Οικονομία

Εύκολη η ένταξη Νέων Αγροτών στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης

Εύκολη η ένταξη Νέων Αγροτών στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης

Παγολεκάνες έως 4.300 ευρώ, αµελκτικές έως 50.000 ευρώ, γεννήτριες έως 6.000 ευρώ, στάβλοι έως 220 ευρώ/τ.µ. και παρελκόµενα έως 40.000 ευρώ.

Αυτά ήταν µερικά στοιχεία από το εύλογο κόστος των περασµένων Σχεδίων Βελτίωσης, δηλαδή, τα ποσά δαπανών που δικαιολογούσαν οι υπηρεσίες για την απόδοση ενίσχυσης. Τα ποσά αυτά λοιπόν, ή έστω κάποια από αυτά, θα αυξηθούν στη νέα προκήρυξη, µία βασική αλλαγή που προανήγγειλε ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύµιος Τσιατούρας, λόγω της µεγάλης αύξησης στο κόστος πρώτων υλών, εξοπλισµού και εργατικών. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ στη Λέσβο την Παρασκευή 27 Μαΐου, ο κ. Τσιατούρας τοποθέτησε µάλιστα την πρόσκληση των 180 εκατ. ευρώ µέσα στο ερχόµενο φθινόπωρο παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ πως θα «τρέξει» µετά τις πληρωµές των Νέων Αγροτών δηλαδή, τον Ιούλιο.

Όσον αφορά ειδικότερα τους Νέους Αγρότες, όπως είναι γνωστό µετά την έκδοση των πινάκων αξιολόγησης, θα ακολουθήσει η πληρωµή της πρώτης δόσης ύψους 24.500 έως 28.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα µπορέσει να χρησιµοποιηθεί για να αποδειχθεί η ύπαρξη ίδιας συµµετοχής στο 20% της επένδυσης, που είναι απαραίτητο κριτήριο ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης. Σε συνδυασµό τώρα µε το εργαλείο «πρόσθετης πράξης» δηλαδή της εκχώρησης της ενίσχυσης στην τράπεζα για την έκδοση δανείου, ένα εργαλείο που έφερε δάνεια 80 εκατ. ευρώ για 1.800 Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες θα µπορούν άνετα να µπουν και να υλοποιήσουν ένα Σχέδια Βελτίωσης.

«Πας στην τράπεζα λες εγώ έχω να λάβω 100.000 ευρώ αν υλοποιήσω την επένδυση. Υπογράφεις ένα συµφωνητικό το οποίο λέει ότι ο παραγωγός δεσµεύεται ότι θα δηλώσει στο υπουργείο έναν αριθµό λογαριασµού και µε τη σειρά του το υπουργείο δεσµεύεται ότι δεν θα τον αλλάξει το λογαριασµό. Η τράπεζα µετά δίνει το δάνειο και τα χρήµατα µε ευνοϊκούς όρους, µε εγγύηση το δηµόσιο χρήµα», ανέφερε ο κ. Τσιατούρας.

Ως επιστέγασµα των παραπάνω ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων, ανέφερε την αυξηµένη ένταση ενίσχυσης που θα απολαµβάνουν οι Νέοι Αγρότες που ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου ορίζεται στο 80%. ∆ηλαδή για ένα Σχέδιο 100.000 ευρώ, ο Νέος ήδη θα έχει εξασφαλίσει την απόδειξη 20% της ίδιας συµµετοχής µε την πρώτη δόση του πριµ πρώτης εγκατάστασης. Και τα υπόλοιπα 80.000 ευρώ θα µπορεί να τα λάβει εν µέρη µε δάνειο από την τράπεζα µέσω του εργαλείου πρόσθετης πράξης µε µειωµένο επιτόκιο και πολύ χαµηλές ή ακόµα και καθόλου εξασφαλίσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως υποστήριξε ο κ. Τσιατούρας, είναι αρκετό στην τράπεζα ως εγγύηση τα χρήµατα από το ∆ηµόσιο που θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασµό του δικαιούχου.

Προτεραιότητα στις μεγάλες μονάδες

Για τους όρους ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης, το υψηλόβαθµο στέλεχος των διαχειριστικών αρχών, ανέφερε πως οι εντάξεις θα βασιστούν στα στοιχεία του ΟΣ∆Ε 2022, και πως στο πρόγραµµα θα µπορούν να µπουν µόνο κατ’ επάγγελµα αγρότες και οι Νέοι Αγρότες του 2021 οι οποίοι οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήµεροι. ∆εν θα µπορούν να κάνουν αίτηση όσοι εντάχθηκαν στα περασµένα Σχέδια Βελτίωσης. Το ελάχιστο όριο της Τυπικής Απόδοσης ένταξης θα είναι 12.000 ευρώ. «Τι σηµαίνει τυπική απόδοση 12.000 ευρώ; Σηµαίνει για παράδειγµα 130 πρόβατα ή αίγες, 64 στρέµµατα λαδολιές ή 41 επιτραπέζιες ελιές, 18 στρέµµατα οπωρώνα ή 11 στρέµµατα κηπευτικά. 292 στρέµµατα σιτάρι ή 80 στρέµµατα βαµβάκι», ανέφερε ο κ. Τσιατούρας. Αναφορικά µε το είδος των επιλέξιµων δαπανών δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση µε το περασµένο πρόγραµµα ενώ θα συνεχίσει να µην είναι επιλέξιµη η αγορά ζώων. «Οι πίνακες εύλογου κόστους θα επικαιροποιηθούν για την επόµενη πρόσκληση», όπως αναφέρθηκε στην ηµερίδα, λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Παράλληλα, ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγές στη µοριοδότηση της πρόσκλησης των 180 εκατ. ευρώ. Συγκεκριµένα όσον αφορά το κριτήριο µεγέθους της εκµετάλλευσης, ο κ. Τσιατούρας υποστήριξε πως στην περασµένη πρόσκληση δινόταν προτεραιότητα σε εκµεταλλεύσεις από 15-25.000 ευρώ, κάτι που «θα αλλάξει και θα δίνουµε προτεραιότητα σε πιο µεγάλες». Κατά τα λοιπά, προτεραιότητα θα δίνεται και σε επενδύσεις ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή, κάτι που δεν ίσχυε το 2017.

Οι επενδύσεις που θα επιδοτούνται θα είναι έως 130.000 ευρώ για τη φυτική παραγωγή και έως 200.000 ευρώ για την κτηνοτροφία. Η ένταση ενίσχυσης θα ξεκινάει από το 40% και θα φτάνει το µέγιστο το 80%.

Κριτήρια βαθµολογίας στη νέα πρόσκληση

  • Αιγοπροβατοτροφία, βαµβάκι, µελισσοκοµία, οπωροκηπευτικά, ζωοτροφές, καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιµατική αλλαγή (π.χ. ελιές).
  • Πιστοποιηµένα προϊόντα.
  • Περιφερειακά κριτήρια.
  • Γεωργικές εκµεταλλεύσεις µε τυπική απόδοση µεταξύ ορίων που θα καθοριστούν. Τη µεγαλύτερη βαθµολογία θα λάβουν υψηλότερης δυναµικής εκµεταλλεύσεις και όχι ξανά µονάδες µε 15.000-20.000 τυπική απόδοση.
  • Προτεραιότητα σε επενδύσεις που δεν υπερβαίνουν το τετραπλάσιο της τυπικής απόδοσης.
  • Απόδειξη της δυνατότητας κάλυψης του 20% του αιτούµενου προϋπολογισµού µε ίδια κεφάλαια
  • Επενδύσεις ΑΠΕ και καινοτόµες επενδύσεις.
  • Η ιδιότητα του νέου γεωργού, η εµπειρία γεωργών κάτω των 45 ετών, οι πιστοποιηµένες γνώσεις.
  • Η δυναµική της εκµετάλλευσης: Ενηµερότητες χωρίς παρακρατούµενες οφειλές, κερδοφορία, µη ύπαρξη βαρών στα ακίνητα της εκµετάλλευσης.

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup