Οικονομία

Με τεχνικές συσκέψεις προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη της δάσωσης γαιών

Με τεχνικές συσκέψεις προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη της δάσωσης γαιών

Πυρετώδεις οι συσκέψεις αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συνεχίζουν την προετοιμασία και τη συνεννόηση τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με σκοπό την προκήρυξη του προγράμματος δάσωσης γαιών (Μέτρο 8.1) του ΠΑΑ, το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γίνονται συνεχείς επαφές με την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ (ΕΥΔ ΠΑΑ), ούτως ώστε να διευθετηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ακόμα μια σύσκεψη με την συμμετοχή και εκπροσώπων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου πιθανόν να ξεκαθαρίσουν έτι περαιτέρω τα πράγματα, σχετικά με τον ακριβή χρόνο προκήρυξης του προγράμματος, για το οποίο ο ΑγροΤύπος, από καιρό έχει αναφέρει πως θα γίνει μέσα στο 2022. Σύμφωνα με στελέχη του ΥπΕΝ πάντως, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά, η κατάσταση σε σχέση με τα ενισχυόμενα είδη.

Πληροφορίες για το μέτρο της δάσωσης περιέχει η δεύτερη, συνοπτική έκδοση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, του ΥπΑΑΤ. Όπως αναφέρεται σε αυτήν την έκδοση, «η παρέμβαση στοχεύει στην αύξηση της αποθήκευσης άνθρακα για την άμβλυνση των κλιματικών μεταβολών. Τα δάση στην Ελλάδα αποτελούν τις μεγαλύτερες «καταβόθρες» άνθρακα. Αφορά τα συνεχιζόμενα έργα του Μέτρου 8.1 του ΠΑΑ 2014-2022». Δικαιούχοι της παρέμβασης θα είναι οι δικαιούχοι του Μ 8.1 «Δάσωση γεωργικών γαιών» ΠΑΑ 2014-2022, οι οποίοι προστατεύουν και φροντίζουν τη δασωθείσα έκταση τουλάχιστον, κατά την περίοδο καταβολής της πριμοδότησης για την κάλυψη της απώλειας του γεωργικού εισοδήματος και των ετήσιων δαπανών συντήρησης.

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για την ενίσχυση της παρέμβασης ανέρχεται σε 70.720.588 ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027, σύμφωνα με την χρηματοδοτική κατανομή του προϋπολογισμού του ΣΣ της ΚΑΠ. Η παρέμβαση θα καλύψει ανειλημμένες υποχρεώσεις για τέσσερα έτη και εκτιμάται ότι ο αριθμός εκταρίων που θα ενισχυθούν θα είναι 63.426 (634.260 στρέμματα δηλαδή) κατ’ έτος. Η μέση ενίσχυση ανά εκτάριο είναι στα 279 ευρώ/έτος (27,9 ευρώ το στρέμμα) και η μέση ετήσια κατανομή δημόσιας δαπάνης είναι τα 17.680.147 ευρώ. Η ενίσχυση, τέλος, αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη των δαπανών συντήρησης των συνεχιζόμενων έργων και την απώλεια εισοδήματος.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup