ρέζος, διευθύνων σύμβουλος της Πατρινής εταιρείας REZOS BRANDS
– SUPER FOODS, παρουσίασε τα προϊόντα ιπποφαούς που παράγει. Μίλησε στο
κοινό για την μεγάλη προεργασία που χρειάστηκε να κάνει η εταιρεία του,
για να φτάσει σε ένα τελικό οργανικό προϊόν ανώτερης ποιότητας, το οποίο
έχει αποσπάσει πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία,
βραβεύθηκε φέτος, για την προσήλωσή της στο προϊόν που παράγει και στον
καταναλωτή, ανάμεσα σε 640 Ευρωπαϊκά πρότζεκτ.

Η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, συνιδρύτρια της κοινωνικής συνεταιριστικής
επιχείρησης LIOFYLLO, μετέφερε στο κοινό την εμπειρία της, από το πως
μια κοινή ευαισθησία που είχαν έξι φίλες για το περιβάλλον, μετατράπηκε
σε επιχειρηματική ιδέα. Η εταιρεία δημιουργεί από τρίματα φύλλων ελιάς,
υλικά συσκευασίας για ελαιόλαδο, καθώς και διακοσμητικά και χρηστικά
αντικείμενα και είδη επίπλωσης.

Τέλος, η Ευθαλία Χάχαλη, μίλησε για την ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ, και την θέση
που έχει η καινοτομία στην φιλοσοφία της επιχείρησης. Όπως είπε, η
Τεντούρα Κάστρο, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, σύνδεσε το όνομά
της με την Πάτρα. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την
ανάπτυξη νέων προϊόντων, έχοντας εντάξει την έρευνα σε βασικό στοιχείο
της λειτουργίας της. Πολλά από τα προϊόντα που παράγει η εταιρεία, έχουν
επιστημονική τεκμηρίωση, ως προς τις ευεργετικές ιδιότητες των
εκχυλισμάτων που περιέχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες για το event παρακαλούμε απευθυνθείτε στο
τηλ.: +30.210.339.2500 · 6936-850951 , [email protected] .Για
περισσότερες πληροφορίες για το Διαγωνισμό και το έργο παρακαλούμε
απευθυνθείτε στο τηλ.: +30.2610.369.225 · [email protected]

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup