Περιβάλλον

Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας: Χαλάρωση των περιορισμών στο κυνήγι φώκιας και κορμοράνου

Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας: Χαλάρωση των περιορισμών στο κυνήγι φώκιας και κορμοράνου
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα (21 Οκτωβρίου), αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν να μειωθεί η προστασία της φώκιας και του κορμοράνου, καθώς αυτά τα είδη θεωρούνται υπεύθυνα για τη ζημιά στα ιχθυαποθέματα, με την Επιτροπή όμως να παραμένει σταθερή στην μη αναθεώρηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανόνων.

Η Σουηδία, σε σημείωμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το κυνήγι των δυο ειδών, επικαλούμενη τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην αλιευτική βιομηχανία.

«Υπήρξε απότομη αύξηση των ειδών αυτών στη Βαλτική Θάλασσα και αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη ορισμένων ιχθυαποθεμάτων που είναι σημαντικά για την παράκτια αλιεία», εξήγησε ο Σουηδός υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων, Πίτερ Κούλγκρεν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το σημείωμα, ο αριθμός των κορμοράνων αυξάνεται στα περισσότερα κράτη μέλη, με περισσότερα από 200.000 ζευγάρια που φωλιάζουν στη Βαλτική. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός της γκρίζας φώκιας της Βαλτικής έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 5% ετησίως τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Αλλαγή των κανόνων

Η Σουηδία, υποστηριζόμενη από την Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Λετονία, προέτρεψε την Κομισιόν να αλλάξει το καθεστώς προστασίας του κορμοράνου στο πλαίσιο της οδηγίας για τα πτηνά, προτείνοντας να μεταφερθεί στο παράρτημα 2Β, το οποίο θα επέτρεπε το κυνήγι αυτού διατηρώντας το καθεστώς προστασίας του.

Σε απάντηση, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε ότι το κυνήγι των κορμοράνων είναι ένα τοπικό ζήτημα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παρεκκλίσεις που επιτρέπει η οδηγία χωρίς να απαιτείται αλλαγή του νομικού καθεστώτος του συγκεκριμένου είδους.

Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια για ένα έγγραφο την άνοιξη του 2025, το οποίο θα προσφέρει οδηγίες για τη διαχείριση των πληθυσμών των κορμοράνων μετά από διαβουλεύσεις με τις εθνικές αρχές.

Εκτός από την επιδίωξη αλλαγών στους κανονισμούς για τους κορμοράνους, οι υπουργοί της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων στους κανόνες που διέπουν το εμπόριο προϊόντων φώκιας, ώστε να δοθεί τέλος στην άγρια σφαγή των ζώων και να εισαχθεί ηθική ρύθμιση.

Σχετικά με το θέμα αυτό, η Επιτροπή ξεκίνησε την αναθεώρηση των κανονισμών αυτών τον Μάιο του 2024 μετά από διαβουλεύσεις με τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Σουηδία και πρόκειται να υποβάλει τα πορίσματά της τον Ιανουάριο του 2025.

«Στο τέλος της επαναξιολόγησης, μπορεί να είμαστε σε θέση να εξετάσουμε τρόπους να επιτρέψουμε περιορισμένες πωλήσεις και περιορισμένο κυνήγι φώκιας στη Βαλτική Θάλασσα και εντός του πλαισίου του ΠΟΕ», πρόσθεσε ο Βοϊτσεχόφσκι.

Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

Το κυνήγι των κορμοράνων και των φώκιων παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, οι αρνητικές επιπτώσεις των κορμοράνων υπερεκτιμώνται και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την πλήρη αξιολόγηση.

Η κακή κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων της Βαλτικής Θάλασσας οφείλεται σε «δεκαετίες υπεραλίευσης, ρύπανσης και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν υποβαθμίσει το οικοσύστημα της Βαλτικής Θάλασσας», δήλωσε στο Euractiv η ΜΚΟ Oceana.

Όσον αφορά τις φώκιες, έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ αποκαλύπτει ότι το σημερινό κυνήγι φώκιας στη Σουηδία – 3.000 ζώα κάθε χρόνο από το 2020 – απειλεί τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του πληθυσμού αυτού. Οι φώκιες αντιμετωπίζουν ήδη μείωση των ιχθυαποθεμάτων τους στη Βαλτική Θάλασσα και τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Σουηδία, αντίθετα, προτιμά να προβάλλει μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Σκωτία και τον Καναδά, οι οποίες δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του κυνηγιού φώκιας στην ανάκαμψη των αποθεμάτων μπακαλιάρου και ότι ο περιορισμός της εμπορικής αλιείας δεν είναι αρκετός για να επιτρέψει την ανάκτηση των αποθεμάτων μπακαλιάρου.

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν παραδοσιακό πολιτισμό που πηγαίνει πολύ πίσω: τα προϊόντα της φώκιας χρησιμοποιούνταν και πωλούνταν πάντα», πρόσθεσε ο Σουηδός υπουργός, επισημαίνοντας τις κοινότητες των Ινουίτ που είδαν τη βιομηχανία προϊόντων φώκιας, ιδίως το λάδι, το κρέας και τις γούνες, να εξαφανίζεται σταδιακά.

Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα

Ενώ τα ζητήματα για τη φώκια ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης αναγνώρισης των «αρνητικών επιπτώσεων του υπερπληθυσμού επιβλαβών ειδών», αναφερόμενος στο ζήτημα του λύκου.

Οι κορμοράνοι αναγνωρίστηκαν ως βασικό ζήτημα από την πλειοψηφία των κρατών μελών, καθώς ο Ρουμάνος υπουργός Αχίμ Ιριμέσκου υπογράμμισε την απώλεια 9.000 τόνων ψαριών κάθε χρόνο λόγω της αδηφαγίας των πτηνών.

«Πρέπει να βρούμε μια δίκαιη ισορροπία», πρόσθεσε ο Γάλλος εκπρόσωπος Σιρίλ Πικεμάλ.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε να είναι προσεκτική στην απόδοση ευθυνών αποκλειστικά σε αυτά τα αρπακτικά για την εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων, αναφέροντας τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και άλλους παράγοντες για την εξαφάνιση των ψαριών, ιδίως στη Βαλτική Θάλασσα.

«Ο έλεγχος των θηρευτών δεν θα λύσει αυτά τα άλλα μεγάλα προβλήματα», τόνισε ο Βοϊτσεχόφσκι.

Πηγή: dasarxeio.com

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup