Σε διάστημα εντός 2 μηνών από τη νέα χρονιά προγραμματίζεται η προκήρυξη νέου καθεστώτος στον Αναπτυξιακό Νόμο για τον πρωτογενή τομέα σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και πλέον καλούνται οι αρμόδιοι να διευθετήσουν το ζήτημα του αποκλεισμού της πλειοψηφίας των αγροτών από την 1η πρόσκληση (έως 30 Δεκεμβρίου αιτήσεις) τροποποιώντας τη σχετική διάταξη που βάζει όριο στο 30% των επιλέξιμων δαπανών για τρακτέρ και παρελκόμενα.
Άλλωστε, ο περιορισµός του 30% επί του προϋπολογισμού του φακέλου αγροτών για τις δαπάνες σε τρακτέρ και παρελκόμενα, αλλά και το αντίστοιχο πλαφόν 45% για κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόµου, έρχονταν σε πλήρη αντίθεση µε τις ανάγκες της παραγωγής όπως τεκµηριώνονται καθημερινά στο πεδίο. Όπως αναφέρουν οι έχοντες γνώση των πραγμάτων, οι συγκεκριμένες διατάξεις ουσιαστικά έδιωξαν από τα μελετητικά γραφεία σχεδόν στο σύνολό τους τους αγρότες που επιδίωκαν να επενδύσουν μέσω του Νόμου, και ουσιαστικά μετέτρεψαν το καθεστώς σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά μεταποιητικών επιχειρήσεων. Αυτό θα φανεί καλύτερα και στο τέλος της διορίας αιτήσεων που είναι η 30ή Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να υπάρξει επανεξέταση της παράβλεψης αυξημένου ποσοστού ενίσχυσης κατά 20% για τους νέους γεωργούς, και, την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καµία πρόβλεψη για την επίλυση άλλων παγίων προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην πρωτογενή παραγωγή και ιδίως στη φυτική παραγωγή, όπως ο τόπος υλοποίησης (πολυτεµαχισµός των γεωργικών εκµεταλλεύσεων), η επιλεξιµότητα της φύτευσης δενδρωδών καλλιεργειών, η µακροχρόνια µίσθωση των αγροτεµαχίων κλπ.
Υπενθυμίζεται πως στον Αναπτυξιακό είναι επιλέξιµοι, µεταξύ άλλων, αγρότες-φυσικά πρόσωπα (για επενδύσεις 100.000 έως 200.000 ευρώ), αγροτικές επιχειρήσεις και συλλογικά σχήµατα. Ποσά επένδυσης, κατ’ ελάχιστο 50.000 ευρώ για οµάδες, 100.000 ευρώ για πολύ µικρές επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για µικρές, 500.000 για µεσαίες και 1 εκατ. ευρώ για µεγάλες.
Σχέδια Βελτίωσης για πολύ λίγους
Αναφορικά με τα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης στα οποία ουσιαστικά παραπέμπεται το σύνολο των ατομικών αγροτικών επιχειρήσεων για τις επενδύσεις τους εφόσον δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ως έχει προς το παρόν τον Αναπτυξιακό, θα πρέπει ειδικά όσοι δεν είναι Νέοι Αγρότες να είναι προετοιμασμένοι για πολύ σκληρό ανταγωνισμό.
Αυτό είναι δεδομένο, λόγω του τάιμινγκ της πρόσκλησης:
- Πρώτον γιατί έχει μία 5ετία να βγει ένα σοβαρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
- Δεύτερον, γιατί το μπάτζετ των 230 εκατ. ευρώ (ήταν 600 εκατ. στην περασμένη πρόσκληση) δεν πρόκειται να ικανοποιήσει πάνω από 4.000 δικαιούχους.
- Τρίτον, γιατί η πρόσκληση αυτή έρχεται μετά από ένα πρόγραμμα Νέων Αγροτών των 14.000 δικαιούχων οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν δεσμευθεί στο φάκελό τους για επενδύσεις άνω των 15.000 ευρώ.
- Τέταρτον, γιατί δεν γνωρίζει κανένας με ασφάλεια πότε θα προκηρυχθούν ξανά Σχέδια Βελτίωσης στη νέα προγραμματική περίοδο. Και, φυσικά, με ποιους όρους-προϋποθέσεις.
- Πέμπτον, γιατί όπως φαίνεται θα είναι τα τελευταία Σχέδια Βελτίωσης που η ενίσχυση για τρακτέρ θα μπορεί να ξεπεράσει το 60%.
Ως εκ τούτου, εφόσον η δεύτερη πρόσκληση του Αναπτυξιακού Νόμου για τον πρωτογενή τομέα πράγματι ενσωματώσει τις εύλογες παρατηρήσεις μελετητών και ενδιαφερόμενων, ίσως να υπάρξει και κάποια «ελάφρυνση» ως προς τα Σχέδια Βελτίωσης.
Πηγή: Agronews.gr