Οικονομία

Κίνητρα για μίσθωση χωραφιών που μένουν ακαλλιέργητα φέρνουν τη σχολάζουσα γη στα χέρια των παραγωγών

Κίνητρα για μίσθωση χωραφιών που μένουν ακαλλιέργητα φέρνουν τη σχολάζουσα γη στα χέρια των παραγωγών

Στη θεσµοθέτηση ενός συστήµατος «bonus – malus» µε κίνητρα και µε αντικίνητρα, προκειµένου να ξαναµπούν στο παιχνίδι της καλλιέργειας µεγάλες εκτάσεις γης σε όλη τη χώρα, που παραµένουν αναξιοποίητες επειδή οι κάτοχοί τους τις έχουν παρατήσει, προσανατολίζεται το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίµων.

«Τώρα που χρειαζόµαστε παντού καλλιεργήσιµη γη, για λόγους και επισιτιστικής ασφάλειας, θα το δούµε το θέµα συνολικά ως κεντρική διοίκηση και θα δούµε πώς θα δώσουµε κίνητρα ή αντικίνητρα για να µισθώνεται και να καλλιεργείται η γη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Γιώργος Γεωργαντάς, µιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την νέα ΚΑΠ, στο Κιλκίς. Ο ίδιος, σηµείωσε ότι είναι µια κουβέντα που ξεκίνησε ήδη και πως ο ίδιος είναι αποφασισµένος να δηµιουργήσει προϋποθέσεις για να δοθεί λύση στο πρόβληµα.

«Η γη δεν είναι για κάποιον που του την άφησε ο πατέρας του και τώρα βρίσκεται στην πόλη και έχει αποφασίσει να την παρατήσει. Όχι. Είναι µεν ιδιοκτησία του ναι, αλλά θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί προκειµένου να καλλιεργήσουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν», ανέφερε και τόνισε πως «δεν µπορεί να µένει ακαλλιέργητη η γη που έγινε διανοµή από το ελληνικό κράτος σε κάποιους, τη χρησιµοποίησαν και την άφησαν τώρα κληρονοµιά σε κάποιους άλλους οι οποίοι απλά λένε δεν το νοικιάζω. Τί θα πει δεν το νοικιάζεις; ∆ικαίωµά σου, αλλά θα έχουµε ως επίσηµη πολιτεία, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, για να µπορέσει να δοθεί σε ανθρώπους που τη θέλουν. ∆εν λέω τίποτε άλλο, αλλά να ξέρετε πως είµαι αποφασισµένος και ήδη οι σκέψεις και η κουβέντα άρχισαν».

Η «πίτα» µένει ολόκληρη

Εστιάζοντας στις αλλαγές που επέρχονται από τη νέα ΚΑΠ, ο υπουργός χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες των παραγωγών, καθώς µπαίνουµε σε ένα διαφορετικό πεδίο, αλλά σηµείωσε πως υπάρχει κι ο χρόνος της προσαρµογής. «Τα χρήµατα παραµένουν στα 19,3 δισ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι η πίτα είναι ολόκληρη, πάλι», τόνισε και πρόσθεσε πως «γενική αρχή είναι ότι όχι απλά δεν θα χαθεί εισόδηµα, αλλά µπορεί και να κερδηθεί από τους παραγωγούς, αν γίνουν οι σωστές επιλογές κι αυτό θα πρέπει να το δει ο καθένας µε τη βοήθεια του γεωπόνου και συµβούλου του». Επισήµανε ακόµη πως για τις αροτραίες καλλιέργειες που εκτείνονται σε µεγάλες εκτάσεις στην Κεντρική Μακεδονία, «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί και φέτος θα είµαστε ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση. Εκεί κοντά στην άνοιξη, αλλά και νωρίτερα, θα υπάρχει ενηµέρωση, µε εστίαση στην κάθε περιοχή, για να µπορέσει ο κόσµος χωρίς ανησυχία να λειτουργήσει. Είναι µια λίστα δυναµική. Η πρώτη χρονιά εφαρµογής έχει αυτή τη λογική. Μπορούµε να προσθέσουµε πράγµατα. Έχουµε πάρει αυτή την απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι µεταβατικό στάδιο, είµαστε εδώ για να κάνουµε προσαρµογές, κανένα κράτος δεν είναι απολύτως έτοιµο στο τί θέλει να κάνει και για αυτό µας έδωσαν αυτά τα δύο χρόνια τα µεταβατικά. Ειδικά τον πρώτο χρόνο θα είµαστε ιδιαίτερα ευέλικτοι».

Νωρίτερα ο γενικός γραµµατέας Κώστας Μπαγινέτας ανέφερε πως µπορεί µε τη νέα ΚΑΠ η βασική ενίσχυση να µειώνεται από το 1,2 δισ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ, όµως πλέον υπάρχουν άλλα 460 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήµατα, από τα οποία όσοι κάνουν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, µπορούν να αποσπάσουν πρόσθετες ενισχύσεις. Μια δεύτερη µεγάλη αλλαγή τόνισε ο ίδιος είναι ότι πλέον ο έλεγχος γίνεται πιο αυστηρός, καθώς από το σύστηµα συµµόρφωσης, πάµε στο σύστηµα των επιδόσεων. «Πλέον ελεγχόµαστε µε νούµερα, όσα είπες θα κάνεις, να τα κάνεις. Αν δεν το έκανες, οριζόντιο πρόστιµο. Πρέπει να µιλάµε µε νούµερα και δείκτες σε όλα τα επίπεδα, από το χωράφι µέχρι το υπουργείο», επισήµανε και εξήγησε πως «οι έλεγχοι δεν θα είναι επιτόπιοι, αλλά αποµακρυσµένοι και µε δορυφόρους. Ένα τέτοιο πιλοτικό έγινε µε το monitoring σε τρεις νοµούς και θα γίνει καθολικό πλέον σε όλη την επικράτεια. Άρα, οτιδήποτε έχετε σε γκρίζα ζώνη, να το διευθετήσετε γιατί µετά θα δυσκολέψει το πράγµα. Αλλάζει και αυστηροποιείται πάρα πολύ ο έλεγχος».

Πηγή :agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup