Οικονομία

Ένας στους τέσσερις από τους εγκριθέντες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2022 χωράει στα Σχέδια Βελτίωσης

Ένας στους τέσσερις από τους εγκριθέντες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2022 χωράει στα Σχέδια Βελτίωσης

Στους μόλις 3.700 υπολογίζονται εκείνοι που θα μπορέσουν να ενταχθούν στην επερχόμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, σε ένα πρόγραμμα που η ένταξη θα κριθεί «στον πόντο» και έτσι όπως διαμορφώνονται τα κριτήρια μοριοδότησης, θα μπορεί να υποστηρίξει υποψήφιους με πολλά μόρια και εφόσον πρόκειται για νεοενταχθέντες στο αγροτικό επάγγελμα, μόνο έναν στους τέσσερις από τους περίπου 11.000-12.000 Νέους Αγρότες του 2022.

Πιο συγκεκριμένα οι Νέοι Αγρότες λαμβάνουν απευθείας μόρια λόγω της ένταξής τους στο Πρόγραμμα. Έπειτα, όσοι επεδίωξαν να φτάνουν ή να ξεπεράσουν το μάξιμουμ της τυπικής απόδοσης των 20.000 ευρώ για λόγω μοριοδότησης στους Νέους, το κριτήριο αυτό θα μετρήσει και στα Σχέδια.

Παράλληλα, με τα 24.500-28.000 ευρώ πριμ της α' δόσης να βρίσκονται στην τσέπη τους πριν ανοίξουν τα Σχέδια Βελτίωσης, θα μπορέσουν να λάβουν μόρια και από την απόδειξη εξασφάλισης ίδιας συμμετοχής στο 20% της επένδυσης, για φακέλους των 100.000 ευρώ που είναι και το σύνηθες ποσό που ζητείται από τους δικαιούχους.

Από εκεί και πέρα, αν δεν ξεπεράσει ο προϋπολογισμός της επένδυσής τους το τετραπλάσιο της Τυπικής τους Απόδοσης θα έχουν να περιμένουν από αυτό το κριτήριο επιπλέον πόντους. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι παραγωγικοί κλάδοι που θεωρήθηκαν «προτεραιότητας» για έξτρα μοριοδότηση από τις περιφέρειες στο Μέτρο 6.1 θα παραμείνουν σχεδόν ίδιοι και για τα Σχέδια Βελτίωσης. Πρόκειται για κρίσιμηα κριτήρια που μπορεί να κάνουν τη διαφορά όταν κρίνεται η ένταξη στο πρόγραμμα.

Πάντως με πάνω από 11.000 Νέους Αγρότες να διεκδικούν μία από τις 3.700 θέσεις στα Σχέδια Βελτίωσης (180 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός που θα μοριαστεί στις περιφέρειες) η βάση θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι πολύ υποψήφιοι Νέοι επέλεξαν να μοριοδοτηθούν με το κριτήριο ότι το επιχειρηματικό τους σχέδιο θα προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων με ελάχιστη αξία 10.000 ευρώ, κάτι που θα μπορέσουν να καλύψουν από τα Σχέδια. Κριτήριο «ρυθμιστής» πάντως για άλλη μία φορά προβλέπεται πως θα είναι η «καινοτομία».

Σημειώνεται επίσης εδώ, ότι η επιδότηση των Νέων Αγροτών ξεκινά από το 60% (εξαίρεση η Αττική με 50%), φτάνει το 70% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη & Ήπειρο και το 80% στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου. Ως εκ τούτου ένας Νέος στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με ένα «σφιχτό» επενδυτικό πλάνο των 80.000 ευρώ, θα περιμένει ενίσχυση 56.000 ευρώ, με τα 24.000 ευρώ που θα κλειθεί στην τελική να βγάλει από την τσέπη του, να καλύπτονται από το πριμ εγκατάστασης. Προφανώς θα πρέπει να βρει μέσω δανεισμού για την υλοποίηση και τα υπόλοιπα χρήματα για να εκταμιευτεί η δημόσια δαπάνη, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, ενώ και τα εγγυοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης έχει παρατηρηθεί πως δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «κολλάνε» και τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσον αφορά την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, αυτή αναμένεται μετά την πληρωμή όλων των Νέων Αγροτών και στην καλύτερη περίπτωση τον Νοέμβριο.

Αναλυτικότερα τα κριτήρια βαθμολογίας στη νέα προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης, αναμένεται να είναι τα εξής:

  • Δραστηριοποίηση σε αιγοπροβατοτροφία, βαµβάκι, µελισσοκοµία, οπωροκηπευτικά, ζωοτροφές, καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιµατική αλλαγή (π.χ. ελιές).
  • Πιστοποιηµένα προϊόντα.
  • Περιφερειακά κριτήρια.
  • Γεωργικές εκµεταλλεύσεις µε τυπική απόδοση µεταξύ ορίων που θα καθοριστούν. Τη µεγαλύτερη βαθµολογία θα λάβουν υψηλότερης δυναµικής εκµεταλλεύσεις και όχι ξανά µονάδες µε 15.000-20.000 τυπική απόδοση.
  • Προτεραιότητα σε επενδύσεις που δεν υπερβαίνουν το τετραπλάσιο της τυπικής απόδοσης.
  • Απόδειξη της δυνατότητας κάλυψης του 20% του αιτούµενου προϋπολογισµού µε ίδια κεφάλαια
  • Επενδύσεις ΑΠΕ και καινοτόµες επενδύσεις.
  • Η ιδιότητα του νέου γεωργού,
  • η εµπειρία γεωργών κάτω των 45 ετών, οι πιστοποιηµένες γνώσεις.
  • Η δυναµική της εκµετάλλευσης: Ενηµερότητες χωρίς παρακρατούµενες οφειλές, κερδοφορία, µη ύπαρξη βαρών στα ακίνητα της εκµετάλλευσης.

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup