Θύμα της κλιματικής αλλαγής έπεσε και φέτος ο Κρόκος Κοζάνης, με την παραγωγή να κινείται για ακόμη μια χρονιά σε χαμηλά επίπεδα.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οδήγησε σε μια μειωμένη συγκομιδή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες ξηρασίας. «Προηγήθηκε και ένα υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι για τα δεδομένα της περιοχής, με αποτέλεσμα να έχουμε μια κακή σοδειά», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλης Μητσόπουλος.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η παραγωγή φαίνεται να είναι καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα, φτάνοντας τον 1 τόνο με 1,1 τόνους, την στιγμή μάλιστα, που μια καλή σοδειά για τον Κρόκο Κοζάνης είναι γύρω στους 2 με 2,5 τόνους.
«Με βάση τα 5.600 στρέμματα που καλλιεργούμε, η παραγωγή έχει πέσει στο 50% με 60%, γεγονός που μας προβληματίζει»
Ξεκίνησαν οι παραλαβές
Η συγκομιδή του Κρόκου Κοζάνης ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι παραλαβές από τα μέλη του Συνεταιρισμού. «Δεν βλέπω πολλά χαμόγελα από τους παραγωγούς που παραδίδουν το προϊόν στο Συνεταιρισμό. Η παραγωγή για τους περισσότερους κινήθηκε στα περσινά επίπεδα», λέει χαρακτηριστικά στον ΟΤ ο κ. Μητσόπουλος.
«Με βάση τα 5.600 στρέμματα που καλλιεργούμε, η παραγωγή έχει πέσει στο 50% με 60%, γεγονός που μας προβληματίζει. Σκεφτείτε ότι με τα ίδια στρέμματα το 2017, χρονιά ρεκόρ, είχαμε παραγωγή στους 4 τόνους. Όμως από τότε βλέπουμε κάθε χρόνο να πέφτει η παραγωγή. Μάλιστα, την τελευταία 20ετία μεσοσταθμικά η απόδοση είναι μισό κιλό το στρέμμα. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στα 200 γραμμάρια με 300 γραμμάρια το στρέμμα», επισημαίνει ο κ. Μητσόπουλος.
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος, η καλλιέργεια δεν στηρίζεται στα αγροεφόδια ή σε φάρμακα αλλά εξαρτάται μόνο από τον καιρό: «Το κλίμα που είχαμε στην περιοχή την ευνοούσε και είχαμε καλές αποδόσεις. Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια παρατηρήσαμε ότι τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας όχι μόνο το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αλλά και μέσα στο χειμώνα και την άνοιξη είχαν ως αποτέλεσμα οι βολβοί του φυτού να μην αναπτύσσονται φυσιολογικά».
«Φέτος, κρατάμε τους πελάτες μας και καλύπτουμε μόνο τις αγορές, που θα φέρουν μεγαλύτερο κέρδος στα μέλη μας»
Μόνο τυποποιημένος Κρόκος Κοζάνης
Στην πώληση μόνο τυποποιούμενου προϊόντος, με την «μπράντα» Κρόκος Κοζάνης, προχωρά και φέτος ο Συνεταιρισμός, με στόχο να δοθεί ένα επιπλέον εισόδημα στους παραγωγούς, που θα απασχοληθούν στην τυποποίηση.
«Φέτος, κρατάμε τους πελάτες μας και καλύπτουμε μόνο τις αγορές, που θα φέρουν μεγαλύτερο κέρδος στα μέλη μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσόπουλος.
Από τη συνολική ποσότητα Κρόκου Κοζάνης, το 40% με 50% θα απορροφήσει η εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο θα εξαχθεί σε πάνω από 20 χώρες με μικρές ποσότητες. Τα μεγαλύτερα συμβόλαια όμως για το ελληνικό «σαφράν» έχουν κλειστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία και τον Καναδά, οι οποίες αποτελούν ισχυρές αγορές.
Μάλιστα, λόγω της μειωμένης παραγωγής, ο Συνεταιρισμός έχει αποφασίσει να συνεχίσει το δρόμο που ήδη βαδίζει, ενώ τα νέα σχέδια τα μεταθέτουν προσώρας, για όταν επανέλθει η παραγωγή σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή της τάξης των 2 με 2,5 τόνους.
Στα 2.000 ευρώ/κιλό ο Κρόκος Κοζάνης στον παραγωγό
«Ελπίζαμε σε μια καλή σοδειά για να κερδίσουν οι παραγωγοί μας περισσότερα χρήματα και να είναι βιώσιμες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Η τιμή αυτή την στιγμή στον παραγωγό είναι στα 2.000 ευρώ/κιλό, τιμή καλή παραγωγό, με τις πληρωμές να γίνονται σχετικά άμεσα.