Οικονομία

1.000 άτομα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος νέων

1.000 άτομα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος νέων

Ζήτημα έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, με τις αιτήσεις εκατοντάδων -λένε οι πληροφορίες- παραγωγών για το πρόγραμμα νέων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου περί τα 1.000 άτομα σε όλη τη χώρα (ενδεχομένως κάποια εξ αυτών ωθήθηκαν από μελετητές για να λάβουν περισσότερα μόρια, όπως έγινε στο παρελθόν με τα... σπανάκια), κινδυνεύουν να πεταχτούν εκτός του προγράμματος νέων, πριν καν αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους. Αυτό θα συμβεί, εξηγούν στον ΑγροΤύπο έμπειροι γεωπόνοι, επειδή το ΥπΑΑΤ με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες επιχειρεί να εφαρμόσει ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) κι αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα (πολύ χαμηλής κάλυψης) θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό (υπαίθρια).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Περουλάκης, γεωπόνος - μελετητής από τη Λάρισα, το πρόβλημα αφορά παραγωγούς καρπουζιού και πεπονιού με πολύ χαμηλή κάλυψη κυρίως, οι οποίοι με άλλα κριτήρια έκαναν τον φακελό τους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων κι άλλα επιχειρεί τώρα να τους αξιολογήσει το ΥπΑΑΤ. Επίσης φαίνεται να αφορά αρκετούς παραγωγούς με μικρές εκτάσεις π.χ. σε νησιά.

Με απλά λόγια κάποιοι έκαναν φάκελο για να ενταχτούν στο πρόγραμμα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, περιμένοντας να αξιολογηθούν ως έχοντες καλλιέργεια θερμοκηπιακή, όπως έγινε το 2016 και το 2018, αλλά τώρα θα αξιολογηθούν σα να έχουν υπαίθρια καλλιέργεια, χάνοντας πολλά μόρια. Σημειωτέον ότι το ΥπΑΑΤ έχει εξαγγείλει φέτος πως θα κάνει ακόμα και επιτόπιους ελέγχους για το πρόγραμμα νέων, προκειμένου να διαπιστώσει την ορθότητα των δηλωθέντων, αλλά μένει αυτό να φανεί και στην πράξη.

Από την πλευρά του ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ, αφού μας εξήγησε πως το θέμα αφορά τις καλλιέργειες πολύ χαμηλής (μικρά τολ) κάλυψης πεπονιού και καρπουζιού, σημείωσε την ανάγκη το ΥπΑΑΤ να δώσει λύση στο πρόβλημα με τον τρόπο που προτείνει το ΥπΑΑΤ, καθώς η εγκύκλιος πετάει εκτός προγράμματος και πραγματικούς παραγωγούς που έχουν κάνει έξοδα και για την καλλιέργεια, αλλά και για το πρόγραμμα...

Η παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ

Παρέμβαση για τα προβλήματα στην εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» έκανε στις 11 Φεβρουαρίου και το ΓΕΩΤΕΕ, αποστέλλοντας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους καθώς και για την αποσυμφόρηση του φόρτου εργασιών στις Διευθύνσεις Γεωργίας, στο ΥπΑΑΤ.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ στην σχετική επιστολή του, την παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ προκάλεσε η έκδοση της της με αριθμό 257/3-2-2022 Εγκυκλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Π.Α.Α., με θέμα «Διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 4704/11-11-2021 3ης Πρόσκλησης», το οποίο μετά από πολυάριθμες διαμαρτυρίες μελών του, απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Γ. Γεωργαντά.

Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως με την παρούσα εγκύκλιο επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) και αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και, εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.

Πέραν των παραπάνω, το Επιμελητήριο στην ίδια επιστολή επισημαίνει τον τεράστιο φόρτο εργασίας των μελών του που εργάζονται στις Διευθύνσεις Γεωργίας και ασχολούνται με τους διοικητικούς ελέγχους, αφού παράλληλα ασχολούνται με την ολοκλήρωση των πληρωμών των Νέων Γεωργών του Α’ Κύκλου (2η δόση), με αιτήματα πληρωμών του Υπομέτρου 4.1 τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και με τις αξιολογήσεις του 3ου κύκλου του Υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών. Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται επιπλέον και οι επιτόπιες επισκέψεις για τον έλεγχο των κηπευτικών καλλιεργειών.

Για την αποφόρτιση των Διευθύνσεων Γεωργίας και ταυτόχρονα την τάχιστη πληρωμή των ωφελουμένων από τα μέτρα του Π.Α.Α.. το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών (όπως π.χ. είναι η τηλεπισκόπηση), οι οποίες μάλιστα επιτρέπουν και έλεγχο σε παρελθόντα χρόνο, κάτι που δεν είναι εφικτό με την επιτόπια επίσκεψη.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα