Οικονομία

Πύργος: Η λαϊκή αγορά βιώνει κρίση – “Έρχονται και αγοράζουν 2-3 μήλα” δηλώνουν οι έμποροι

Πύργος: Η λαϊκή αγορά βιώνει κρίση – “Έρχονται και αγοράζουν 2-3 μήλα” δηλώνουν οι έμποροι Φωτογραφία: GAIA365.GR
Έντονη κρίση βιώνει την τελευταία περίοδο και ο χώρος των Λαϊκών Αγορών καθώς η οικονομική δυσχέρεια και η ακρίβεια που πλήττει καταναλωτές και παραγωγούς, οδηγεί σταδιακά σε όλο και πιο αυξημένη πτώση της αγοραστικής κίνησης.

Το Gaia365.gr βρέθηκε στη Λαϊκή Αγορά του Πύργου, όπου παραγωγοί και έμποροι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως τρανταχτό παράδειγμα ότι κάποτε αγόραζαν 2-3 κιλά φρούτα ενώ πλέον έχουν φτάσει σε σημείο οι καταναλωτές να αγοράζουν ανά τεμάχιο.

Ο αντίκτυπος των αυξημένων τιμών στα βασικά αγαθά είναι εμφανής, με τους παραγωγούς να αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους ακόμη και στα απολύτως αναγκαία προϊόντα.

Laiki 2

Ο Χαράλαμπος Αγωγιάτης, ντοματοπαραγωγός από το Επιτάλιο, εξηγεί ότι οι αυξημένες τιμές σε προϊόντα όπως η ντομάτα, οφείλονται στο τεράστιο κόστος παραγωγής. «Αυτή την περίοδο οι ντομάτες φεύγουν από το χωράφι γύρω στα 2,20 ευρώ. Το κόστος για μένα είναι τεράστιο, με αυξήσεις στο ρεύμα και στα λιπάσματα που επηρεάζουν άμεσα την τιμή», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι οι εισαγωγές φθηνών προϊόντων από χώρες όπως η Τουρκία, όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των τροφίμων.

«Οι καλλιέργειες πλέον είναι πάρα πολύ ακριβές, το κόστος για μένα είναι τεράστιο. Το ρεύμα έρχονταν 50 ή 100 € και τώρα έρχεται 200 με 300 ευρώ. Τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Ενώ η Τουρκία που κάνουμε εισαγωγή, έχει μικρό κόστος σε λιπάσματα, φάρμακα και σε πετρέλαια. Και μιλάμε για φάρμακα τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν είναι πιστοποιημένα έτσι όπως μας επιβάλλει εμάς η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι οι ντομάτες που έρχονται από την Τουρκία είναι με φυτοφάρμακα και τις πουλάνε σαν να είναι ντόπιες.

Laiki 5

Για να καταλάβετε το κόστος που έχουμε εμείς στις 40.000 ντομάτες αυτοί το έχουν στις 20.000.

Το κράτος στην Ελλάδα πάει να μας τα πάρει όλα και σε λίγο δεν θα έχουμε δύναμη να ξανά καλλιεργήσουμε. Επίσης, μας επηρεάζει στο 100% η κλιματική αλλαγή. Χρησιμοποιούμε οικολογικά φάρμακα που είναι πολύ πιο ακριβά, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει ξηρασία να χρειαζόμαστε αυξημένες ποσότητες και μεγαλύτερη φροντίδα, που όλα αυτά κοστίζουν.

Η προσέλευση του κόσμου στην λαϊκή αγορά έχει μειωθεί υπερβολικά. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να έχουμε κάτι καλό, ποιοτικό και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό. Ο κόσμος έρχεται και ψωνίζει ίσα για να περάσει την ημέρα άντε και λίγο παραπάνω. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να ανταποκριθεί».

Laiki 3

Παράλληλα, ο Νεκτάριος Σταμόπουλος, έμπορος στη λαϊκή αγορά, περιγράφει την πρωτόγνωρη πτώση στην κατανάλωση. «Αυτό που γίνεται φέτος δεν έχει ξαναγίνει. Ο κόσμος αγοράζει πλέον πολύ μικρότερες ποσότητες, όπως δύο ή τρία μήλα αντί για κιλά που αγόραζε παλιότερα. Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και μη χειρότερα…», σημειώνει, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία που βιώνει τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι έμποροι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Laiki 4

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προσθέτουν επιπλέον βάρος στους παραγωγούς. Ο Παναγιώτης Κατσής, παραγωγός, εξηγεί ότι οι αλλαγές στον καιρό έχουν προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειες, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να προσαρμόζουν τις τιμές των προϊόντων. «Η κίνηση έχει μειωθεί πολύ. Ο κόσμος δεν αγοράζει, ενώ εμείς προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις ζημιές», προσθέτει.

Η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική για τη λαϊκή αγορά του Πύργου και όχι μόνο, με την ακρίβεια, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την κλιματική κρίση να αποτελούν βασικούς παράγοντες πίεσης.

Οι παραγωγοί και οι έμποροι προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλά την ποιότητα των προϊόντων τους, ωστόσο, χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας και με το αυξανόμενο κόστος, η βιωσιμότητά τους απειλείται. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού και εμπορικού τομέα, όπως υποστηρίζουν, η πτώση της κίνησης θα συνεχιστεί, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

Laiki 6

Laiki 7

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις